Uw dier is in bewaring genomen

Laatst gecontroleerd op:
25 maart 2024
Gepubliceerd op:
25 september 2023

Als uw dier in bewaring is genomen, gaat het naar een opvangadres. Hier krijgt het dier een veilige plek en goede zorg.

Waar gaat uw dier naartoe?

Uw dier gaat naar een opvang. Hier krijgt het een veilige plek, goed voer en de juiste zorg. De mensen die in bewaring genomen dieren opvangen, schrijven zich in als er aanbesteding loopt. Lees meer hierover op In beslag of in bewaring genomen dieren opvangen.

Wanneer kunt u uw in bewaring genomen dier terugkrijgen?

U kunt uw dier terugkrijgen als u aan alle voorwaarden voldoet. Wat die voorwaarden zijn, verschilt per situatie. Uw dier moet veilig zijn en er mogen geen andere overtredingen zijn op de Wet dieren. Dit betekent dat de situatie van het dier geschikt is om te leven. U houdt zich aan de Regels voor huisvesting en verzorging van dieren.  U moet daarnaast kosten betalen voor de opvang. Hiervoor krijgt u van ons een rekening.

Als u uw dier terugkrijgt, willen we zeker weten dat de huisvesting geschikt blijft voor uw dier. Daarom kan de inspecteur opnieuw langskomen om de situatie te beoordelen. Maakt u weer dezelfde overtreding? Dan mogen we uw dier gelijk in bewaring nemen. Dit kan alleen als u al een last onder bestuursdwang heeft gekregen of als uw dier in gevaar is.

Kosten opvang

Wij zorgen ervoor dat de opvang goed geregeld is. De kosten daarvan betaalt de eigenaar van het dier. Hoe hoog die kosten zijn, hangt bijvoorbeeld af van het soort dier. En hoe lang de opvang duurt. Daarnaast kunt u denken aan kosten voor:

  • vervoer naar de opvangplek
  • voer
  • medische zorg
  • hoefverzorging bij paarden
  • goede identificatie en registratie van uw dieren
In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?