Goede match vereist

Laatst gecontroleerd op:
9 juli 2020
Gepubliceerd op:
25 september 2017

Hoe betrekt u de juiste specialisten bij uw project? Goed onderzoek begint als u de de juiste vragen stelt aan de juiste wetenschapper.

Onderzoekers willen de juiste gammaspecialisten bij het project betrekken. Daarvoor moet de onderzoeksvraag helder zijn: waar verwachten onderzoekers dat het ontwikkelingsproces van de energieinnovatie problemen gaat geven? Wat voor soort kennis is nodig om deze problemen het hoofd te bieden?

Selectie wetenschapper

Affiniteit met bètawetenschappen is noodzakelijk, maar niet alleen kennis van het innovatiesysteem rond de technologie. Het persoonlijk karakter van de gammawetenschapper is ook belangrijk. Marco Hekkert, professor innovatiestudies aan de Universiteit Utrecht, licht toe: "Wees selectief met het inzetten van gammawetenschappers, niet alleen kennis van het innovatiesysteem rond de technologie is een vereiste. Het persoonlijk karakter is net zo belangrijk. De wil moet er zijn om samen te werken met een bètawetenschapper. Lang niet alle gammawetenschappers willen dat, door het cultuurverschil. En de gammawetenschapper moet goed kunnen communiceren met bètawetenschappers. Als dat niet het geval is, ontstaat er een enorme kloof."

Aantrekkelijk onderzoek

'Publiceer of bezwijk'. Het moet voor universitaire gammawetenschappers aantrekkelijk zijn om zich met het onderzoek te bemoeien. Dat betekent dat het onderzoek moet kunnen leiden tot publicaties. Er moet voortgang in zitten. Het gammaonderzoek hoeft niet één energieonderzoek te zijn. Een promotieonderzoek kan over meerdere projecten gaan. Een onderzoek van een half jaar is voor een universiteit niet interessant. Is bekend dat er meerdere onderzoeken vanuit een bepaald thema volgen? Dan kan de gammaonderzoeker er een rode draad in vinden en er alsnog op promoveren.

Consultants

Is het project niet interessant voor universitaire gammawetenschappers, omdat er geen promotieonderzoek in zit door een te korte doorlooptijd? Dan kunnen energieonderzoekers een consultant inschakelen.
 

Het SUST enable forum ondersteunt bijvoorbeeld MKB-ondernemers bij duurzame innovatieprocessen. De stichting biedt leden consultants aan die geen wetenschappelijke pretenties hebben tegen het 'garagetarief' (€ 60 per uur).

Marko Hekkert is ook lid van de Raad van Toezicht van de stichting: "De consultants van het SUST enable forum kunnen de vraag helpen beantwoorden: waar hapert het innovatieproces, waar gaat het niet goed? Een universitaire gammaonderzoeker wil het probleem bestuderen, die brengt het veld in kaart, die gaat kijken hoe het product matcht met de behoeften van de klant, die onderzoekt de wet- en regelgeving met betrekking tot de technologie. Daar is veel tijd voor nodig, voor een onderzoeksdesign, dataverzameling, analyse. Met andere woorden: de gammaonderzoeker bestudeert, terwijl de consultant adviseert op grond van de kennis en ervaring die hij heeft. Dat is een groot verschil. Wetenschappers zijn doorgaans ook niet goed in consultancywerk."

Conclusie: energieonderzoekers hebben door de aard van hun project en hun vraag, soms meer baat bij een consultant dan bij een universitaire gammaexpert.

Vragen over sociale innovatie?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?