Do's-and-don'ts in Denemarken

Gepubliceerd op:
31 mei 2019
Laatst gecontroleerd op:
5 juli 2023

Wilt u zakendoen in Denemarken? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de Deense bedrijfscultuur en gebruiken. Op deze pagina geven we u een paar praktische do's en don'ts. 

Tips over de bedrijfscultuur in Denemarken

Spreek Engels

De meeste Denen spreken goed Engels. Zakelijke besprekingen kunnen in het Deens of in het Engels worden gevoerd. In het zuidelijke deel van het land (Sønderjylland) is Duits ook gebruikelijk. Denen gebruiken vaak directe taal. Ook gaat men in de Deense zakencultuur heel snel over van achternaam naar voornaam.

Wees open

De Deense samenleving is open en makkelijk toegankelijk. Een Deen ervaart stilte tijdens een gesprek niet als vervelend of onplezierig. Het wordt juist gezien als een goed moment om even de gedachten te ordenen. Academische titels worden niet gebruikt in e-mails, brieven of op visitekaartjes.

Vermijd gevoeligheden

De Denen zijn een tolerant volk en kennen weinig taboes. Ze hebben een vorm van droge humor en ironie staat hoog in het vaandel. Kritische toespelingen van buitenlanders op de Deense cultuur en de Koninklijke familie worden niet gewaardeerd. Verder is het EU-beleid een gevoelig onderwerp.

Overdrijf niet

Deense zakenlui stellen het op prijs dat men meteen ter zake komt. Denen zijn kritisch; overdreven aanprijzing leidt tot wantrouwen. In Denemarken is de overtuiging: 'Je moet niet denken dat je beter bent dan anderen'. En 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Mobiele telefoons gebruiken tijdens zakelijke gesprekken en maaltijden wordt niet gewaardeerd. Het is ook niet gebruikelijk om (dure) geschenken te geven.

Vermijd lastminuteafspraken

Denen leggen hun programma minstens een maand tevoren vast. Op korte termijn een afspraak maken wordt niet gewaardeerd in de Deense bedrijfscultuur. Maak ook geen afspraken op een vrijdagnamiddag. Deense zakenpartners zijn vaak heel trouw, zolang afspraken worden nageleefd. 

Persoonlijk advies op maat

Wilt u meer weten over de zakencultuur en zakelijke omgangsvormen in Denemarken? Samen met de Nederlandse ambassade in Denemarken helpen we u verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?