Enzymatische glycerineloze biodiesel | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Enzymatische glycerineloze biodiesel

De huidige productie van biodiesel uit plantaardige en dierlijke oliën en vetten kent een aantal nadelen. In dit project wordt een alternatieve route naar biodiesel onderzocht.

Biodiesel (ook bekend als FAME, Fatty Acid MethylEster) is een nuttig product ter vervanging van diesel in de transportsector. Een groot voordeel is dat voertuigen niet omgebouwd hoeven te worden voor gebruik van biodiesel.

Aanleiding: problemen huidige productiewijze biodiesel
De huidige productiewijze van biodiesel uit plantaardige en dierlijke oliën en vetten (transesterificatie met methanol en een homogene katalysator, nl. loog) kent echter een aantal problemen die een bredere marktintroductie in de weg staan:

1. Transesterificatie met behulp van loog kost relatief veel energie en is nonselectief;
2. Het proces is erg gevoelig voor de samenstelling van de invoer;
3. De gebruikte grondstoffen kennen veelal ook toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie;
4. Het produceert als afvalproduct glycerine van een lage zuiverheid (50 à 90 procent) die slechts tegen lage prijs af te zetten is.

Project: enzymatische glycerineloze biodiesel
In dit project volgt het consortium consortium van Technische Universiteit Eindhoven en Ingenia Consultants and Engineers een andere route, namelijk de omzetting van triglyceride en alcoholen tot monoglyceride en esters met behulp van enzymen. Enzymatische reacties hebben een hoge selectiviteit en kunnen in het algemeen bij een relatief lage temperatuur uitgevoerd worden. Immobilisatie op een drager maakt afscheiding, reactivering en hergebruik van enzymen mogelijk.

Met deze methode worden er naast FAME ook hoogwaardige mono- en diglyceriden geproduceerd en is er geen glycerinestroom. Bovendien wordt er 2,5-4 procent meer biodiesel geproduceerd uit dezelfde hoeveelheid input en is er 15-25 procent minder methanol nodig. De kwaliteit van de olie mag door de hoge selectiviteit lager zijn dan bij het gebruikelijke proces, zodat ook afvalvetten verwerkt kunnen worden. Het energieverbruik is lager vanwege de lagere reactietemperatuur. Een geheel vernieuwde route met veel voordelen dus.

Resultaat: enzymatische route werkt
Het project is inmiddels succesvol afgerond. Op laboratoriumschaal is aangetoond dat de enzymatische route mogelijk is. In een vervolgproject wordt deze route inmiddels met een aantal industriële partners verder onderzocht en uitgewerkt. Daarbij wordt ook gekeken naar andere industriële toepassingen van de eindproducten. Dit moet op termijn leiden tot een commercieel productieproces.

Titel:

Enzymatische glycerineloze biodiesel

Penvoerder:

Technische Universiteit Eindhoven

Contactpersoon:

dr. ir. J.M.N. (Han) van Kasteren

Adres:

Postbus 513, 5600 MB Eindhoven

Telefoonnummer:

040 2475481

E-mail:

j.m.n.v.kasteren@tue.nl

Website:

www.tue.nl

Partners:

Ingenia Consultants and Engineers

Looptijd:

1/11/2008-1/11/2009

EOS-regeling:

Nieuw Energieonderzoek

Projectnummer:

NEOT05008


Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/NEOT05008.pdf

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.