Smart industry: subsidies en financiering

Laatst gecontroleerd op:
31 augustus 2023
Gepubliceerd op:
13 juli 2023

Er bestaan verschillende subsidie- en financieringsregelingen die u kunt inzetten om uw Smart Industry ambities te ondersteunen. Op deze pagina vindt u een overzicht van landelijke regelingen.

Behalve onderstaande landelijke regelingen zijn er ook vanuit de regio diverse subsidie- en financieringsregelingen beschikbaar die u kunt inzetten ter ondersteuning van uw voorgenomen Smart Industry (innovatie)projecten.

Bekijk de mogelijkheden per regio

Nationale subsidies, programma's en regelingen

Open voor aanvragen

Subsidie voor mkb-ondernemers om samen met partners producten, productieprocessen of diensten te ontwikkelen of vernieuwen. Deze subsidie is één van de hulpmiddelen van de MIT.

Aanvragen vanaf 11 juni 2024 tot en met 17 september 2024.

Open voor aanvragen

Voucher voor mkb om een vraag over innovatie te laten beantwoorden door een kennisinstelling. De waarde is maximaal 70% van de rekening. Deze subsidie is 1 van de instrumenten van de MIT.

Aanvragen vanaf 9 april 2024 tot en met 29 oktober 2024.

Open voor aanvragen

Fiscale innovatieregeling voor bedrijven (incl. starters en zelfstandigen) die ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoeren en hun kosten voor Research & Development (R&D) willen verlagen.

De aanvraagtermijnen verschillen voor zzp'ers en ondernemingen met personeel.

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidie voor groepen van bedrijven in niet-vitale sectoren die op cybersecurityterrein willen samenwerken, in hun keten, regio of sector.

Open voor aanvragen

Krediet voor bedrijven en starters om veelbelovende innovaties verder te ontwikkelen. Er is budget voor technische en voor klinische ontwikkelingsprojecten.

Open voor aanvragen

Krediet voor startende en innovatieve ondernemers om onderzoek te doen naar de commerciële mogelijkheden van een idee of concept.

Aanvragen vanaf 1 januari 2024 tot en met 1 december 2024.

Innovatiecompetitie waarmee de overheid ondernemers uitdaagt om innovatieve, oplossingsgerichte producten en diensten voor maatschappelijke vraagstukken te ontwikkelen.

Internationale subsidies, programma's en regelingen

Bijna open voor aanvragen

Subsidie voor mkb-ondernemers die samen met Europese partners marktgerichte, nieuwe technologieën ontwikkelen.

Open voor aanvragen

Europees programma om het concurrentievermogen van Europa te vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.

Periode van indienen verschilt per call.

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Publiek-privaat partnerschap dat onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van elektronische componenten en systemen (ECS) ondersteunt.

Open voor aanvragen

Financiering met terugbetalingsverplichting voor Nederlandse ondernemers, ook starters, die investeren in de ontwikkeling van opkomende markten en ontwikkelingslanden.

U kunt doorlopend aanvragen.

Support International Business
Open voor aanvragen

Subsidie voor mkb-ers om export te stimuleren. Het gaat om subsidie voor coaching, deelname aan handelsmissies en beursinzendingen of het inhuren van een deskundige. Voor bedrijven getroffen door handelsbeperkingen met Oekraïne en Rusland geldt een aanvullende regeling.

Aanvragen vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

Open voor aanvragen

Programma waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek-private samenwerking hun internationale ambities kunnen realiseren. 

Aanvragen vanaf 2 januari 2024 tot en met 27 september 2024.

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Europees programma voor ondernemers, onderzoekers en overheden om internationaal samen te werken aan duurzame en  klimaatbestendige projecten.

Open voor aanvragen

Subsidie voor samenwerkende ondernemers, overheden en ngo's voor het ontwikkelen en uitvoeren van Europees natuur- en milieubeleid.

Verwante Europese programma's

Heeft u meer of andere financiering nodig? Er zijn meer EU programma’s die u mogelijk kansen bieden op het gebied van internationaal onderzoek en innovatie. Bekijk de mogelijkheden van verwante EU programma's.

Bent u tevreden over deze pagina?