Winnaar Kristalprijs 2014

Gepubliceerd op:
3 juni 2022

De 3 genomineerde bedrijven zijn in alfabetische volgorde: AkzoNobel, KPN en NS. Wederom was het voor de jury een lastige taak om uit 3 goede verslagen de beste te kiezen.

Hoewel de verschillen in de top 3 klein waren, is de jury van mening dat NS zich op één punt echt onderscheidt. NS won daarom in 2014 De Kristal. Als enige organisatie presenteert NS indicatoren die de monetaire waarde van haar sociale en milieu resultaten uitdrukken. Hiermee speelt NS in op de trend dat de waarde van een onderneming steeds meer wordt bepaald door maatschappelijke aspecten.

De jury vindt het lovenswaardig dat NS haar verslaggeving in lijn heeft gebracht met de huidige maatschappelijke verwachtingen. Ook stijging op de transparantieladder is indrukwekkend. In 2012 stond NS op positie 28, vorig jaar op 6 en nu op 1. Het verslag voldoet aan bijna alle criteria van de Transparantiebenchmark. NS heeft goed invulling gegeven aan het jurycriterium 'Laat zien wie je bent'. NS heeft lef getoond door het Fyra fiasco goed toe te lichten in haar verslag. Daarnaast vat NS de koe bij de hoorns bij de transitie naar verantwoord energiegebruik: "In 2014 sluiten wij namens de spoorsector een nieuw meerjarencontract voor de levering van stroom ten behoeve van alle elektrische treinen in Nederland. In totaal gebruikt NS zo’n 1,2 TWh aan stroom voor het rijden van treinen. In de uitvraag staan eisen om deze stroom te vergroenen op een economisch rendabele wijze. De elektriciteitsleverancier zal vanaf 2014 gedurende de contractperiode duurzame bronnen laten bijbouwen, zoals windmolens of zonnepanelen, zodat NS straks haar klanten een klimaatneutrale (schone) treinreis kan bieden."

De jury hoopt voor 2015 op nog betere verslagen. In een nieuwe samenstelling, want volgens rooster treedt voorzitster Bibi de Vries als eerste af.

Bent u tevreden over deze pagina?