Innovatiekrediet: Verleningen 2024
In 2024 is aan verschillende projecten een Innovatiekrediet verleend. Op deze pagina leest u meer over deze projecten.
Uitgelichte verleningen
Confocal.nl - Innovatieve microscoop voor live-onderzoek
Het Amsterdamse technologiebedrijf Confocal.nl ontwikkelt en produceert geavanceerde microscopen waarmee wetenschappers levende cellen op een ongekende manier kunnen bestuderen. Dit heet ook wel 'Live cell imaging'. Een traditionele microscoop maakt gebruikt van intensief laserlicht, waardoor cellen zich anders gedragen, verbleken of sneller sterven. Levende cellen zijn daardoor beperkt te onderzoeken. De technologie van Confocal.nl voorkomt dit. Wat de microscoop zo uniek maakt, is het gebruik van minimaal laserlicht bij een zeer hoge resolutie, wat een langere en meer betrouwbare observatie van levende cellen mogelijk maakt. Wetenschappers kunnen hierdoor processen in levende cellen langer en nauwkeuriger bestuderen én resultaten beter reproduceren. Dat is cruciaal voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en behandelingen voor complexe ziekten. Met de investering van € 5 miljoen wil het bedrijf niet alleen zijn producten verder automatiseren, maar ook zijn internationale naamsbekendheid vergroten.
Kaminari Medical - Intravasculaire beeldvormingstechnologie
Coronaire hartziekte (CAD), wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, wordt grotendeels veroorzaakt door vetrijke plaques die de kransslagaders vernauwen. Deze vernauwing kan leiden tot levensbedreigende situaties, zoals hartaanvallen en acute coronaire syndromen (ACS). Met de huidige diagnostische instrumenten kunnen interventiecardiologen de plaques, met een hoog risico op scheuren, niet nauwkeurig identificeren. Hierdoor hebben zij niet voldoende informatie om de optimale behandelstrategie te bepalen. Kaminari Medical ontwikkelde daarom een intravasculaire beeldvormingstechnologie. Deze technologie maakt gebruik van de kracht van foto-akoestiek en ultrageluid om realtime inzicht te geven in de samenstelling van de plaque, en dan met name plaques met veel lipiden met het grootste risico om te scheuren. Met deze technologie is er een meer nauwkeurige beoordeling van kransslagaders mogelijk. Hierdoor kunnen artsen belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen beter voorspellen en voorkomen, onnodige katheterisaties verminderen en levens redden.
MindAffect - gehoordiagnostiek
MindAffect, een baanbrekende Nederlandse Healthtech start-up, ontwikkelde een gehoordiagnostiek met het Sofi® Hoorsysteem. Via geavanceerde BCI & Neurotechnologie, maakt de Sofi in minder dan 8 minuten een uitgebreide gehoordiagnostische test mogelijk die uitsluitend gebaseerd is op de reactie van de hersenen van de patiënt. Kleine kinderen of mensen die moeite hebben met communiceren kunnen zo een snelle, nauwkeurige gehoortest krijgen door simpelweg te kijken naar een stille video terwijl ze luisteren naar speciaal ontworpen auditieve stimuli. Dit eenvoudige maar krachtige systeem maakt gehoordiagnostiek toegankelijker voor iedereen. Met het Innovatiekrediet kan MindAffect haar Sofi® Hoorsysteem afronden, certificeren en klaarmaken voor de markt.
Eerdere verleningen 2024
Angstone B.V. werkt aan de Luna, een innovatieve slimme bril om mensen met nachtblindheid te ondersteunen. De bril heeft een camera, processor en beeldscherm, waarmee gebruikers zelfs bij weinig licht hun omgeving kunnen waarnemen. De focus ligt op een onopvallend ontwerp om sociale acceptatie te verbeteren. Opvallendheid is namelijk een grote hindernis voor het gebruik van hulpmiddelen door slechtzienden. Angstone's samenwerking met experts en organisaties zoals Bartiméus zorgt ervoor dat de technologie niet alleen geavanceerd is, maar ook aansluit op de behoeften van de gebruiker. Dit project streeft ernaar de technische standaard in de branche te overstijgen en draagt bij aan een inclusievere samenleving door de kwaliteit van leven voor visueel beperkten te verhogen.
