Zakencultuur in Denemarken

Gepubliceerd op:
31 mei 2019

Wilt u zakendoen in Denemarken? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de Deense bedrijfscultuur en gebruiken. Op deze pagina geven we u enkele praktische tips. De ambassade in Kopenhagen draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de zakencultuur en zakelijke omgangsvormen in Denemarken? Samen met de Nederlandse ambassade in Denemarken helpen we u verder.

Tips over de bedrijfscultuur in Denemarken

Spreek Engels

De meeste Denen spreken goed Engels. Zakelijke besprekingen kunnen in het Deens (uiteraard) of in het Engels worden gevoerd en in het zuidelijke deel van het land (Sønderjylland) ook in het Duits. Denen zijn geneigd directe taal te gebruiken. Ook gaat men in de Deense zakencultuur heel snel over van achternaam naar voornaam.

Wees open

De Deense samenleving is open en makkelijk toegankelijk. Een Deen ervaart stilte tijdens een gesprek niet als ongewenst of onplezierig. Het wordt juist gezien als een goed moment om even de gedachten te kunnen ordenen. Academische titels worden niet gebruikt in e-mails, brieven of op visitekaartjes.

Verdiep u in de keuken

Denen worden de Bourgondiërs van Scandinavië genoemd. Ondanks de grote interesse voor lekker eten, vinden veel Denen dat ze te weinig tijd hebben om iedere dag zelf eten klaar te maken. De markt voor convenience food is daarom groeiend. De vraag naar gluten- en lactosevrije producten neemt ook toe. Enkele typisch Deense gerechten zijn 'flæskesteg' (varkensvlees met zwoerd), 'gravad laks' (rauw gemarineerde zalm) en 'smørrebrød' (belegde sneetjes roggebrood).

Vermijd gevoeligheden

De Denen zijn een tolerant volk en kennen weinig taboes. Ze hebben een vorm van droge humor en ironie staat hoog in het vaandel. Kritische toespelingen van buitenlanders op de Deense cultuur en de Koninklijke familie worden niet gewaardeerd. Verder is het EU-beleid een gevoelig onderwerp.

Overdrijf niet

Deense zakenlui stellen het op prijs dat men meteen ter zake komt. Denen zijn kritisch; overdreven aanprijzing zal alleen tot wantrouwen leiden. In Denemarken is de overtuiging: 'Je moet niet denken dat je beter bent dan anderen' en 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Het gebruik van mobiele telefoons tijdens zakelijke gesprekken en maaltijden wordt absoluut niet gewaardeerd. Het is ook niet gebruikelijk om (dure) geschenken mee te nemen.

Vermijd 'last minute'-afspraken

Denen leggen hun programma minstens een maand tevoren vast. Op korte termijn een afspraak maken wordt niet gewaardeerd in de Deense bedrijfscultuur. Maak ook geen afspraken op een vrijdagnamiddag. Deense zakenpartners zijn vaak heel loyaal, zolang afspraken worden nageleefd. De Deense markt is klein, waardoor het vaak niet rendabel is om voor eenzelfde product met verschillende partners te werken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?