Unieke AI-app geeft spraakgebrekkigen (weer) een stem

Gepubliceerd op:
28 mei 2024

De Leidse start-up Whispp ontwikkelde een internationaal geroemde én prijswinnende spraaktechnologie en app. Wat de app precies doet? Een aangedane of fluisterstem omzetten naar een normale en natuurlijke stem, mét iemands eigen stemgeluid. De app is mede met ondersteuning van de WBSO ontwikkeld. Wij spraken met de oprichter van Whispp: Joris Castermans.

Foto van persoon die app van Whispp gebruikt

Vanaf het begin

Castermans begon Whispp omdat hij uit eigen ervaring weet dat mensen die stotteren vaak wél ontspannen kunnen spreken als ze fluisteren. "Inmiddels blijkt de app voor andere stembeperkingen zoals keelkanker en stembandverlamming ook een perfecte tool om probleemloos te communiceren", aldus Castermans.

Real time bellen met audio-naar-audio-technologie

In 2023 lanceerde Whispp haar nieuwste product: real time bellen zonder spraakbeperking. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Zo mocht het bedrijf tijdens 's werelds bekendste tech event CES in Las Vegas een persoonlijke demo geven aan Satya Nadella, de CEO van Microsoft. Ook op het Mobile World Congress in Barcelona vielen de Leidse spraakpioniers op, want met meerdere prijzen in de koffer gingen ze weer terug naar de Sleutelstad.

"De WBSO zorgt simpelweg voor een enorme kostenvermindering, financiering blijft namelijk een continue worsteling als start-up."

Joris Castermans
Oprichter Whispp

WBSO zorgt voor kostenvermindering

Castermans: "De WBSO zorgt simpelweg voor een enorme kostenvermindering, financiering blijft namelijk een continue worsteling als start-up. Je leeft toch een beetje van financieringsronde naar financieringsronde. Zeker als technologische start-up. Dan is eigenlijk iedere maand die je wint direct voordeel." Ook heeft de fiscale R&D-regeling direct invloed gehad op het wervingsproces van Whispp. "De WBSO maakte het makkelijker om nieuwe mensen aan te nemen. Als je twijfelt of je wel of niet iemand moet aannemen, dan is de WBSO net dat duwtje wat je nodig hebt om diegene toch aan te kunnen nemen."

Handelsmissies

Whispp kreeg ook een andere tip ingefluisterd. Castermans benadrukt dat naast de WBSO, handelsmissies erg aan te raden zijn. "Ondernemen is tegenwoordig grenzeloos, daarom zijn deze missies ideaal om je internationale netwerk uit te breiden en maken ze dingen mogelijk die voor een start-up alleen veel te duur zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stand op het Netherlands Tech Square tijdens het CES en MWC."

Bent u tevreden over deze pagina?