Open voor aanvragen

Innovatiekrediet

Gepubliceerd op:
10 december 2010
Laatst gecontroleerd op:
7 februari 2022

Bent u bezig met de technische ontwikkeling van een nieuw product, proces of dienst of met de klinische ontwikkeling van een medicijn of apparaat? U kunt profiteren van het Innovatiekrediet.  Het Innovatiekrediet is voor de ontwikkeling van veelbelovende en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief.

Hoogte subsidie en looptijd

Hoogte subsidie (bij voldoen aan voorwaarden):
Maximaal € 5 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten, maximaal € 10 miljoen voor technische ontwikkelingsprojecten
Totaal budget:
€ 60.000.000

Alle bedrijven, zowel starters als gevestigde bedrijven (groot of klein), kunnen profiteren van het Innovatiekrediet.

Met het Innovatiekrediet wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een bijdrage leveren aan de innovatiekracht en een duurzame groei van de Nederlandse economie.
De overheid vult met het Innovatiekrediet een gat op de kapitaalmarkt, waarbij innovatieve projecten niet geheel uit eigen middelen of door de markt kunnen worden gefinancierd. In deze fase is er nog geen omzet en zijn ondernemers druk doende om iets werkend te krijgen.

Budget

Het budget voor 2022 is vastgesteld op €60 miljoen: € 40 miljoen voor technische ontwikkelingsprojecten en € 20 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten.

Vanaf 1 januari 2022 om 0:00 uur kunt u een nieuwe aanvraag indienen. Bekijk hieronder het stappenplan voor een aanvraag. Voor het in behandeling nemen van aanvragen is de datum van ontvangst van de aanvraag bepalend, en niet het tijdstip. Het is daarbij belangrijk dat u een aanvraag voor een Innovatiekrediet compleet indient. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) behandelt de aanvragen namelijk in volgorde van compleetheid.

Hoeveel krediet kunt u krijgen?

De grootte van uw bedrijf bepaalt voor welk percentage krediet u in aanmerking komt. Het maximale krediet voor klinische ontwikkelingsprojecten is € 5 miljoen. Voor technische ontwikkelingsprojecten is het maximale krediet € 10 miljoen. Lees meer over de kredietpercentages Innovatiekrediet.

Voorwaarden

RVO honoreert niet elke aanvraag voor een Innovatiekrediet. Uw project moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Stappenplan Innovatiekrediet

Het proces voor het verkrijgen van een Innovatiekrediet doorloopt u in 6 stappen.

Wet- en regelgeving

Raadpleeg de geldende wet- en regelgeving voor het Innovatiekrediet.

Infographic Innovatiekrediet in 2020

Het Innovatiekrediet droeg ook in 2020 weer bij aan de financiering van technische of klinische ontwikkelingsprojecten. 
Benieuwd naar de resultaten voor het Innovatiekrediet? Bekijk de infographic of lees de tekstversie.

Innovatiekrediet in de praktijk

Start-up MILabs had in de ontwikkelfase onvoldoende kapitaal om hun innovatieve scanner te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Maar dankzij het Innovatiekrediet kreeg zowel het bedrijf als de scanner een flinke boost.

"Onze scanners worden tegenwoordig wereldwijd gebruikt. Het is prettig dat we via RVO aan kapitaal konden komen, want bij andere vormen van financiering zouden we minder onze eigen koers kunnen uitzetten dan nu het geval is."

Aan het woord is Freek Beekman, oprichter en CEO van MILabs. Lees zijn verhaal.

Lees over andere inspirerende innovaties die mede mogelijk zijn gemaakt met het Innovatiekrediet.

Webinar Innovatiekrediet 24 juni 2021

Vragen over Innovatiekrediet?

Neem contact met ons op

Info in English

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?