Windfonds Wieringermeer (Noord-Holland)

Gepubliceerd op:
29 augustus 2018
Laatst gecontroleerd op:
12 juni 2020

Windkracht Wieringermeer richt een fonds op waar zij ieder jaar € 100.000 in storten. De termijn van 15 jaar genoemd in de tabel op Windfondsen in Nederland is gebaseerd op de termijn van de SDE+ subsidie. In het bestuur zitten afgevaardigden van de omgeving en de initiatiefnemers.  Insteek van dit windfonds is: geld zonder voorwaarden investeren in de omgeving.

Doelen

  • Bewoners en maatschappelijke instellingen binnen een straal van 3,5 kilometer rondom de Wieringermeerpolder kunnen initiatieven indienen die voor financiering in aanmerking komen. Hieraan zijn geen voorwaarden verbonden. Het bestuur bepaalt welke initiatieven gefinancierd worden en licht deze keus toe. Een Raad van Toezicht met overheden en initiatiefnemers controleert het bestuur.
  • Daarnaast ontvangen omwonenden binnen een straal van 1,25 kilometer via de Burenregeling een jaarlijks bedrag. De hoogte van het bedrag hangt af van de afstand tot de dichtstbijzijnde molen én van het aantal molens in de buurt. Het oorspronkelijke budget voor de Burenregeling is € 429.000 per jaar. Dat wordt verdeeld over ongeveer 330 huishoudens. Daarnaast is er een windafhankelijke bonus afgesproken: bij meer wind ontvangen omwonenden meer geld, maar bij minder wind niet minder. De Burenregeling is verbonden aan woningen: bij verhuizing gaat het recht op de regeling over op de nieuwe bewoners.
  • Omwonenden kunnen ook investeren in de Poldermolen, 1 van de 24 windmolens. De Poldermolen kost ongeveer € 4,5 miljoen. Dus alleen als er genoeg mensen geïnteresseerd zijn in de investering kan deze worden gedaan.

Feiten

Status: georganiseerd
Exploitant: Nuon
Opgesteld vermogen: 400 MW
Financiën fonds

  • per jaar: € 530.000
  • per opgestelde MW: € 1.325
  • looptijd (15 jaar): € 7.950.000

Beheerder fonds: Stichting met bestuur van inwoners omgeving en de initiatiefnemers

Doel uitgaven: projecten in de omgeving realiseren

Contactgegevens:

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?