Open voor aanvragen

Eureka: programma internationale marktgerichte R&D

Gepubliceerd op:
7 januari 2011
Laatst gecontroleerd op:
1 november 2022

Bent u van plan om samen met partners in het buitenland nieuwe, marktgerichte technologie te ontwikkelen? Of wilt u zoeken naar geschikte partners, ruchtbaarheid geven aan uw successen en een kritisch gesprek over uw idee? Dan kan Eureka helpen.

Alle organisaties die marktgerichte research & development (R&D) uitvoeren in alle technologie- en toepassingsgebieden kunnen gebruikmaken van Eureka. In ieder land bestaan regelingen en programma's die open staan voor Eureka-projecten.

Eureka is een programma voor ondernemers en instellingen met internationale ambities en heeft 2 doelstellingen:

 1. Economische groei aanjagen door het stimuleren van technologische samenwerking tussen bedrijven.
 2. Het bedenken en implementeren van gezamenlijke oplossingen voor economische, strategische en maatschappelijke vraagstukken.

Nederland was van juli 2019 tot juni 2020 voorzitter van Eureka.

Projectvoorstellen indienen

Eureka-programma's waarvoor u projecten kunt indienen zijn:

Ook het Innovatiekrediet biedt mogelijkheden voor (aanvullende) financiering.

Openstaande oproepen

Innowwide

Innowwide call 1 staat internationaal open van 5 september 2022 tot en met 15 november 2022.

Cluster Xecs voor micro- en nano-elektronica

Xecs call 2 staat internationaal open van 29 september 2022 tot en met 25 mei 2023. U kunt nationale cofinanciering aanvragen van 2 tot en met 30 mei 2023.

  Team IRIS helpt u op weg

  Team IRIS is het expertisecentrum voor marktgerichte internationale R&D-samenwerking. Wij helpen u graag bij het vormgeven van uw project, het zoeken naar partners in binnen- en buitenland en het vinden van de meest geschikte financieringsbronnen. Heeft u vragen over het indienen van uw projectvoorstel? Of over eventuele afstemming met regelingen in andere landen?

  Bekijk de lijst met onze specialisten of mail naar Team IRIS

  Eureka-label

  Het Eureka-label is een kwaliteitskeurmerk dat Eureka aan projecten kan geven. Een project kan een label krijgen als:

  • het project een marktgerichte technologische ontwikkeling is;
  • het project een civiele toepassing beoogt;
  • aan het project minimaal 2 organisaties uit 2 Eureka landen zijn betrokken;
  • de financiering van alle partners is geregeld.

  Projecten met een Eureka-label worden onder de aandacht gebracht via de websites van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Eureka. Uiteraard doet Eureka dat altijd in overleg met u.

  Aanvragen Eureka-label

  De betrokken overheden screenen de projectpartners op hun financiële en technische draagkracht. Neem voor meer informatie over het aanvragen contact op met de Eureka-adviseurs van RVO via Team IRIS. Waar nodig helpen zij u ook zoeken naar geschikte subsidieregelingen.

   Matchmaking en innovatiemissies

   Team IRIS organiseert geregeld matchmaking evenementen en andere netwerk evenementen om u in contact te brengen met branchegenoten in Nederland en potentiële partners en financiers in het buitenland.

   Heeft u internationale ambities op het gebied van innovatie en technologie? Ga dan mee met één van onze innovatiemissies.

   Eureka in de praktijk

   Achtergrond

   Sinds 1985 werken Europese overheidsorganisaties in Eureka samen om bedrijven die nieuwe producten, processen en diensten willen ontwikkelen te ondersteunen. In Nederland stond de regeling Internationaal Innoveren open voor Eureka-projecten.

   In Eureka kunnen 44 landen (ook buiten de EU) in wisselende samenstelling samenwerken op voor hen prioritaire gebieden. Eureka biedt landen een platform om gezamenlijk een onderzoek- en innovatieagenda op te stellen en de instrumenten om deze te implementeren. Het is daarmee een brug tussen nationale innovatieprogramma’s.

   Sinds het begin heeft Eureka zo’n 7.000 projecten goedgekeurd met een totaal budget van ongeveer € 42 miljard. Daarmee zijn 15.000 mkb-ondernemingen ondersteund. Meer informatie vindt u op de Eureka Network-website (Engelstalig).

   Gesloten oproepen

   De volgende oproepen binnen het Eureka-programma hebben afgelopen jaren opengestaan:

   In opdracht van:
   • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
   Bent u tevreden over deze pagina?