Exportregels Brazilië

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
27 december 2023

U heeft uw kansen onderzocht en wilt uw product naar Brazilië exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Braziliaanse markt.

Braziliaanse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Brazilië laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Braziliaanse eisen? Dan mogen zij niet in Brazilië op de markt worden gebracht.

Op de pagina Producteisen in Brazilië leest u meer over de belangrijkste Braziliaanse eisen voor producten en verpakkingen.

Regel de juiste documenten en formaliteiten

Voldoet uw product aan alle eisen? Dan moet u voor de export ook nog een aantal documenten en formaliteiten regelen. Denk hierbij aan de uitvoeraangifte of een bepaald certificaat. Afhankelijk van uw product regelt u zaken bij Nederlandse of Braziliaanse instanties.

Op de onderstaande pagina's leest u wat u moet regelen in Nederland en wat u bij aankomst in Brazilië moet regelen of al geregeld moet hebben (invoerverplichtingen).

Gebruik de Access2Markets

De Access2Markets portal van de Europese Commissie is dé bron voor informatie over exportregels, tarieven en producteisen als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Wij raden u aan deze databank te gebruiken om de specifieke regels voor Brazilië op te zoeken.

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: de Access2Markets. Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Brazilië? Neem contact op voor een afspraak met een van onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Controleer op handelsakkoorden en -belemmeringen

Ook al heeft u uw zaken goed georganiseerd, politieke ontwikkelingen kunnen invloed hebben op uw handel. U kunt voordelen ervaren via nieuwe handelsverdragen. Zo kan het aankomende verdrag tussen de EU en Mercosur (waaronder Brazilië) invloed hebben op uw handel met Brazilië.

Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren. Dit kan extra exportregels of exportdocumenten met zich meebrengen. Onze pagina Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen geeft u hier meer uitleg over.

Exportverplichtingen: zelf regelen of uitbesteden?

De douaneregelgeving in het buitenland is af en toe ingewikkeld. Ook kunt u de omgang met overheidsinstellingen als moeizaam ervaren. Soms is het daarom prettiger als een gespecialiseerde partij de douane- en importformaliteiten voor u afhandelt. Hiervoor zijn verschillende opties.

Douane-expediteur

Een douane-expediteur is een tussenpersoon die bij het exporteren van producten alle douaneformaliteiten voor u afhandelt. Deze persoon adviseert over of regelt het in- en uitklaren, zowel bij de Nederlandse als bij de buitenlandse douane. Een douane-expediteur is verder niet betrokken bij het logistieke proces, ofwel het vervoer naar het afnemer. Dit doet u zelf of laat u doen door een vervoerder.

Expediteur

Wilt u niet alleen de douaneformaliteiten, maar ook het logistieke proces uitbesteden? Kies dan voor een expediteur. Een expediteur is een tussenpersoon die voor u het vervoer regelt én alle verplichtingen die bij het exporteren van uw product komen kijken. Afhankelijk van uw wensen kan een expediteur ook zorgen voor verzekeringen, eventuele verplichte exportdocumenten en het hele logistieke proces van u naar de koper. Deze uitgebreide dienstverlening brengt wel de nodige kosten met zich mee.

Wat is de beste keuze voor u?

Het hangt af van uw situatie of u de afhandeling van douaneprocedures het beste kunt uitbesteden of in eigen hand houden. Exporteert u niet vaak en/of veel verschillende producten? Dan kan uitbesteden beter zijn, gezien de ingewikkelde regels rond douane- en importregels.

Bent u echter van plan om veel te exporteren of exporteert u een specifiek product naar een vaste afnemer? Dan kan het handig zijn om de zaken rond exporteisen en douaneregels zelf af te handelen. Zo bouwt u waardevolle kennis op en houdt u de volledige controle over het exportproces.

Onze adviseurs denken graag met u mee over wat het beste bij uw situatie past. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Neem contact op

Vragen over exporteren naar Brazilië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?