EU-wetgeving: btw en intracommunautaire levering

Laatst gecontroleerd op:
28 september 2023
Gepubliceerd op:
28 juni 2011

De landen van de Europese Unie (EU) hebben gemeenschappelijke btw-regels: een geharmoniseerd btw-stelsel. Toch heeft elk land ook zijn eigen regels voor belasting en btw. U vindt deze regels bij de belastingdienst van het EU-land.  

De Europese Commissie heeft een overzicht van de belastingdiensten per land van de EU. Daar vindt u de regels voor btw per EU-land en contactgegevens van de belastingdiensten.  

Intracommunautaire levering: geen btw betalen

Uw bedrijf is gevestigd in een ander EU-land dan Nederland. En u vervoert of verzendt goederen vanuit Nederland naar uw eigen bedrijf of naar een ondernemer in een ander EU-land. Dan heet dit intracommunautaire levering.  

Factuur met 0% btw bij intracommunautaire levering 

U verstuurt bij intracommunautaire levering meestal een factuur met 0% btw. De ondernemer aan wie u levert betaalt in het andere EU-land btw. Als u goederen naar uw eigen onderneming in een EU-land stuurt, betaalt u ook daar btw. U betaalt geen btw in Nederland.

Lees meer over de voorwaarden en factuureisen van intracommunautaire leveringen vanuit Nederland naar andere EU-landen (Belastingdienst).  

Intracommunautaire verwerving: btw betalen 

Is uw bedrijf gevestigd in Nederland? En worden goederen in Nederland afgeleverd die u in een ander EU-land heeft gekocht? Dan heet dit intracommunautaire verwerving. 

Factuur met 0% btw bij intracommunautaire verwerving 

U krijgt bij intracommunautaire verwerving meestal een factuur uit het EU-land met 0% btw. U moet de btw dan zelf in Nederland betalen.  

Hulpmiddel Intracommunautaire verwervingen 

Koopt u goederen uit een ander EU-land? U controleert met het hulpmiddel intracommunautaire verwervingen van de Belastingdienst of u wel of geen btw betaalt.   

Lees meer over de voorwaarden en factuureisen van Intracommunautaire verwervingen vanuit EU-landen naar Nederland (Belastingdienst) 

Btw bij import uit landen buiten EU 

Over goederen die van buiten de Europese Unie de EU binnenkomen moet u ook btw betalen. Meestal wordt de btw-aangifte en btw-afdracht gedaan in het land waar de goederen de EU binnenkomen.   

Meer informatie 

Vragen over EU-wetgeving?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?