Wegwijzer Smart Industry

Gepubliceerd op:
13 juni 2016

Bent u actief op het gebied van Smart Industry? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u ondersteunen met subsidies en financiering, netwerken en kennis. Deze wegwijzer helpt u daarbij.

Een overzicht van de (inter)nationale subsidie-/financieringsregelingen, netwerken en kennis vindt u via het keuzemenu onderaan deze pagina.

Digitalisering is een van de belangrijkste factoren voor de groei van de Nederlandse industrie. Om te zorgen dat de Nederlandse industrie voldoende profiteert van de kansen die deze digitalisering biedt, is sinds 2014 een coalitie van partijen actief onder de noemer van Smart Industry.
Om hun ambities te verwezenlijken heeft deze coalitie de Implementatieagenda 2018-2021 opgesteld. Met deze agenda werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden de komende jaren in concrete projecten aan de versnelde industriële toepassing van deze Smart Industry technologieën.

Smart Industry

De combinatie van de nieuwste productietechnologie, geavanceerde software en de mogelijkheden van de moderne communicatietechnologie verandert de industrie ingrijpend. Dit noemen we in Nederland Smart Industry. Andere landen gebruiken hiervoor termen als Industrie 4.0 en Industrial Internet.

Smart Industry biedt bedrijven nieuwe mogelijkheden om hun productieproces te optimaliseren, slimme en gepersonaliseerde producten te ontwikkelen en hun businessmodel te verbeteren, door in te zetten op combinaties van digitale en technologische innovaties die elkaar versterken. Het maakt bedrijven daarmee toekomstbestendiger en duurzamer.

Om richting te geven aan de inzet van deze digitale en technologische innovaties zijn er 8 industrietransformaties benoemd in de implementatie-agenda.

Fieldlabs

In Nederland werken 39 fieldlabs aan de concrete invulling van de Smart Industry agenda. Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht bezig zijn met het onderzoeken, ontwikkelen, testen en implementeren van Smart Industry technologieën. Ook kunnen mensen hier de vaardigheden leren om deze technologie te gebruiken.
Zo versterken ze de verbindingen tussen onderzoek, onderwijs en beleid. Bedrijven kunnen gebruik maken van de kennis, vaardigheden en technologie van deze fieldlabs bij de ontwikkeling van hun Smart Industry (innovatie)projecten.

Regionale Smart Industry Hubs

Alle regio’s gaan een Smart Industry Hub inrichten waar partijen in de regio samenwerken aan Smart Industry projecten. Deze regionale Smart Industry Hubs vormen het loket waar ondernemers in die regio terecht kunnen voor alle vragen over Smart Industry, toegang tot de fieldlabs en eventueel aanwezige regionale ondersteunende subsidies, financiering en netwerken.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Regionale en landelijke subsidie- en financieringsregelingen voor uw Smart Industry ambities.

Kom in contact met onze adviseurs en andere ondernemers en kennisinstellingen.

Publicaties en bedrijfsscans over Smart Industry en informatie van partners en derden.

Bent u tevreden over deze pagina?