Open voor aanvragen

Horizon Europe - European Research Council (ERC)

Laatst gecontroleerd op:
21 mei 2024
Gepubliceerd op:
19 mei 2021

Bent u als onderzoeker bezig met wetenschappelijk onderzoek op internationaal topniveau? De European Research Council (ERC) versterkt ‘grensverleggend wetenschappelijk onderzoek’ binnen Europa. Dit doet de ERC door de allerbeste wetenschappers te ondersteunen met een persoonlijke beurs voor fundamenteel onderzoek.

Talentvolle startende wetenschappers maar ook meer ervaren onderzoekers met een baanbrekend onderzoeksidee kunnen deelnemen. Naast persoonlijke beurzen biedt ERC ook een beursvorm om baanbrekende interdisciplinaire samenwerkingsverbanden mogelijk te maken (de zogenaamde Synergy Grant).

Alle wetenschapsgebieden komen voor financiering in aanmerking. De nadruk ligt op wetenschappelijk onderzoek dat de gebaande paden verlaat. De selectie en beoordeling van de ingediende voorstellen vindt plaats door vakgenoten (peer review).

Budget

Het budget voor ERC bedraagt € 16 miljard voor de periode 2021-2027.

Voorwaarden

ERC kent op dit moment 5 typen beurzen. Lees in welke categorie u het beste past.

  • ERC Starting Grant (max. € 1,5 miljoen voor 5 jaar) - Helpt startende wetenschappers (2-7 jaar na PhD) hun eigen onderzoek(sgroep) op te zetten.
  • ERC Consolidator Grant (max. € 2 miljoen voor 5 jaar) - Helpt meer ervaren wetenschappers (7-12 jaar na PhD) hun eigen onderzoek(sgroep) te verstevigen.
  • ERC Advanced Grant (max. € 2,5 miljoen voor 5 jaar) - Helpt gevestigde onderzoekers hun baanbrekende, risicovolle onderzoek uit te voeren. Deze onderzoekers zijn leidend in hun veld.
  • ERC Synergy Grant (max. € 10 miljoen euro voor 6 jaar) - Maakt interdisciplinaire samenwerking op fundamenteel wetenschappelijk niveau tussen 2 tot 4 toponderzoekers mogelijk.
  • ERC Proof of Concept (max. € 150.000) - Helpt ERC-beurshouders de kloof te overbruggen tussen onderzoek en commercialisatie.

Bekijk voor meer informatie over de verschillende beurzen en de voorwaarden de ERC website

Zoek een geschikte oproep

De oproepen (calls) sluiten verspreid over het jaar. Ieder beurstype heeft 1 deadline per jaar. ERC maakt de publicatie van de oproepen bekend via de ERC website. Hier vindt u ook alle relevante informatie over de oproepen.

Ook in het Funding & Tender portal van de Europese Commissie ziet u welke calls op dit moment open zijn en vindt u alle belangrijke documenten met de regels voor deelname. Een voorstel indienen doet u ook in dit online portaal.

We raden aan om de online ERC classes te bekijken (YouTube) voor meer informatie over het schrijven van een goede ERC aanvraag. 

Vragen over ERC of hulp nodig bij uw projectvoorstel?

Neem contact op met onze adviseurs als u advies nodig heeft over uw aanvraag of project. Of mail naar horizon.erc@rvo.nl.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de ERC? Meld u dan via ons interesseformulier om op de hoogte te blijven en uitnodigingen te ontvangen voor evenementen.

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt (NCP) voor Horizon Europe. RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun voorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. Bekijk het overzicht met trainingen en workshops en zoek een geschikte training in onze agenda.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?