MVO: Vergroening realiseren in het buitenland

Gepubliceerd op:
25 januari 2021
Laatst gecontroleerd op:
1 februari 2021

Vergroening is het zuiniger omgaan met natuurlijke hulpbronnen en het behoud van biodiversiteit en ons leefmilieu. Dat is ook belangrijk bij een internationale bedrijfsvoering. Op deze pagina vindt u tips om vergroening te realiseren bij internationaal zakendoen.

Met vergroening draagt u bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's). Een SDG Quickscan geeft uw bedrijf inzicht waar de meeste impact te behalen valt. Bekijk ook wat uw bedrijf per SDG kan doen.

Onderzoek uw eigen handelsketen

Wilt u uw bedrijf toekomstbestendig maken? De IMVO-risicochecker geeft u inzicht in de bredere milieurisico's. Als u zelf uw handelsketen wilt onderzoeken, kunt u gebruikmaken van een IMVO-voucher. Met deze voucher kunt u een adviseur inhuren om uw internationale handelsketen te verduurzamen. Zo heeft Moyee coffee dankzij deze voucher bijvoorbeeld schadelijke uitstoot kunnen verminderen.

Vind een duurzame lokale partner

Bedrijven kunnen elkaar helpen. U kunt op zoek gaan naar een duurzame partner die de lokale markt goed kent. Het wereldwijde ambassadenetwerk kan u in contact brengen met andere bedrijven. Om een partner te vinden kunt u ook deelnemen aan een missie of een beurs. Via de vouchers van Support International Business (SIB) kunt u onder andere advies krijgen van een externe deskundige bij het betreden van een nieuwe markt.

Ga efficiënt om met grondstoffen

Efficiënter omgaan met grondstoffen bij de productie van goederen en diensten is nuttig, omdat sommige grondstoffen schaars zijn. Ook kan het goedkoper zijn. De grondstoffenscanner geeft inzicht in hoeverre de schaarste van grondstoffen een risico vormt voor uw bedrijf. Efficiënt omgaan met grondstoffen kan ook door recycling en door het zoeken van vervangers voor vervuilende of schaarse grondstoffen. Inspiratie kunt u opdoen bij het Engelstalige publiek-private platform Holland Circular Hotspot. Lees bijvoorbeeld hoe andere ondernemers bijdragen aan een circulaire economie.

 

 

 

 

 

Foto: Holland Circulair Hotspot hielp Closing the Loop bij hun recyclingproject

Gebruik duurzame energie

Duurzame energie uit bronnen als water, wind, hergebruikte biomassa en zon kan zorgen voor leveringszekerheid en minder vervuiling. U kunt bijvoorbeeld zonnepanelen of biomassa gebruiken om energie op te wekken voor uw projecten. De International Clean Energy Partnership (ICEP) ondersteunt Nederlandse bedrijven in het buitenland op het gebied van duurzame energie.

 

 

 

 


Foto: Fabrikant KARA kreeg steun van ICEP bij hun biomassa-oplossingen

Subsidies

IMVO-steunpunt voor bedrijven

Wilt u advies over internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Onze MVO-adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?