IA-netwerk Turkije

Gepubliceerd op:
22 juni 2015
Laatst gecontroleerd op:
16 augustus 2023

Bent u benieuwd welke innovatieve ontwikkelingen en daaraan gerelateerde trends er in Turkije zijn? Wilt u internationale Research & Development (R&D)-contacten maken? Het Innovatie Attaché Netwerk (IA-netwerk) signaleert kansen voor R&D en helpt bij het maken van innovatieve matches tussen Nederland en Turkije.

Innovatieve Focus sectoren

Sectoren met de grootste focus op innovatieve ontwikkelingen in Turkijë zijn:

  • Hightechsystemen en -materialen (HTSM): geavanceerde materialen, bio(nano)technologie, menselijk kapitaal, slimme en groene mobiliteit.
  • Smart industry: smart factories, cybersecurity.
  • Circulaire economie: op het gebied van agrofood en textiel.
  • Agrofood.

Special AI in Health

Turkije ontwikkelt momenteel een nationale strategie op kunstmatige intelligentie in samenwerking met onderzoeksinstituten, de private sector en NGO’s (non-gouvernementele organisaties die onafhankelijk zijn van de overheid en zich inzetten voor het maatschappelijk belang). Onder andere in de gezondheidssector. In 2003 is hier gestart met digitalisering en standaardisering van met name data. Dit heeft al tot een aantal mooie resultaten geleid. Meer hierover leest u in onderstaand Engelstalige artikel uit de 'Special AI in Health' van het Innovatie Attaché Netwerk.

De Turkse nanotechnologiesector

Van alle sleuteltechnologieën investeert Turkije het meest in nanotechnologie. Dit heeft geleid tot een aantal uitstekende onderzoeksinstellingen: het SUNUM-instituut (Sabanci universiteit) en het UNAM-instituut (Bilkent universiteit). Beiden richten zich op het toepassen van nanotechnologie en staan open voor samenwerking met Nederlandse partijen. Ze vormen een brug naar het Turkse nanotechnologie-ecosysteem. Lees meer over de Turkse nanotechnologiesector in onderstaand rapport van het Innovatie Attaché Netwerk.

Contact

Wilt u hier meer over weten? Of heeft u andere vragen voor het Innovatie Attaché Netwerk in Turkijë? Neem dan contact op met:

Rory Nuijens
T: +90 530 844 2810
E: rory.nuijens@minbuza.nl

Consulate General of the Kingdom of the Netherlands
Netherlands Innovation Network
Istiklal Caddesi 197
34433 Beyoğlu Istanbul, Turkije

T: +90 530 844 2810
W: Nederlands consulaat-generaal in Istanbul

Het innovatie-attaché werkt proactief samen met de economische afdeling en de landbouwraad van de Nederlandse ambassade in Ankara en het consulaat-generaal in Istanbul.

Wilt u weten waar het IA-netwerk u mee kan helpen? Lees het op onze Innovatie Attaché Netwerk-pagina.

Publicaties

In bijgaand overzicht vindt u publicaties over sectoren, trends of thema's ten aanzien van de Turkse markt. Van iedere publicatie treft u een introductietekst aan, maar u kunt ook de volledige tekst inzien.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?