Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Innovatiekrediet: Verleningen 2024

Laatst gecontroleerd op:
1 december 2024
Gepubliceerd op:
29 augustus 2024

In 2024 is aan verschillende projecten een Innovatiekrediet verleend. Op deze pagina leest u meer over deze projecten.

Uitgelichte verleningen

Confocal.nl - Innovatieve microscoop voor live-onderzoek 

Het Amsterdamse technologiebedrijf Confocal.nl ontwikkelt en produceert geavanceerde microscopen waarmee wetenschappers levende cellen op een ongekende manier kunnen bestuderen. Dit heet ook wel 'Live cell imaging'. Een traditionele microscoop maakt gebruikt van intensief laserlicht, waardoor cellen zich anders gedragen, verbleken of sneller sterven. Levende cellen zijn daardoor beperkt te onderzoeken. De technologie van Confocal.nl voorkomt dit. Wat de microscoop zo uniek maakt, is het gebruik van minimaal laserlicht bij een zeer hoge resolutie, wat een langere en meer betrouwbare observatie van levende cellen mogelijk maakt. Wetenschappers kunnen hierdoor processen in levende cellen langer en nauwkeuriger bestuderen én resultaten beter reproduceren. Dat is cruciaal voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en behandelingen voor complexe ziekten. Met de investering van € 5 miljoen wil het bedrijf niet alleen zijn producten verder automatiseren, maar ook zijn internationale naamsbekendheid vergroten.

Kaminari Medical - Intravasculaire beeldvormingstechnologie

Coronaire hartziekte (CAD), wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, wordt grotendeels veroorzaakt door vetrijke plaques die de kransslagaders vernauwen. Deze vernauwing kan leiden tot levensbedreigende situaties, zoals hartaanvallen en acute coronaire syndromen (ACS). Met de huidige diagnostische instrumenten kunnen interventiecardiologen de plaques, met een hoog risico op scheuren, niet nauwkeurig identificeren. Hierdoor hebben zij niet voldoende informatie om de optimale behandelstrategie te bepalen. Kaminari Medical ontwikkelde daarom een intravasculaire beeldvormingstechnologie. Deze technologie maakt gebruik van de kracht van foto-akoestiek en ultrageluid om realtime inzicht te geven in de samenstelling van de plaque, en dan met name plaques met veel lipiden met het grootste risico om te scheuren. Met deze technologie is er een meer nauwkeurige beoordeling van kransslagaders mogelijk. Hierdoor kunnen artsen belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen beter voorspellen en voorkomen, onnodige katheterisaties verminderen en levens redden.

MindAffect - gehoordiagnostiek

MindAffect, een baanbrekende Nederlandse Healthtech start-up, ontwikkelde een gehoordiagnostiek met het Sofi® Hoorsysteem. Via geavanceerde BCI & Neurotechnologie, maakt de Sofi in minder dan 8 minuten een uitgebreide gehoordiagnostische test mogelijk die uitsluitend gebaseerd is op de reactie van de hersenen van de patiënt. Kleine kinderen of mensen die moeite hebben met communiceren kunnen zo een snelle, nauwkeurige gehoortest krijgen door simpelweg te kijken naar een stille video terwijl ze luisteren naar speciaal ontworpen auditieve stimuli. Dit eenvoudige maar krachtige systeem maakt gehoordiagnostiek toegankelijker voor iedereen. Met het Innovatiekrediet kan MindAffect haar Sofi® Hoorsysteem afronden, certificeren en klaarmaken voor de markt.

Eerdere verleningen 2024

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?