Gesloten voor aanvragen

Winnende innovaties fase 1 SBIR Sportevenementen voor publiek

Gepubliceerd op:
6 oktober 2020
Laatst gecontroleerd op:
15 oktober 2021

Bij deze oproep gaat het om het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten met als doel grote binnen- en buitensportevenementen verantwoord open te stellen voor publiek en deelnemers met zoveel mogelijk vrijheden.

De volgende bedrijven zijn winnaars in fase 1 van deze SBIR-oproep.

Ninthway C.V.

Project CB2 omvat het realiseren van het Contact Buddy Crowd Management Systeem en het testen in één of meerdere real life events/situaties (sportwedstrijd, pretparkbezoek, congresdeelname). Het buddysysteem werkt op basis van real time tokens (contact buddies) en maakt het mogelijk te traceren wie met wie in contact is geweest bij een event. Daardoor kan veel sneller en gerichter gehandeld worden bij besmetting (RIVM/GGD). Niet alleen dat, ook het real time kunnen sturen van massa's mensen (uitgangen, looproutes, wachtrijen) en inzicht krijgen in de manier waarop zij zich bewegen behoort tot de functionaliteiten. Allemaal gericht op slimmer spreiden van grote groepen mensen en het inperken van besmetting, met als doel om weer events te kunnen houden, op een veilige manier.

Detact Diagnostics B.V.

Detact Diagnostics ontwikkelt een snelle, point-of-care, diagnostische test om besmetting met corona aan te tonen. Om te testen wordt een speeksel sample afgenomen (niet invasief), waar een door Detact Diagnostics ontwikkeld 'slim molecuul' aan wordt toegevoegd. Vervolgens vindt een meting plaats in een draagbare detector ter grootte van een iPad, waarna binnen een minuut de testresultaten gepresenteerd worden. Er is geen laboratorium nodig en iedereen kan de test ter plekke uitvoeren. Hierdoor is de beoogde test ideaal om in te zetten bij grootschalige sportevenementen, omdat per meter zo'n 3.600 personen per uur getest kunnen worden.

Embedded Acoustics B.V.

Het voorstel voorziet in de toepassing van een zeer simpele en goedkope IoT (Internet of Things) tracker in een polsbandje, dat uitgereikt wordt aan bezoekers van evenementen. De tracker houdt bij wat de dichtheid van bezoekers op elke plek binnen een evenementlocatie is. Via verlichte icoontjes in de polsband krijgen bezoekers een waarschuwing als het te druk wordt rondom hun specifieke positie. Ook krijgen gebruikers via deze lampjes (groepsgewijs en geleidelijk) instructies om tribunes of zalen te betreden of te verlaten, om drukte in verkeersruimtes te spreiden. Deze toepassing van tracking is volstrekt anoniem en kan gekoppeld worden aan screening bij het betreden van een evenementlocatie. Embedded Acoustics B.V. is ook één van de winnaars van fase 2.

ECsens

De beoogde uitkomst van het aansluitende ontwikkelproject is een prototype van een real-time corona-testsysteem, speciaal ontworpen voor maximale doorvoer van evenementtoeschouwers. Er worden hierbij dan niet alleen strikte garanties gegeven over de ongeëvenaarde betrouwbaarheid van de test, maar ook voor de gestroomlijnde verwerking van testresultaten. Om duizenden toeschouwers te testen is een snelle test nodig die op verschillende locaties kan worden afgenomen. Daarbij is het belangrijk dat tests simpel afgenomen kunnen worden en robuust zijn, dus met een geringe foutmarge. Ook moet het resultaat gekoppeld worden aan een toegangsbewijs via een geanonimiseerde database die toegankelijk is voor de organisator. ECsens is ook één van de winnaars van fase 2.

ITOM

De beoogde innovatie van het CrowdBand project verzorgt een volledig anonieme geautomatiseerde ondersteuning voor het bron- en contactonderzoek. Hiervoor wordt een slim armbandje ontwikkeld dat met andere armbandjes kan communiceren zodra deze dichtbij elkaar zijn. Blijkt de drager van een armbandje later COVID-19-positief, dan wordt het unieke ID van dit bandje als een soort alarm via een radiosignaal naar alle bandjes verzonden.

Hestia CSC B.V.

SMART-Access is een B2B platform in combinatie met een consumenten-app die ondersteuning biedt bij de beheersing van besmettingsrisico's bij evenementen. Het doel is maximale publiekstoegankelijkheid in een gezonde sfeer. Het platform is testing- en toolkit-onafhankelijk. De basis is een standaard triage gezondheidsvragenlijst voor bezoekers. Door koppelingen en integraties met verschillende systemen wordt per evenement en op basis van het dreigings- en risiconiveau de best passende testing en tooling ingezet. Het platform is schaalbaar, flexibel en kosteneffectief. SMART-Access heeft als voordeel dat het acceptabel is voor bezoekers en werkbaar voor de organisatie. Hestia CSC B.V. is ook één van de winnaars van fase 2.

Dexels B.V.

Dexels en SynchronicIT ontwikkelen een innovatieve COVID-19 wearable voor social distancing & contact tracing bij binnen- en buitensportevenementen. Deze armband is volledig compatible met de CoronaMelder app en hanteert dezelfde privacystandaarden, maar is veel nauwkeuriger en bereikt ook doelgroepen zonder smartphone zoals kinderen en ouderen. Op basis van afstandsmetingen kan de armband vibreren als de anderhalvemeter-regel wordt overschreden. Contact tracing wordt gedaan door een koppeling met de CoronaMelder app en metingen zoals temperatuur. Met de COVID-19 wearable kunnen sportevenementen volledig en veilig worden opgesteld en kan besmetting voor, tijdens en na evenementen worden voorkomen. Dexels B.V. is ook één van de winnaars van fase 2.

Pro-Health B.V.

Pro Health Medical wil de methode Safe @ Event ontwikkelen om COVID-19 testuitslagen te gebruiken bij toegangscontrole. Met deze oplossing is het mogelijk om alle bezoekers 100% te controleren op de aanwezigheid van COVID-19. Hiermee kan worden voorkomen dat bezoekers, die besmet zijn met het COVID-19 virus, toetreden in een stadion, theater of bij andere publieke bijeenkomsten met een vorm van kaartverkoop en kaartcontrole. Dit willen zij doen door het gebruik van een nieuwe sneltest, de ontwikkeling van een digitaal gezondheidspaspoort en het gebruik van snelle digitale toegangscontrole. Pro-Health B.V. is ook één van de winnaars van fase 2.

Vragen over SBIR?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?