Open voor aanvragen

MIT: Kennisvouchers

Gepubliceerd op:
13 maart 2014
Laatst gecontroleerd op:
4 april 2023

Bent u een mkb'er en heeft u een kennisvraag over de vernieuwing van uw producten, productieprocessen of diensten? Als een kennisinstelling de vraag gaat beantwoorden, kunt u gebruik maken van een voucher. Met deze 'waardebon' kunt u maximaal 70% van de rekening van de kennisinstelling betalen. Zo stimuleert de overheid innovatie.

Subsidie voor kennisvouchers is 1 van de mogelijkheden binnen de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT).

Budget

Voor de kennisvouchers is jaarlijks een budget van € 2 miljoen beschikbaar.

In 2023 zijn er 2 soorten vouchers:

 • Kleine vouchers ter waarde van € 5.250
  Als ondernemers eenzelfde of soortgelijke kennisvraag hebben, geldt het volgende. Maximaal 3 ondernemers kunnen maximaal 3 kennisvouchers met dezelfde vraag indienen bij één kennisinstelling. De kennisinstelling krijgt dan een groter bedrag om de vraag te beantwoorden. Het antwoord wordt vervolgens gedeeld met aanvragende ondernemers.
 • Grote vouchers ter waarde van € 9.000

Voorwaarden

 • U bent een mkb'er en u zoekt antwoord op een kennisvraag over de vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten.
 • Als u samen met andere mkb'ers een bundel kleine vouchers aanvraagt, dan gaat het om eenzelfde of soortgelijke kennisvraag.
 • Een kennisinstelling gaat die vraag beantwoorden.
 • Met een kleine voucher of een bundel van kleine vouchers kunt u maximaal 70% van de rekening van de kennisinstelling betalen.
 • Met een grote voucher kunt u maximaal 40% van de rekening van de kennisinstelling betalen.
 • Na ontvangst van de voucher dient u binnen 4 maanden een ondertekende opdracht of offerte van de kennisinstelling in.
 • Na afronding van het project draagt u de voucher over aan de kennisinstelling. De kennisinstelling verzilvert de voucher bij RVO. Dit verloopt via mijn.rvo.nl.
 • De maximale waarde van een kleine voucher is € 5.250. Van een bundel van 3 kleine vouchers is de maximale waarde € 15.750.
 • De maximale waarde van een grote voucher is € 9.000. Grote vouchers kunt u niet stapelen.

Aanvragen

U kunt MIT Kennisvouchers aanvragen van 4 april 2023, 9:00 uur tot en met 31 oktober 2023, 17:00 uur.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Na uw aanvraag

Heeft u een MIT-kennisvoucher aangevraagd, dan ontvangt u binnen 8 weken een beslissing. Daarna neemt u de volgende stappen:

Offerte indienen

Binnen 4 maanden nadat u de kennisvoucher heeft ontvangen, dient u digitaal een ondertekende opdracht of offerte van de kennisinstelling in. U klikt daarvoor eerst op de button hieronder en daarna op de button MIT Kennisvouchers beheren. Dan logt u in met eHerkenning 2+. Vervolgens gaat u naar uw zaak en uploadt u de offerte. Wij streven ernaar om binnen 8 weken uw offerte te beoordelen en een reactie te geven.

Wijzigingen doorgeven

Wilt u iets wijzigen aan uw kennisvoucher? U klikt daarvoor eerst op de button hieronder en daarna op de button Aanvraag beheren. Dan logt u in met eHerkenning 2+. Vervolgens gaat u naar uw zaak en kiest u de gewenste wijzigingsoptie.

U ontvangt binnen 8 weken een beslissing over uw wijziging. Heeft u de einddatum gewijzigd, dan wordt die wijziging direct doorgevoerd. U ziet de gewijzigde einddatum in uw zaak en ontvangt hier geen verder bericht over.

Kennisvoucher overdragen

Is uw kennisoverdrachtproject afgerond, dan draagt u uw kennisvoucher over aan de kennisinstelling. U klikt daarvoor eerst op de button hieronder en daarna op de button Aanvraag beheren. Dan logt u in met eHerkenning 2+. Vervolgens gaat u naar Overdragen en voert u de taak Voucheroverdracht uit.

Draagt u als intermediair voor een ondernemer een kennisvoucher over aan een kennisinstelling? Vraag dan aan de ondernemer om de Verklaring overdracht MIT Kennisvoucher in te vullen en te ondertekenen. U stuurt deze als bijlage mee.

Kennisvoucher verzilveren

Als de ondernemer of intermediair de kennisvoucher heeft overgedragen, kan de kennisinstelling deze verzilveren. Als kennisinstelling ontvangt u een notificatiemail als de overdracht is verwerkt. Vervolgens verzilvert u de voucher. U klikt daarvoor eerst op de button hieronder en daarna op de button Aanvraag beheren. Dan logt u in met eHerkenning 2+. Vervolgens gaat u naar de betreffende zaak en kiest u voor Verzilveren.

Let op: u moet de kennisvoucher verzilveren binnen 12 maanden nadat de voucher is verstrekt. Doet u dat te laat, dan vervalt de voucher en krijgt u het bedrag niet uitbetaald. U kunt deze termijn eenmaal verlengen met 6 maanden.

Wij controleren de aanvragen voor verzilvering steekproefsgewijs. Valt een aanvraag in de steekproef, dan vragen wij u om extra informatie aan te leveren.

U ontvangt binnen 8 weken een beslissing op uw aanvraag.

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?