Innovatiekrediet
Bent u bezig met de technische ontwikkeling van een nieuw product, proces of dienst? Of met de klinische ontwikkeling van een medicijn of apparaat? Profiteer dan van het Innovatiekrediet. Het Innovatiekrediet is bedoeld voor de ontwikkeling van innovatieve ontwikkelprojecten met flinke technische risico’s en een uitstekend marktperspectief. Het Innovatiekrediet is er voor alle bedrijven, zowel starters als gevestigde bedrijven.
Hoogte subsidie en aanvraagperiode
In 2025 gaat de regeling weer open. U vindt de openstellingsdatum, zodra deze bekend is, op deze pagina.
Kredietpercentage
Het kredietpercentage varieert per aanvraag. Het is afhankelijk van de grootte van uw onderneming en of u het project uitvoert in een mogelijk samenwerkingsverband. In de meeste gevallen financiert het Innovatiekrediet maximaal 45% van het project (bij samenwerkingsverband maximaal 50%). De rest van de financiering moet uit eigen middelen komen.
Omvang onderneming | Kredietpercentage zónder samenwerking |
Kredietpercentage mét samenwerking |
---|---|---|
Klein | 45% | 50% |
Middel | 35% | 50% |
Groot | 25% | 40% |
Voorwaarden
Wij keuren niet elke aanvraag voor Innovatiekrediet goed. Uw project moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo kunt u alleen Innovatiekrediet aanvragen voor één concreet ontwikkelingstraject. Software-, IT- en AI-projecten vallen hier ook onder. U moet aantonen dat er binnen het ontwikkelingstraject sprake is van een systematische afbouw van de technische- of klinische risico’s. Ook onderbouwt u het eigen deel van uw financiering met een getekende termsheet of contracten van afnemers, met een buffer voor tegenvallers en vertraging.
Volg een online vragenuur Innovatiekrediet
Bent u geïnteresseerd in het Innovatiekrediet, maar heeft u nog vragen? Bijvoorbeeld over welke activiteiten kunnen worden gefinancierd met het Innovatiekrediet, of hoe het aflossen werkt? Meld u dan aan voor een van de online vragenuren.
Quick Scan
Met de Quick Scan legt u uw plan of projectidee aan ons voor en krijgt u vrijblijvend advies. U zit dus niet vast aan verdere verplichtingen. Na het invullen neemt een financieringsadviseur binnen 2 werkdagen contact met u op. U gaat dan in gesprek over uw project en bespreekt de mogelijke vervolgstappen.
Na uw aanvraag
Na uw aanvraag plannen we een kennismakingsgesprek met één van onze adviseurs. Vervolgens beoordelen wij, en een externe adviescommissie uw aanvraag. Het is belangrijk dat uw plannen goed op papier staan, omdat wij uw aanvraag beoordelen op basis van die plannen. Is het verleningsbesluit positief? Dan geeft u tijdens de projectperiode de voortgang aan ons door. Aan het einde van het project bepalen wij het subsidiebedrag en het aflossingsschema.
Lees meer over het proces na uw aanvraag
Innovatiekrediet in de praktijk
- Het Innovatiekrediet heeft sinds 2008 veel innovaties mogelijk gemaakt. Benieuwd naar de resultaten voor het Innovatiekrediet van 2018 tot en met 2022? Bekijk de infographic.
- Raadpleeg onze pagina met projecten die recent een Innovatiekrediet toegekend kregen.
- Lees inspirerende interviews over innovaties die mede mogelijk zijn gemaakt met het Innovatiekrediet.
Meer weten?
- Het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies
Dit besluit bevat informatie over de meeste standaardprocedures. Zoals die voor uitbetalen van voorschotten, rapportage en melding van afwijkingen in een project waarvoor subsidie is verleend. - Hoofdstuk 3 titel 9 van de Regeling nationale EZ-subsidies
Dit hoofdstuk hangt onder het Kaderbesluit. Hier staat in aan wie en voor welke activiteiten subsidie wordt verleend. - Subsidiespelregels
Op deze regeling zijn de subsidiespelregels van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat van toepassing. Deze subsidiespelregels gaan bijvoorbeeld over subsidiabele kosten en verplichtingen van een subsidieontvanger.
De geldende wetteksten voor het Innovatiekrediet vindt u op overheid.nl.
Het is verstandig in een vroeg stadium goed na te denken over intellectueel eigendom binnen uw bedrijfsstrategie. Een slimme strategie ondersteunt uw bedrijf en voegt waarde toe. Met intellectuele eigendomsrechten (zoals een octrooi) of alternatieven (zoals geheimhouding), voorkomt u dat anderen met uw innovatie aan de haal gaan. Bovendien geeft een beschermd product extra onderhandelingsruimte als u partners of investeerders zoekt.
Wist u dat u uit bestaande octrooien veel informatie kunt halen om uw technische ontwikkeling van uw product te verbeteren of zelfs versnellen? Met vrij toegankelijke octrooidatabanken kunt u octrooiaanvragen zien van over de hele wereld. Hierin staat wat anderen al bedacht en geoctrooieerd hebben. Handig, want dan ziet u ook meteen of u geen inbreuk maakt op rechten van anderen.
Wilt u meer weten wat intellectueel eigendom voor uw bedrijf kan opleveren? Laat u inspireren door de ervaringen van andere ondernemers of maak een afspraak met een van onze octrooiadviseurs; geheel belangeloos en onder geheimhouding.
- Ministerie van Economische Zaken