Mkb Life learning cases

Laatst gecontroleerd op:
6 februari 2024
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Learning cases zijn een manier om studenten in het ondernemerschapsonderwijs te laten leren aan de hand van leersituaties uit de praktijk. In de cases zijn ervaringen en dilemma’s uit de dagelijkse praktijk van mkb'ers vastgelegd in filmpjes met bijbehorende ‘teaching notes’ voor de docent. Die kan deze notities kan gebruiken tijdens de les. Studenten worden zo in een ondernemersrol gezet en uitgedaagd te ontdekken hoe zij die dilemma’s zelf zouden oplossen.

Leefwereld ondernemer

Het idee achter deze 'life learning cases' is het zo dicht mogelijk benaderen van de leefwereld van de ondernemer.

Bekijk de cases die ontwikkeld zijn door een aantal O2LAB hubs. De cases zijn bedoeld voor zowel het mbo, hbo als het wo.

Wij vullen dit overzicht regelmatig aan.

Cases voor het mbo

Scalda

Scalda maakte cases met thema’s als duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen.

Bekijk de cases van Scalda

Albeda

Albeda maakte 17 ondernemersfilmpjes. Over hun kwaliteiten, zoals een gat in de markt zien, in actie komen, presenteren. En over vraagstukken waar ze in hun onderneming mee te maken hebben. Bijvoorbeeld: ‘Moet ik personeel aantrekken of werk uitbesteden’? Hoe kom ik tot een goed businessmodel?’ Bij ieder filmpje zijn er opdrachten voor de studenten. De filmpjes zijn gekoppeld aan de BOKS Ondernemen (Body of Knowledge en Skills). Een aantal staan al online, de andere volgen.

Bekijk de cases van het Albeda College Economie & Ondernemen

Cases voor het hbo

Hanzehogeschool Groningen neemt met de reeks 'in de schoenen van' studenten mee in een aantal inspirerende reizen van ondernemers en ondernemingen in Noord-Nederland.

Bekijk de reeks 'in de schoenen van'

Cases voor universitair onderwijs

De Vrije Universiteit Amsterdam maakte cases over serial entrepreneurship, fighting gender barriers, sociale ondernemers, en de ‘bumpy road’ van onderzoek naar een bedrijf runnen.

Bekijk de cases van VU Amsterdam

Meer weten?

Lees meer over ondernemerschap in het onderwijs

Bent u tevreden over deze pagina?