Dierenmishandeling en dierverwaarlozing
Houdt u huisdieren, hobbydieren of productiedieren? Dan zorgt u daar goed voor. Als u uw dier mishandelt of verwaarloost, moet u de verzorging verbeteren. Anders kan uw dier in beslag of in bewaring worden genomen.
Verschil in beslag en in bewaring nemen
Maakt u een overtreding die valt onder het strafrecht? En is dat een overtreding richting een dier of een overtreding waarvoor u een dier heeft gebruikt? Dan mag uw dier in beslag worden genomen. De Officier van Justitie beslist hierover. Als uw overtreding onder het bestuursrecht valt, kan uw dier in bewaring worden genomen. Dit gebeurt niet zomaar. U krijgt meestal eerst de kans om de situatie te verbeteren.
De regels voor het houden van dieren leest u in de Wet dieren en het Besluit houders van dieren.
Wie beslist of een dier in beslag of in bewaring wordt genomen?
De Officier van Justitie beslist of een dier in beslag wordt genomen. Bestuurlijke organisaties mogen besluiten of dieren in bewaring worden genomen. Hiervoor kijken ze goed naar de informatie van de inspecteurs. Dat kunnen toezichthouders zijn van de:
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
- Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)
- politie
- douane
Bepalen wij of een andere bestuurlijke organisatie dat uw dier in bewaring wordt genomen? Dan mogen bijvoorbeeld de organisaties die hierboven staan uw dier meenemen.
Dierenmishandeling melden
Ziet u een mishandeld of verwaarloosd dier? Of denkt u dat een dier niet goed verzorgd wordt? Dit kunt u melden bij meldpunt 144. De politie, NVWA en LID behandelen uw melding. Bij spoed mag u 112 bellen. Lees meer op Politie.nl.
Dieren opvangen

Hoe kunt u zich aanmelden als opvangadres voor in beslag en in bewaring genomen dieren?
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit