Begrippenlijst Smart Industry

Gepubliceerd op:
18 augustus 2016
Laatst gecontroleerd op:
23 november 2021

Rond het onderwerp Smart Industry - en dus ook op onze pagina's - komen allerlei begrippen voor die u misschien niet meteen kunt plaatsen. Dit overzicht van begrippen helpt u daarbij.

Begrippenlijst

Term Uitleg

3D Printing (3D-Printing, 3,5D printing)

Driedimensionaal printproces waarbij men op basis van digitale bouwtekeningen 3D objecten produceert door de objecten laag na laag op te bouwen. (bron: Wikipedia)

3D Scanning (3D-Scanning)

Het genereren van een beeld van een driedimensionale object. Hierbij legt men elk punt vast in de ruimte en gebruikt deze gegevens als basis voor een 3D reconstructie in bijvoorbeeld een CAD-pakket. (bron: Wikipedia)

Adaptieve robot

Robot die niet vastomlijnde (vooraf geprogrammeerde) handelingen verricht, maar op basis van onder andere sensoren en vision technieken zich flexibel aanpast aan de situatie.

Additive Manufacturing

Verzamelterm voor de technologieën waarmee men 3D-objecten kan fabriceren door de objecten laag na laag op te bouwen. (bron: Additive Manufacturing)

Big Data

Men spreekt van Big Data wanneer men werkt met één of meer datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen te onderhouden. (bron: Wikipedia)

Connected factory

Fabriek waar alle (productie)middelen op elkaar zijn aangesloten, waarbij ze waardevolle informatie delen en uit deze data waardevolle kennis en inzichten genereren.

Digitalisatie (digitalisering)

Het digitaal maken (numeriek verwerken) van informatie of media. (bron: Wikipedia)

Fieldlab

Praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Ook: een omgeving waarin mensen deze oplossingen leren toe te passen. (bron: SmartIndustry.nl)

Industrie 4.0

De automatisering van en data uitwisseling bij fabricage technieken. Via het IoT monitoren cyber-fysische systemen fysieke processen, genereren ze een virtuele kopie van de fysieke wereld en maken ze decentrale beslissingen. (bron: Wikipedia)

Internet of Things (IoT)

Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse (fysieke) voorwerpen met elkaar zijn verbonden en gegevens kunnen uitwisselen. Met gebruik van sensors kunnen deze 'slimme objecten' hun omgeving in zich opnemen en via ingebedde netwerktechnologie kunnen ze communiceren met personen en met andere objecten. Op grond hiervan kunnen ze autonome beslissingen nemen. (bron: Wikipedia)

Rapid Prototyping

Verzamelnaam voor verschillende productietechnieken die het mogelijk maken om snel fysieke prototypen te vervaardigen. Rapid prototyping gaat uit van virtuele computer informatie, verkregen via het CAD-proces, die vertaald wordt in een fysiek product. (bron: Wikipedia)

Reshoring

Productie terughalen uit lagelonenlanden. (bron: KvK)

Robot (robots, robotica, robotisering)

Een programmeerbare machine die verschillende taken uit kan voeren. (bron: Wikipedia)

Smart Connected Supplier Network

Een gekoppeld netwerk binnen de leveranciersketen waarin data wordt gedeeld met als doel om bijvoorbeeld snel inzage te bieden in product- of ontwerpdata en snel offerte- en ordergegevens met elkaar te delen. (bron: SmartIndustry.nl)

Smart Factory

Zie connected factory.

Smart Industry

Verregaande integratie van ICT en geavanceerde technologieën in de industriële productieketen.

 

Bent u tevreden over deze pagina?