C1 Connections ontwikkelde de C1 Wedge Connection, een verbindingstechniek die windturbine-componenten op zee verbindt. Het bedrijf ontwikkelde deze techniek, omdat de huidige oplossingen niet meer geschikt zijn voor de volgende generatie windturbines. Voordat de techniek offshore ingezet kan worden, moet er eerst een aantal technische risico's worden opgelost. De verbindingstechniek verschilt namelijk van de huidige standaard in de markt. Daardoor is er weinig kennis van de gevolgen van afwijkingen, hoe de verbinding geïntegreerd kan worden in een fundering tijdens fabricage, de mogelijkheden voor sealen en de werking van huidige installatietechnieken. In dit project onderzoekt C1 Connections de volgende technische uitdagingen: sealen van een verbinding voor zout water, heien van een paal met de verbinding, nieuwe fabricagetechnieken, installeerbaarheid van de verbinding en analyseren van de verbinding met afwijkingen.
Crossfire Oncology werkt aan een nieuwe technologie op basis waarvan zij nieuwe medicijnen kan ontwikkelen. Deze technologie bestaat uit een 'degrader', een chemisch molecuul dat een essentieel eiwit voor groei en overleving van kankercellen kan afbreken. Afbraak hiervan leidt al in lage concentraties tot celdood. Deze degrader wordt heel specifiek in kankercellen afgeleverd door verbinding aan een antilichaam. Antilichamen zijn eiwitten van het immuunsysteem, die zich heel selectief aan kankercellen kunnen binden. De medicijnen die Crossfire Oncology hiermee gaat ontwikkelen, ook wel Degrader Antilichaam Combinaties (DACs) genoemd, brengen hierdoor heel weinig schade aan omliggende gezonde weefsels. Hierdoor hebben patiënten minder negatieve bijeffecten van de therapie.
Delta Life Science is een Rotterdams technologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van geavanceerde instrumenten voor het uitvoeren van Life Science onderzoek. In dit project werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van een meetapparaat waarmee biomoleculen, zoals bijvoorbeeld bepaalde eiwitten, in een groot aantal verschillende onderzoeksmonsters snel en geautomatiseerd kunnen worden opgespoord. Dit is belangrijk voor onder andere het kunnen versnellen van de ontwikkeling van nieuwe diagnostische testen en medicijnen. Het bedrijft streeft ernaar het onderzoek in de biowetenschappen te versnellen door wetenschappers in staat te stellen meer gegevens van hoge kwaliteit te krijgen uit kostbare monsters in minder tijd en tegen lagere kosten.
*Muziek speelt* Beeldtekst: Ondernemersverhalen. Daan Luining – Oprichter Meatable: Wij proberen een impact te maken door mensen lekker eten te kunnen blijven geven, zonder dat dat een grote impact heeft op het milieu. Wij kunnen een reductie teweegbrengen van 90 procent methaan, 90 procent minder landgebruik, 90 procent minder water, en daarbij nog steeds een lekker gezond stukje vlees maken voor iedereen, zonder daarbij de negatieve gevolgen. Dit is onze R&D faciliteit. Hier doen wij dus onderzoek naar het productieproces, om dat steeds verder te optimaliseren en goedkoper te maken, zodat we uiteindelijk deze technologie kunnen uitrollen zodat iedereen kan genieten van gecultiveerd vlees. We pakken een heel klein stukje van een dier, in ons geval varkens. En die cellen vermenigvuldigen wij hier op het lab wat je achter ons ziet. Zodra wij genoeg van deze cellen hebben, zetten wij deze om in spier of vet, en daarvan maken we worstjes. Het doel is het verminderen van dieren in ons voedselsysteem. We hebben hier een keuken om productontwikkeling te doen. Uiteindelijk is het materiaal wat de mensen hier maken op de laboratoria, geschikt om te consumeren, maar dan willen we wel zeker weten dat we daar iets lekkers van kunnen maken. Als je een startend bedrijf bent, zijn er heel veel dingen die je nog niet kan. De RVO is een uitgestrekte hand om je door deze moeilijke fase heen te helpen. Met geld of met advies of met connecties, en op al deze gebieden heeft de RVO ons geholpen. *Muziek* Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld. Beeldtekst: Kijk voor meer verhalen op: www.rvo.nl/ondernemersverhalen. *Muziek eindigt*
Voorzien in de groeiende behoefte aan lekker en gezond vlees, maar dan zonder de nadelige gevolgen voor dier, mens en het milieu. Dat is het doel van Meatable. Dit doen zij door de ontwikkeling van kweekvlees: echt varkensvlees, ontwikkeld uit de cellen van een varken. Om dit kweekvlees te produceren, ontwikkelde Meatable een uniek technologieplatform. Hiervoor gebruikt het bedrijf stamcellen die uit zichzelf allerlei typen cellen kunnen vormen. In combinatie met de geoctrooieerde Opti-Ox technologie worden deze omgezet in vet- en spiercellen.
