Dierenmishandeling en dierverwaarlozing

Laatst gecontroleerd op:
25 maart 2024
Gepubliceerd op:
25 september 2023

Houdt u huisdieren, hobbydieren of productiedieren? Dan zorgt u daar goed voor. Als u uw dier mishandelt of verwaarloost, moet u de verzorging verbeteren. Anders kan uw dier in beslag of in bewaring worden genomen.

Nieuwe regels sinds 1 januari 2024

Dierenmishandeling en dierverwaarlozing is strafbaar. Dit staat in de Wet dieren. Op 1 januari 2024 zijn de regels aangepast. Dierenmishandeling en dierverwaarlozing kan hierdoor strenger worden aangepakt. Dit zijn de nieuwe regels:

  • Daders van dierenmishandeling kunnen een houdverbod krijgen. De dader mag tijdens het verbod geen dieren houden. Dit verbod kan levenslang zijn.
  • Een bedrijf waar het welzijn van dieren in gevaar is, kan tijdelijk gesloten worden.
  • Dieren mogen niet meedoen aan tentoonstellingen, wedstrijden of keuringen als ze bepaalde lichamelijke ingrepen hebben gehad. We weten nog niet welke ingrepen dit precies zijn. In ieder geval valt het couperen van paarden en honden onder de lichamelijke ingrepen. Als hier meer over bekend is, leest u dit op onze pagina.
     

Verschil in beslag en in bewaring nemen

Maakt u een overtreding op de Wet dieren? En blijkt dat de overtreding onder het strafrecht valt? Dan mag uw dier in beslag worden genomen. De Officier van Justitie beslist hierover. Als uw overtreding onder het bestuursrecht valt, nemen wij het besluit. Uw dier kan in bewaring worden genomen. Dit gebeurt niet zomaar. U krijgt meestal eerst de kans om de situatie te verbeteren.

De regels voor het houden van dieren leest u in de Wet dieren en het Besluit houders van dieren.

Wie beslist of een dier in beslag of in bewaring wordt genomen?

De Officier van Justitie beslist of een dier in beslag wordt genomen. Bestuurlijke organisaties mogen besluiten of dieren in bewaring worden genomen. Hiervoor kijken ze goed naar de informatie van de inspecteurs. Dat kunnen toezichthouders zijn van de:

  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
  • Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID)
  • politie
  • douane

Bepalen wij of een andere bestuurlijke organisatie dat uw dier in bewaring wordt genomen? Dan mogen bijvoorbeeld de organisaties die hierboven staan uw dier meenemen.

Dierenmishandeling melden

Ziet u een mishandeld of verwaarloosd dier? Of denkt u dat een dier niet goed verzorgd wordt? Dit kunt u melden bij meldpunt 144. De politie, NVWA en LID behandelen uw melding. Bij spoed mag u 112 bellen. Lees meer op Politie.nl.

Konijn in grasveld met gras in zijn bek

Wat gebeurt er als eigenaren niet goed voor hun dier zorgen?

Zwart-witte hond rent over gras met een stok in zijn bek

Wie mag dieren in bewaring nemen en hoe werkt dat?

Paard rent in de wei

Wie mag dieren in beslag nemen en hoe werkt dat?

Zwart-witte kitten in grasveld

Hoe kunt u zich aanmelden als opvangadres voor in beslag en in bewaring genomen dieren?

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?