"De gewenste renovatie kan nu tóch beginnen"

Laatst gecontroleerd op:
13 februari 2023
Gepubliceerd op:
18 januari 2023

In 1379 werd in het Gelderse Rekken de Antoniuskerk gebouwd. In 2021 hielden de kerkdiensten op en werd het een ontmoetingsplek voor het dorp. De vrijwilligers die het rijksmonument nu onderhouden, willen dat het wordt vernieuwd en verduurzaamd. Initiatiefnemer Ruud Tukkers vertelt over de aanpak.

Antoniuskerk gemeente Eibergen-Rekken

Voor mensen

Hoewel het kerkje maar 25 meter lang is, is het gebouw door haar leeftijd toch bijzonder. Bij de verduurzaming moet daarom zorgvuldig te werk gegaan worden. De vrijwilligers die de Antoniuskerk onderhouden, gingen op zoek naar mogelijkheden. Ze kwamen uit bij het Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed van de provincie Gelderland.

Antoniuskerk gemeente Eibergen-Rekken

Renovatie nodig

“Toen de duurzaamheidscoach van het ontzorgingsprogramma hier voor het eerst kwam, was het steenkoud” vertelt Tukkers. “Voor de grap wees ik naar een stoof uit 1700 om zijn voeten aan te warmen. Toen snapte hij meteen dat de kerk een renovatie nodig had.”

Tukkers: “Gebouwen zijn eigenlijk alleen een omhulsel. In de vernieuwde en verduurzaamde Antoniuskerk kunnen we activiteiten organiseren voor mensen met weinig geld of sociaal contact. Zo geven we ze de kans om warmte op te zoeken in dit bijzondere gebouw.”

Helemaal duurzaam

Tukkers legt uit dat ze niet zomaar subsidie kunnen krijgen. “Subsidieregelingen zijn vaak ingewikkeld en een idee alleen is niet genoeg. Je moet een concreet plan hebben. Gelukkig hielpen de gemeente en de provincie ons. Ze vertelden wat voor onderzoeken we moesten doen en welke subsidies we konden aanvragen. Het bleek dat je voor verduurzaming veel hulp kunt krijgen als je een eigen financiële bijdrage regelt. Zo kwamen we op het idee om de restauratie helemaal duurzaam aan te pakken. Bij de verbouwing, isolatie en aanbouw gebruiken we alleen maar hergebruikte materialen.”

Inmiddels is de vergunning bijna geregeld. In de zomer 2023 kan de renovatie waarschijnlijk beginnen. Tukkers: “Zonder het Ontzorgingsprogramma hadden we nooit een plan gehad en dus ook geen subsidie. Nu komt onze wens toch uit.”

Bij alle provincies beschikbaar

Het Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed is met financiële ondersteuning door RVO bij alle provincies beschikbaar. Zo kan elke provincie ondersteuning bieden bij het verduurzamen van gebouwen van klein maatschappelijk vastgoedeigenaren, zoals de Antoniuskerk. Vanuit het programma kan een duurzaamheidscoach worden toegewezen.

Hoe helpen we u op weg? 

Wilt u ook hulp bij het verduurzamen van klein maatschappelijk vastgoed? Kijk voor meer informatie op Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed.

Bent u tevreden over deze pagina?