Open voor aanvragen

Horizon Europe | Onderzoek en Innovatie

Laatst gecontroleerd op:
4 april 2024
Gepubliceerd op:
29 mei 2020

Horizon Europe financiert onderzoeks- en innovatieprojecten, zowel kleinschalige als grootschalige. Zowel gericht op fundamenteel onderzoek als marktgerichte ontwikkeling. Het programma biedt kansen voor mkb'ers en grote bedrijven, maar ook voor universiteiten en kennisinstellingen, (regionale) overheden en maatschappelijke organisaties. Er zijn mogelijkheden voor zowel individuele onderzoekers en mkb'ers als samenwerkingsverbanden. 

Met Horizon Europe stimuleert de Europese Commissie (EC) wetenschap en innovatie in Europa. Daarnaast wil de EC het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen.

Voor wie?

Horizon Europe is een Europees subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie voor de periode 2021-2027. Het biedt kansen en financiering voor:

  • bedrijven, mkb'ers, universiteiten en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en (lokale) overheden die actief zijn in onderzoek, technologische ontwikkeling en/of innovatie in internationaal verband;
  • individuele wetenschappers met baanbrekende onderzoeksideeën.

Stappenplan Horizon Europe

Bekijk in onderstaand stappenplan welke fases u doorloopt voor en na het indienen van een Horizon Europe-aanvraag en lees wat u moet en/of kunt doen tijdens elke fase.

RVO ondersteunt met advies en informatie

U dient uw projectvoorstel in bij de EC. Team IRIS van RVO is het Nationaal Contactpunt (NCP) voor het Horizon Europe-programma en adviseert u graag. Het is verstandig een adviseur van Team IRIS in een vroeg stadium te betrekken als u overweegt een projectvoorstel in te dienen bij de EC. Zo verhoogt u de kans op een succesvolle deelname aan Horizon Europe. De adviseurs kunnen bijvoorbeeld:

  • met u meedenken of Horizon Europe een geschikt programma is voor u;
  • u helpen met het vinden van projectpartners;
  • u adviseren bij het opzetten van een project; 
  • meelezen met uw projectvoorstel;
  • u adviseren in de financiële en juridische spelregels.

"Niemand heeft zoveel ervaring met het doorlopen van een aanvraagproces als de RVO-adviseurs. Je ontvangt feedback op de voorstellen die je schrijft en oefent de presentaties via rollenspellen. Het is heel laagdrempelig om contact op te nemen met RVO over Europese subsidies zoals wij deden voor de EIC Accelerator, dus doe dat vooral!"

Daniel Schobben
Mede-oprichter Salvia BioElectronics
Daniel Schobben, oprichter Salvia BioElectronics

Neem contact op met een adviseur

Heeft u vragen over Horizon Europe? Of wilt u dat een adviseur met u meedenkt?

Structuur

Het programma bestaat uit 3 pijlers en enkele horizontale acties.

Lees meer over de structuur van Horizon Europe

Nieuw in Horizon Europe zijn de missies. Via deze missies kunt u financiering ontvangen voor projecten die bijdragen aan het oplossen van specifieke maatschappelijke uitdagingen, zoals de strijd tegen kanker en klimaatverandering. Een andere grote verandering binnen Horizon Europe is de versimpeling van het ‘landschap van partnerschappen’.

Lees meer over de missies en partnerschappen

Trainingen en workshops

Team IRIS geeft verschillende online workshops en trainingen op locatie, waarbij u leert welke kansen er zijn binnen het Horizon Europe-programma en hoe u veelbelovende projectvoorstellen kunt ontwikkelen en indienen. De online workshops zijn gratis, voor trainingen op locatie worden kosten berekend voor de locatie en catering. De voertaal van de trainingen en workshops is meestal Engels.

Uw ervaringsniveau en in welke fase uw project(idee) zich bevindt, bepaalt welke workshop of training voor u het meest interessant is. Lees hieronder in de omschrijving meer over de workshops en trainingen en voor welke doelgroep ze zijn bedoeld.

Aanmelden

Naast bovenstaande evenementen organiseert Team IRIS geregeld een workshop of training gericht op een (ander) specifiek cluster of deelprogramma van Horizon Europe. Wilt u een training of workshop volgen?

Staat de training die u wilt volgen niet in de agenda? Meld u dan aan voor de wachtlijst. U krijgt een uitnodiging zodra de inschrijving van de betreffende training of workshop opengaat.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen Horizon Europe en andere Europese programma's? Meld u dan via ons interesseformulier.

Wij berichten u bijvoorbeeld over: nieuws en updates, evenementen, workshops en trainingen en belangrijke veranderingen binnen specifieke (werk)programma's.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?