Winnaar Kristalprijs 2013

Gepubliceerd op:
3 juni 2022

Philips is de winnaar van De Kristal, de prijs voor het meest transparante maatschappelijke jaarverslag van Nederland. Het bedrijf versloeg bijna 500 andere ondernemingen.

De jury vindt het jaarverslag van Philips een geïntegreerd verslag, waarin MVO een duidelijke inbedding heeft in de organisatie, in strategie en in innovatie. Kritieke Performance Indicatoren zijn goed uitgewerkt en geïntegreerd in het verslag.

Philips heeft als enige van de genomineerden een positief geformuleerd assurance statement voor de niet-financiële informatie opgenomen. Hulde daarvoor.

Verder is er een uitgebreid verhaal over antitrust zaken. Zo noemt Philips een list of identified major non-compliances sinds 2010. Ook de stakeholder engagement wordt goed uitgewerkt in het verslag. Philips heeft verder veel aandacht voor de ketenverantwoordelijkheid en de audits die in de keten plaatsvinden zijn goed beschreven. Philips heeft veel aandacht voor de keten en de overgang, via supply chain audits toezicht, nu geleidelijk naar meer strategische partnerships.

Ook het heikele punt van conflict minerals wordt besproken in het jaarverslag. Meetbaar maken van supply chain impacts blijft nog enigszins achter.

De global thema’s zijn mooi omschreven, hoewel men zou kunnen zeggen dat het getal van 1,7 miljard levens die verbeterd worden niet echt wordt onderbouwd en wel erg ambitieus overkomt...

Het verslag bevat relevante informatie, met een verwijzing naar een materialiteitsmatrix. Er is een helder KPI overzicht in het begin. Er wordt ook duidelijk aangegeven wat de reikwijd-te van het verslag is.

Philips maakt veel gebruik van product- en projectvoorbeelden en hoewel dit teksten kan verduidelijken leidt het ook soms de aandacht af van de flow in het verslag.

En ook een topper als Philips kan nog wat verbeteren: in de Nederlandse samenvatting kom je niets tegen over MVO. Dat vond de jury toch enigszins teleurstellend.

Evengoed is Philips de zeer verdiende winnaar, een felicitatie waard.

Bent u tevreden over deze pagina?