Sancties Democratische Republiek Congo

Gepubliceerd op:
2 mei 2016
Laatst gecontroleerd op:
19 augustus 2020

Wanneer u zakendoet in de Democratische Republiek Congo, moet u rekening houden met de internationale sancties die voor dat land gelden.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Internationale sancties worden opgelegd aan een land, organisatie of persoon. Dat kan door internationale organisaties die een grote groep landen vertegenwoordigen, zoals de Verenigde Naties (VN) of de Europese Unie (EU). Nederland voert deze sancties vervolgens uit op basis van de Sanctiewet 1977.

U kunt hiermee te maken krijgen als u zakendoet met dit land. Zo kan het voorkomen dat u een bepaald product niet mag exporteren. Of dat u niet met een bepaalde persoon of organisatie kan zakendoen.

Welke sancties zijn er?

Wilt u weten welke sancties er zijn voor het land waarin u zaken wilt doen? Op de EU Sanctions Map ziet u precies welke sancties er op dit moment gelden. Ga naar de informatiepagina van het desbetreffende land. Hier leest u meer over wat de sancties betekenen. Bovenaan kunt u verschillende onderwerpen aanvinken voor meer informatie, waaronder:

  • 'Lists of persons, entities and items': dit laat u de lijst zien met personen, organisaties en goederen die onder de sancties vallen.
  • 'Legal acts': dit laat u zien waar u de officiĆ«le sanctiedocumenten vindt.

Met deze informatie kunt u bepalen of u een product mag exporteren naar het land. Ook leest u of u zaken mag doen met bepaalde personen of organisaties.

Welke organisaties en personen vallen onder de sancties?

Wilt u weten of een organisatie, persoon of bedrijf waarmee u zaken wilt doen onder de sancties valt? Download dan de actuele geconsolideerde sanctielijst van de EU op de website van de Europese Commissie. In deze lijst vindt u de personen, bedrijven en organisaties waarvoor wereldwijd vanuit de EU beperkingen gelden.

Tip: wilt u in deze lijst zoeken op bedrijven of personen? Download het pdf-bestand en gebruik CTRL + F om op naam te zoeken. Let hierbij goed op hoe de naam gespeld wordt.

Hulp bij sancties

Heeft u vragen over de invloed van de sancties op uw bedrijf? Neem contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

Strategische goederen en diensten

Maakt u strategische goederen of levert u strategische diensten? Deze goederen en diensten zijn zowel militair als civiel te gebruiken. Voor export van deze goederen en diensten moet u daarom meestal een vergunning aanvragen of melding doen. Weet u niet zeker of u deze goederen of diensten mag exporteren naar het land waarin u zakendoet? Neem dan contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU) van de Douane. Zij kunnen u verder helpen.

Vragen over ondernemen in DR Congo?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?