Do's-and-don'ts in Azerbeidzjan

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
17 mei 2019

Bij het zakendoen in Azerbeidzjan moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Bakoe draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Azerbeidzjan

Respecteer de hiërarchie

Bedrijven hebben een hiërarchische structuur. Beslissingen worden genomen aan de top. Begroet eerst de oudste persoon of de hoogste in rang. Bij de eerste ontmoeting wordt de gesprekspartner aangesproken met zijn/haar voornaam. Dit wordt gevolgd door mallim (meneer) of ha-noem (mevrouw). Een stevige handdruk bij mannen is normaal en bij vrouwen een hoofdknik.

Bouw een band op

Zakendoen is gebaseerd op vertrouwen in Azerbeidzjan. Een persoonlijke band opbouwen is essentieel en dit kost tijd, een afspraak maken met een ambtenaar kan even duren. Azerbeidzjanen zijn goede onderhandelaars. Zorg ervoor dat in een zakenvoorstel duidelijk naar voren komt dat er voor beide partijen voordeel te behalen is.

Ken de keuken

Azerbeidzjan is overwegend islamitisch. Wees daarom voorzichtig met het aanbieden en consumeren van alcohol en/of varkensvlees. De Azerbeidzjaanse keuken heeft invloeden uit Turkije en Centraal-Azië. Bekende gerechten zijn stoofpot met schapenvlees en traditionele piti van kikkererwten en lamsvet.

Kom niet te laat

Azerbeidzjaanse zakenlui zijn niet altijd stipt op tijd. Dit wordt wel verwacht van de mogelijke zakenpartner. Het verkeer in de hoofdstad Bakoe is ook druk en het wegennet is niet goed ontwikkeld. Geef iedereen een hand bij de eerste kennismaking.

Vermijd gevoeligheden

Azerbeidzjaans is de officiële taal. Deze taal is nauw verwant aan het Turks, Qashqai en Turkmeens. Een groot deel van de bevolking spreekt ook Russisch. Het is aan te raden om een tolk in te huren als de zakenpartner geen Engels spreekt. De meeste gesprekken beginnen informeel. Vermijd gevoelige en politieke onderwerpen.

Let op bij relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn niet noodzakelijk. Neem een geschenk niet direct aan maar weiger eerst twee keer en maak het niet direct open. Een diner of een rondrit door de stad zijn een beter idee om een relatie op te bouwen.

Vragen over ondernemen in Azerbeidzjan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?