Zakendoen in Azerbeidzjan

Gepubliceerd op:
22 oktober 2020
Laatst gecontroleerd op:
18 februari 2022

Azerbeidzjan is een jong land in de Kaukasus, grenzend aan de Kaspische zee. Het is een land met vuurtempels, moddervulkanen en de Maagdentoren in Bakoe. Maar heeft Azerbeidzjan ook ondernemers iets te bieden? Hoe doet u er zaken en waar liggen de kansen? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Azerbeidzjan.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Azerbeidzjan? Neem contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van de ambassade kunnen we u helpen om van uw export naar Azerbeidzjan een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Azerbeidzjan

Als u zaken wilt doen in Azerbeidzjan, is het goed om de achtergrond van het land te kennen. Het gebied dat we nu kennen als Azerbeidzjan heeft lang onder Russische invloed gestaan. Na de Eerste Wereldoorlog werd Azerbeidzjan onafhankelijk (1918) om 2 jaar later weer onderdeel te worden van de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd het land in 1991 onafhankelijk.

Tegenwoordig is Azerbeidzjan een parlementaire democratie. De president heeft relatief veel macht en kan steeds opnieuw worden herkozen (voor termijnen van 7 jaar). Het land heeft 10,1 miljoen inwoners (2020), waarvan 2,3 miljoen in hoofdstad Bakoe. De officiële taal is Azeri, maar er wordt ook Russisch en Armeens gesproken. De Islam is verreweg de grootste religie (97%), gevolgd door 3% christelijk. De afgelopen 25 jaar is de armoede in Azerbeidzjan flink verminderd en is de infrastructuur verbeterd. Corruptie is nog wel een probleem. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Azerbeidzjan op de 91e plaats.

Nagorno-Karabach

In het zuidwesten van Azerbeidzjan, aan de grens met Armenië, ligt de regio Nagorno-Karabach. Over de status van dit gebied is er al lang onenigheid tussen Armenië en Azerbeidzjan. In het gebied is het regelmatig onrustig, waarbij soms ook gevechten uitbreken. Bekijk voordat u naar Azerbeidzjan reist het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar ziet u de actuele veiligheidssituatie in Azerbeidzjan.

Economie van Azerbeidzjan

De economie van Azerbeidzjan draait voor een groot deel om de winning en export van olie en aardgas. Het zijn ook met voorsprong de grootste exportproducten van Azerbeidzjan. Die focus op olie en aardgas maakt de Azerbeidzjaanse economie kwetsbaar voor de prijzen van olie en gas op de wereldmarkt. Daarom startte Azerbeidzjan in 2016 economische hervormingen, onder meer gericht op de ontwikkeling van sectoren als landbouw, logistiek, ICT en toerisme.

De afhankelijkheid van olie en gas is een van de economische risico's in Azerbeidzjan. Corruptie en te weinig investeringen in de commerciële sector zijn 2 andere risico's. Ook het langlopende conflict over Nagorno-Karabach kan als economische rem werken. Bekijk voor meer economische informatie de website van de Wereldbank.

Corona en de Azerbeidzjaanse economie

Ook voor Azerbeidzjan heeft de coronacrisis grote economische gevolgen. In september 2020 voorspelde de Asian Development Bank (2021) een economische krimp van 4,3% voor 2020. Voor 2021 voorspelt de ADB weer een bescheiden groei van 1,2%. In zijn publicatie Asian Development Outlook Supplement van juni 2020 vindt u meer informatie over de economische gevolgen van de pandemie voor Azië. Hier vindt u ook concrete informatie over de Azerbeidzjaanse economie.

Handel Nederland – Azerbeidzjan

Voor Nederland staat Azerbeidzjan op nummer 96 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2019). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Azerbeidzjan € 101,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Venezuela, Cuba en Bosnië-Herzegovina. Meer cijfers over onze handel met Azerbeidzjan vindt u via Statline van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Wilt u meer weten over het land Azerbeidzjan, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan ons factsheet over Azerbeidzjan.

Handel EU - Azerbeidzjan

De EU heeft een Partnership and Cooperation Agreement met Azerbeidzjan. Sinds 2017 zijn er onderhandelingen bezig over een verdere overeenkomst. Azerbeidzjan is geen lid van de WTO, maar heeft wel een lidmaatschap aangevraagd. Bekijk meer details over de handel tussen EU en Azerbeidzjan (pdf) op de website van de Europese Commissie.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Zakelijke kansen in Azerbeidzjan

Op de websites van de Wereldbank, de Asian Development Bank en de European Bank for Reconstruction and Development staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Azerbeidzjan. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Azerbeidzjan? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem contact op met onze landenadviseurs voor deze regio. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Azerbeidzjan

Op de website Invest in Baku vindt u veel informatie over zakendoen in Azerbeidzjan, in het bijzonder in de hoofdstad Bakoe. Met investeringsgidsen, nieuws en informatie over evenementen.

Speciale zone met economische voordelen

Aan de Kaspische Zee ligt de Alat free economic zone. Als uw bedrijf zich vestigt in dit gebied, kan dit economische voordelen opleveren. Zo is er goede infrastructuur, waaronder een internationale haven. Ook gelden er in de zone stimuleringsmaatregelen. Denk aan vrijstelling van meerdere belastingen en geen beperkingen op de repatriëring van vreemde valuta of winst. Hierdoor kan deze zone een goede uitvalsbasis zijn voor uw bedrijf in Azerbeidzjan of de bredere regio.

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Azerbeidzjan. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over onder meer bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Azerbeidzjan staat op plaats 34 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Azerbeidzjan mogelijk zijn.

Exportregels voor Azerbeidzjan

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Azerbeidzjan. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Azerbeidzjan is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Bakoe staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website The Netherlands and You. Op Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Azerbeidzjan.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Azerbeidzjan? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Bent u tevreden over deze pagina?