Innovatief én energiezuinig bakken dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Gepubliceerd op:
11 juli 2023

Bakkerij Schuld in Oldebroek geldt al sinds de oprichting in 1886 als een ambachtelijke bakkerij met visie. Om de overstap naar innovatieve en energiezuinige baktechnieken te kunnen betalen, maakte het bedrijf gebruik van belastingvoordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Praktijkverhaal EIA - Bakkerij Schuld - Vacüum koeler

In 2011 werd het familiebedrijf gekroond tot hofleverancier van haar brood-, gebak- ijs- en chocoladeproducten. Maar ook met de ontwikkeling van innovatieve en energiezuinige baktechnieken kweekt Schuld een goede naam. "Alles wat wij verkopen, komt uit onze eigen bakkerij. Ons graan malen we zelfs met een eigen molen", vertelt eigenaar Jan-Aart Schuld over zijn bedrijf. "Het ambacht van bakker vind ik geweldig, maar onze branche is helaas ook een enorme energieverslinder. Dat kan niet oneindig zo doorgaan. Daarom ben ik al jaren bezig met de ontwikkeling van energiezuinige baktechnieken."

Experimenteren met restwarmte

Schuld vertelt vol trots over zijn energiebesparende bakinnovaties."Sinds 2022 gebruiken we hoogwaardig afvalgas voor onze ovens. Hierdoor zijn we veel minder afhankelijk van aardgas. We experimenteren met opslag en intern hergebruik van restwarmte, de warmte die vrijkomt bij de ovens. Bijvoorbeeld met een tank om zelf gas mee te maken en op te slaan. Onze nieuwste aanwinst is een vacuümkoeler die pasgebakken brood razendsnel afkoelt en de warme lucht vervolgens opslaat voor hergebruik."

"In 2027 wil ik de 1e energieneutrale bakkerij van Nederland zijn."

Jan-Aart Schuld
Eigenaar van Bakkerij Schuld
Bakker Schuld
Bakkerij Schuld werkruimte

Hulp bij de aanvraag

Zoekend naar financiering voor zijn maatregelen, ontdekte Schuld al snel de EIA-regeling voor belastingvoordeel op energiezuinige investeringen. Het aanvraagproces vond hij een drempel. "Gelukkig kreeg ik hulp van een collega-ondernemer die er bekend mee was. RVO zag ook de potentie van mijn innovaties en hielp me met de aanvraag. Zo kwam de financiering rond. Omdat ik voor de EIA-aanvraag mijn plannen heel precies moest uitdenken en berekenen, had ik veel meer zekerheid over de uiteindelijke besparingen van mijn maatregelen. Inmiddels is ons energiegebruik in 4 maanden tijd met een 3e gedaald. De volgende innovaties staan alweer klaar."

EIA aanvragen

Overweegt u net als Schuld energiebesparende maatregelen in uw bedrijf? En bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor de EIA? Lees meer over de voorwaarden van de regeling, het aanvraagproces en voor wie de regeling is.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?