MVO: Mensenrechten

Gepubliceerd op:
11 oktober 2010
Laatst gecontroleerd op:
27 juli 2020

Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om mensenrechten na te leven. Zowel in de omgang met medewerkers als met externe relaties. Steeds meer bedrijven nemen dit onderwerp op in een gedragscode. Een goede relatie met de bevolking in de omgeving van uw bedrijf is van groot belang voor het slagen van uw investering.

Internationale mensenrechtenverdragen

De internationale mensenrechtenverdragen kunnen u helpen bij het opstellen van uw eigen gedragscode. Een goed voorbeeld hiervan zijn de UN Guiding Principles for Business and Human Rights (pdf) uit 2011. Hierin kunt afspraken vinden over de plicht van overheden om de mensenrechten te beschermen, de verantwoordelijkheid van bedrijven deze rechten te respecteren en het recht van slachtoffers op toegang tot rechtsmiddelen bij schendingen.Deze principes zijn gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van VN uit 1948.

Het bedrijfsleven en mensenrechten

Onderstaand vindt u voorbeelden van een aantal mensenrechten waar u rekening mee dient te houden. 

  1. Arbeidsomstandigheden op het bedrijf 
    Geen kinder- en dwangarbeid, geen discriminatie, vrijheid van vereniging, veiligheid en gezondheid op de werkvloer, arbeidsvoorwaarden. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina arbeidsomstandigheden.
  2. Ketenverantwoordelijkheid
    Welke invloed hebben de activiteiten van zakelijke partners op de rechten van werknemers, lokale bevolking of andere belanghebbenden? Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina ketenverantwoordelijkheid.
  3. Invloed op de lokale gemeenschap
    Krijgen lokale landeigenaren genoeg compensatie bij onteigening? Brengt uw bedrijf de veiligheid en gezondheid van de lokale bevolking niet in gevaar? Is er een klachtenprocedure? Brengt uw bedrijf het bestaansrecht van lokale boeren niet in gevaar bij het gebruik van water? Hoe zit het met corruptie? Leveren uw producten gevaar op voor de gezondheid en veiligheid van consumenten?

OESO-richtlijn mensenrechten

Maakt u gebruik van de subsidies en regelingen van RVO gericht op internationaal ondernemen? Dan moet u laten zien dat u de OESO-richtlijnen onderschrijft. Meer informatie vindt u op OESO-richtlijnen: Mensenrechten en op onze informatiepagina OESO-richtlijnen voor MVO.

Gedragscode opstellen

De volgende bron helpt u bij het opstellen van een gedragscode voor uw bedrijf.

Doing Business with Respect for Human Rights – a guidance tool for companies (pdf)
Handleiding met praktische tools, advies, ervaringen en inzichten op het gebied van bedrijfsleven en mensenrechten. Ook over het in praktijk brengen van de UN Guiding Principles. De handleiding is gemaakt door Shift, Oxfam en Global Compact, met steun van de Nederlandse overheid.

Heeft u meer hulp nodig bij het opstellen van uw gedragscode? Neem dan contact op met ons.

Vragen over MVO?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?