Open voor aanvragen

Innovatiekrediet

Laatst gecontroleerd op:
8 juli 2024
Gepubliceerd op:
11 april 2022

Bent u bezig met de technische ontwikkeling van een nieuw product, proces of dienst? Of met de klinische ontwikkeling van een medicijn of apparaat? Profiteer dan van het Innovatiekrediet. Het Innovatiekrediet is bedoeld voor de ontwikkeling van innovatieve ontwikkelprojecten met flinke technische risico’s en een uitstekend marktperspectief. Het Innovatiekrediet is er voor alle bedrijven, zowel starters als gevestigde bedrijven.

Hoogte subsidie en aanvraagperiode

Startdatum:
zondag 31 december 2023
Einddatum:
zaterdag 30 november 2024
Verdeling budget
€ 30 miljoen voor technische ontwikkelingsprojecten en € 30 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten. Per project maximaal € 5 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten en maximaal € 10 miljoen voor technische ontwikkelingsprojecten.
Totaal budget:
€ 60.000.000

Kredietpercentage

Het kredietpercentage varieert per aanvraag. Het is afhankelijk van de grootte van uw onderneming en of u het project uitvoert in een mogelijk samenwerkingsverband. In de meeste gevallen financiert het Innovatiekrediet maximaal 45% van het project (bij samenwerkingsverband 60%). De rest van de financiering moet uit eigen middelen komen.

Voorwaarden

Wij keuren niet elke aanvraag voor Innovatiekrediet goed. Uw project moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo kunt u alleen Innovatiekrediet aanvragen voor één concreet ontwikkelingstraject. Software-, IT- en AI-projecten vallen hier ook onder. U moet aantonen dat er binnen het ontwikkelingstraject sprake is van een systematische afbouw van de technische- of klinische risico’s. Ook onderbouwt u het eigen deel van uw financiering met een getekende termsheet of contracten van afnemers, met een buffer voor tegenvallers en vertraging.

Lees meer over de voorwaarden voor Innovatiekrediet

Volg een online vragenuur Innovatiekrediet

Bent u geïnteresseerd in het Innovatiekrediet, maar heeft u nog vragen? Bijvoorbeeld over welke activiteiten kunnen worden gefinancierd met het Innovatiekrediet, of hoe het aflossen werkt? Meld u dan aan voor een van de online vragenuren.

Data vragenuurtjes Innovatiekrediet

Liever in het Engels? Dat kan op 2 september, dan vindt het Engelstalige vragenuur plaats. 

Quick Scan

Via de Quick Scan legt u uw plan of projectidee voor en krijgt u vrijblijvend advies, zonder dat u vastzit aan verdere verplichtingen. Met de informatie uit de Quick Scan kunt u met onze financieringsadviseur in gesprek over uw project en uw eventuele aanvraag voor een Innovatiekrediet. Heeft u de Quick Scan ingevuld? Binnen 2 werkdagen neemt een financieringsadviseur contact met u op. Met de adviseur kunt u in gesprek over de mogelijke vervolgstappen. Is die vervolgstap het aanvragen van een Innovatiekrediet? Dan neemt een van de Innovatiekrediet-adviseurs binnen 2 weken contact met u op om te bespreken hoe u uw aanvraag kunt voorbereiden. Tijdens de aanvraagprocedure koppelen wij u aan 2 adviseurs. Zij begeleiden u bij het aanvraagproces. Dit proces duurt vaak 4 maanden. 

Uw aanvraag voorbereiden

Bereid uw aanvraag goed voor:

Webinar

Bekijk ons webinar om te weten te komen wat en voor wie het Innovatiekrediet is, waar de Quick Scan voor is en welke stappen u tijdens het aanvraagproces moet doorlopen. Daarnaast ziet u hoe de beheer- en aflossingsfase na toekenning eruit ziet.

Bekijk het webinar

Aanvragen

U kunt Innovatiekrediet aanvragen van 1 januari 2024 tot en met 1 december 2024. Het is belangrijk dat u de aanvraag voor het Innovatiekrediet compleet indient. Wij behandelen de aanvragen namelijk op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen. Een intermediair kan u helpen bij het schrijven van uw aanvraag. U kunt uw aanvraag niet door een intermediair laten indienen.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Het Innovatiekrediet is voor een project, dus het is mogelijk om voor meerdere projecten binnen uw bedrijf een innovatiekrediet aan te vragen.

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag plannen we een kennismakingsgesprek met één van onze adviseurs. Vervolgens beoordelen wij, en een externe adviescommissie uw aanvraag. Het is belangrijk dat uw plannen goed op papier staan, omdat wij uw aanvraag beoordelen op basis van die plannen. Is het verleningsbesluit positief? Dan geeft u tijdens de projectperiode de voortgang aan ons door. Aan het einde van het project bepalen wij het subsidiebedrag en het aflossingsschema.

Lees meer over het proces na uw aanvraag

Innovatiekrediet in de praktijk

Het Innovatiekrediet heeft sinds 2008 veel innovaties mogelijk gemaakt. Benieuwd naar de resultaten voor het Innovatiekrediet van 2018 tot en met 2022? Bekijk de infographic.

Of lees inspirerende interviews over innovaties die mede mogelijk zijn gemaakt met het Innovatiekrediet.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?