Do's-and-don'ts in Chili

Gepubliceerd op:
29 mei 2019

Bij het zakendoen in Chili moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Santiago draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Chili? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder. 

 

 

Zakelijke omgangsvormen in Chili

Wees punctueel

Houd er rekening mee dat het niet vreemd is als een Chileense zakenpartner te laat komt. Wees zelf wel punctueel bij een formele bespreking. Neem de tijd voor het opbouwen van persoonlijke relaties. Uiterlijke schijn (apariencia), familie, vriendschappen en bedrijfsachtergronden zijn belangrijk. Daarnaast is correcte en formele kleding aan te raden.

Respecteer de hiërarchie

De Chilenen zijn hiërarchisch ingesteld en gereserveerd. De Chileen is correct en hecht daar grote waarde aan. Beslissingen nemen Chilenen op het hoogste niveau. Met de belangrijkste werknemers in het bedrijf zet men de strategie uit, daarna overlegt men met de uitvoerders. Er is respect voor wet- en regelgeving, hierdoor is er weinig corruptie maar meer bureaucratie. De juiste (lokale) contacten kunnen helpen bij het verminderen van bureaucratie.

Gebruik aanspreektitels

Chilenen hebben 2 familienamen. De 1e is die van de vader, de 2e van de moeder. Iemand aanspreken met 'Don', gevolgd door de voornaam, laat respect zien. Voor vrouwen gebruikt men in de regel 'señora' gevolgd door de achternaam. Chilenen zijn vaak sociale zakenpartners en doen hun uiterste best om het een buitenlandse zakenpartner naar de zin te maken. Met smalltalk een gesprek beginnen is niet ongebruikelijk en wordt gewaardeerd.

Let op bij de taal

Spaans is de officiële taal. In Duitse nederzettingen in het zuiden van Chili spreken sommige inwoners Duits. Het spreken van Engels met zakenpartners wordt niet aangeraden. De kennis van het Engels is namelijk beperkt en ligt gevoelig. Neem daarom bij een zakelijke bespreking een tolk mee als u geen Spaans spreekt.

Eet niet al te vroeg

In Chili wordt niet al te vroeg gegeten. Lunch tussen 13:00 - 15:00 uur en diner tussen 20:00 - 22:00 uur. Lange lunches en theepauzes zijn normaal. Wijn is de nationale drank. Het is niet ongebruikelijk om wijn te drinken bij een zakelijke lunch, maar laat het initiatief uitgaan van uw zakenpartner.

Geef geen duur relatiegeschenk

In Chili is het gebruikelijk een relatiegeschenk direct uit de pakken. Geef aan het begin van een zakenrelatie geen duur relatiegeschenk; er worden dan kleine geschenken uitgewisseld. De duurdere relatiegeschenken volgen als er een goede relatie is opgebouwd.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?