4 redenen voor innovatieve ondernemers om nú zaken te gaan doen in de VS

Gepubliceerd op:
29 november 2022

Silicon Valley kennen we allemaal, maar dat is niet de enige reden waarom de VS dé hub is voor technologische innovatie. Wat maakt de VS zo interessant voor u als innovatieve ondernemer?

VS innovatie chip

Mijn naam is Taake Manning. Ik ben hoofd van het Innovatie Attachénetwerk (IA-netwerk) bij de ambassade in Washington D.C. en heb elke dag contact met ondernemers die zakendoen in de VS. Daarom wil ik 4 redenen delen waarom de technologische sector in de VS kansen biedt. Vooral aan u, als innovatieve ondernemer.

Taake Manning
Hoofd Innovatie Attachénetwerk VS

1. De VS is één markt en daardoor gaat zakendoen makkelijk

De Verenigde Staten is natuurlijk een enorm grote markt; bijna even groot als de grootste markt ter wereld: de EU. Het voordeel daarbij is dat het één land is. Wet- en regelgeving kan wel per staat verschillen, maar dat is een minder grote barrière dan in China of de EU. Wat het zakendoen ook makkelijker maakt, is dat iedereen Engels spreekt.

Verder is het rechtssysteem misschien niet het goedkoopste, maar wel voorspelbaar en betrouwbaar. U weet waar u aan toe bent. Ook is er enorm veel durfkapitaal aanwezig om uw start-up of scale-up te financieren. En tenslotte, als het specifiek om technologie gaat: veel van de beste universiteiten en laboratoria ter wereld vindt u in de VS. Er is dus veel kennis en capaciteit voor onderzoek.

2. Nederlandse en Amerikaanse bedrijven werken al samen in sleuteltechnologieën

De samenwerking tussen Nederlandse en Amerikaanse innovatieve bedrijven focust zich vooral op de zogenaamde sleuteltechnologieën. Als ik een top-5 zou moeten noemen gaat het om halfgeleiders, fotonica, kwantummechanica, artificial intelligence (AI) en life sciences & health (LSH). Nederland loopt zeker in de genoemde sectoren voorop, en dan vaak in een bepaalde niche.

Nederland is bijvoorbeeld goed in compound discovery, het ontdekken en formuleren van bouwstenen van medicijnen. Nederlandse bedrijven werken dan samen met een groot Amerikaans farmaceutisch bedrijf, om daar hun klinische studies en de productie mee te doen.

Ik ondersteun Nederlandse bedrijven bij de ontwikkeling van hun toekomstige technologie. Ik koppel u aan een bedrijf of universiteit die u als Nederlands bedrijf iets te bieden heeft, of andersom.

Wat doet het IA-netwerk?

Het Innovatie Attaché Netwerk stimuleert internationale samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden op het gebied van innovatie, technologie en wetenschap. We streven ernaar om sleuteltechnologieën verder te ontwikkelen door middel van internationale samenwerking.

3. Er zijn nieuwe wetten aangenomen waarmee geld voor technologie vrijkomt

In de tweede helft van 2022 zijn 2 grote wetten aangenomen door het Amerikaanse congres. Met de CHIPS & Science Act is bijna US$ 250 miljard gereserveerd voor wetenschapsbeleid en de semiconindustrie. De VS wil graag productiecapaciteit opbouwen, en dan vooral voor meer geavanceerde chips. In eerste instantie ligt de focus op de eigen halfgeleiderindustrie, maar Nederlandse bedrijven kunnen ook van dit geld gebruikmaken.

De andere grote wet die net is aangenomen, is de Inflation Reduction Act. Hier is het budget US$ 900 miljard, verdeeld over de komende 10 jaar. Binnen dit budget is veel geld beschikbaar voor de energietransitie. Een van de doelen is om bedrijven te stimuleren om nieuwe technologie te ontwikkelen voor de energietransitie, bijvoorbeeld om de productie van waterstof goedkoper te maken.

4. De regio's in VS bieden allemaal verschillende kansen

Welke Amerikaanse regio voor u interessant is, hangt heel erg af van het technologiegebied waar u actief bent. Als het gaat om hightech springt het noordoosten van de VS en vooral Silicon Valley er wel uit. Maar dat is niet automatisch voor iedereen de beste plek. Als u iets verder gaat kijken ziet u dat er op dit moment bijvoorbeeld heel veel hightechindustrie in Arizona neerstrijkt. Bent u een innovatief ondernemer in de landbouwindustrie, dan kunt u weer naar Californië of Oregon.

Aan de slag!

Wordt uw bedrijf gedreven wordt door technologieontwikkeling en innovatie? En heeft u naar aanleiding van dit blog interesse in zakendoen in de VS in de technologische sector? Neem contact met ons op. Volg het IA-netwerk op LinkedIn, mail, of bel!

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?