Nadat Meatable de haalbaarheid van hun idee aantoonde met een ‘proof of concept’, gebruikt het bedrijf het Innovatiekrediet om hun productiviteit te verbeteren, de kosten te verlagen en de risico's van de technologie te verminderen. Hierdoor kan Meatable verdere financiering aantrekken voor de bouw van een commerciële productie-installatie. Naast het Innovatiekrediet maakte Meatable ook gebruik van de WBSO-regeling.
NoPalm Ingredients heeft als doel om palmolie als ingrediënt in voeding, cosmetica en schoonmaakartikelen te vervangen. Dit doen zij door een hoogwaardig lokaal, circulair en duurzaam alternatief te maken. Dit project draait om de reststroom van Wei Permeaat dat omgezet wordt in een vet. NoPalm Ingredients wil met verschillende soorten reststromen werken om verschillende soorten olieën en vetten te ontwikkelen. Het technische risico zit vooral in de opschaling van het proces. De productie moet in grotere hoeveelheden tegen een bepaalde efficiëntie in een omgeving van ongecontroleerde fermentatie gebeuren. Op die manier behaalt het bedrijf namelijk een kostprijs die vergelijkbaar of lager is dan het maken van palmolie zelf.
Tijdens een laparoscopische operatie wordt CO2-gas onder druk gebruikt, zodat de chirurg meer werkruimte heeft. Deze methode kan vervelende gevolgen hebben voor de patiënt: pijn en ongemak, langere hersteltijd en andere complicaties. Spatium Medical B.V., een MedTech-spin-off van Erasmus MC, bedacht hiervoor een oplossing. Een slim insufflatie-apparaat, waarmee de chirurg voor elke patiënt de juiste druk kan kiezen. Het zorgt voor stabiliteit van de chirurgische werkruimte, wat de veiligheid tijdens de procedure verbetert. En het apparaat past zich aan de mechanische ventilatie aan, waardoor het als het ware 'mee-ademt' met de patiënt. Met deze innovatie is een operatie minder belastend voor de patiënt, de hersteltijd korter en is er minder risico op complicaties.
Whispp, een innovatieve onderneming opgericht door Joris Castermans en Akash Raj, heeft als missie mensen met stotterproblemen te ondersteunen. Castermans, die zelf de uitdagingen van stotteren ondervond tijdens zijn jeugd en professionele carrière, leverde vanuit persoonlijke ervaring een bijdrage aan de ontwikkeling van de technologie. De mobiele applicatie kan gefluisterde spraak real-time omzetten in normale spraak, mét iemands eigen stemgeluid. Veel stotteraars (zo'n 85%) stotteren namelijk niet als zij fluisteren. Real-time omzetten van stem is essentieel voor het voeren van een telefoongesprek.
De technologie is ook bruikbaar voor spraakbeperkingen door bijvoorbeeld keelkankeroperaties, ALS, MS of Parkinson. Daarnaast is er een groeiende interesse voor het gebruik van Whispp's technologie voor het discreet voeren van vertrouwelijke gesprekken op fluistertoon.
- Ministerie van Economische Zaken