"Samen optrekken verkleint het risico en versnelt het proces"

Gepubliceerd op:
22 februari 2024

Ineke Aquarius en Inez van Oord richtten samen het bedrijf Fiber Foods op in Oeganda. Met steun van de Nederlandse ambassade en van RVO lukte het om van jackfruit een gedroogd, vezelrijk product te maken. Hoe kregen ze dat voor elkaar? En welke adviezen hebben ze voor andere vrouwelijke ondernemers? Lees hun verhaal.

Bij de markt beginnen

Aquarius en Van Oord woonden al in Oeganda toen ze Fiber Foods oprichtten. "We wilden iets bijdragen aan de samenleving in Oeganda."

Met subsidie van de Nederlandse ambassade konden ze helpen bij de ontwikkeling van het Oegandese bedrijfsleven. "De ambassade zocht naar de beste manier om dat te doen" vertelt Aquarius. "Wij overtuigden ze ervan om te beginnen bij de markt. Dus: eerst onderzoeken wie wat wil kopen uit Oeganda en daar dan een keten bij ontwikkelen. Zo kwamen we uit bij jackfruit, een goed ingrediënt voor vleesvervangers vanwege de textuur."

Een nieuw, milieuvriendelijker product

Tot dan toe werd er nauwelijks jackfruit op de markt gebracht in Oeganda en in Europa al helemaal niet, legt Aquarius uit. "Er is wel jackfruit in blik uit Azië, maar dat moet uitlekken en heeft een bijsmaak. Voedselverwerkers, onze klanten, kunnen daar moeilijk mee werken. Daarom hebben wij gedroogd jackfruit ontwikkeld, als eerste in de wereld. Hierdoor hoef je minder water te verschepen, wat de milieubelasting tijdens het transport verkleint. Uiteindelijk willen we het product wereldwijd verkopen."

Fiber Foods 2

Inkomen voor boeren en vrouwen in fabriek

Fiber Foods bouwde in Oeganda een netwerk op van boeren. "Boeren met een traditioneel voedselbos verdienen het meest aan koffie en vanille. Vaak hebben zij op hun land een aantal jackfruitbomen staan voor de schaduw. Elke 2 weken kopen we bij hen onrijpe jackfruits. Midden in het jackfruitgebied bouwden we een fabriek, waar nu veel jonge vrouwen werken. Het eindproduct, gedroogde jackfruit, wordt over zee vervoerd van Mombassa naar de haven van Rotterdam."

Financiële steun van Oranje Handelsmissiefonds en RVO

In 2023 won Fiber Foods het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) - RVO is partner van het OHMF. Het leverde het jonge bedrijf een supportpakket op om in het buitenland zaken te doen. Zo kwam Fiber Foods ook in aanmerking voor financiële steun via Invest International, het vroegere Dutch Good Growth Fund van RVO.

"Invest International heeft ons 2 gunstige leningen en een subsidie toegekend. De eerste lening was bedoeld om een container voor te financieren zodat we de productie direct konden betalen. De tweede lening maakte het mogelijk om de fabriek te bouwen en zaken als vervoer en verpakking te regelen. Daarnaast ontvingen we een subsidie voor technische ondersteuning."

Handelsmissies voor start-ups

RVO organiseert ook handelsmissies voor start-ups. Fiber Foods is in 2023 mee geweest met de handelsmissie naar Lissabon. "Dit was een handelsmissie over technologie, waarbij wij onderdeel waren van een groep vrouwelijke ondernemers. In Lissabon konden we netwerken met investeerders en technologiebedrijven.

Tijdens de missie maakten we ook kennis met de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Zij investeren in voedselondernemingen in Brabant, waar wij veel klanten hebben. We zijn nu met hen in gesprek. Aquarius kan alle ondernemers aanraden om eens mee te gaan met een handelsmissie. "Je krijgt in korte tijd een inkijk in alle nieuwe ontwikkelingen en ze leveren je ook contacten op. Tijdens een eerdere handelsmissie van RVO in Duitsland legden we contact met potentiële handelspartners en nieuwe klanten."

Ga in gesprek met RVO

"Ik kan iedere ondernemer aanraden om met RVO in gesprek te gaan", zegt Aquarius. "Vertel wat je wilt doen en waar je tegenaan loopt. RVO wijst je de weg binnen de mogelijkheden die er zijn, en biedt ondersteuning bij elke fase van je bedrijf. Dat is heel fijn, met name in opkomende economieën. Wij konden bijvoorbeeld goedkoop een lening afsluiten en dat is goud waard voor een start-up."

Ineke Aquarius en Inez van Oord

Tip voor ondernemende vrouwen in het buitenland

Voor vrouwen die overwegen te ondernemen in het buitenland, heeft Aquarius nog een tip. "Doe het niet alleen. Zoek contact met mensen die ervaring hebben met ondernemen in het buitenland, of die er nu verblijven. Trek op met bedrijven die er al zitten: dat maakt het leuker, verkleint het risico en versnelt het proces."

Groei over grenzen

Overweeg jij als vrouwelijke ondernemer om zaken te doen in het buitenland? Met de campagne 'Groei over Grenzen' moedigt RVO ondernemende vrouwen in Nederland aan om internationaal zaken te doen. Ga naar onze pagina Ondernemende Vrouwen voor een overzicht van relevante informatie, subsidiemogelijkheden, events & handelsmissies, handige (vrouwen)netwerken en interessante onderzoeken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?