Marktrapport Griekenland: kansen in hernieuwbare energie

Gepubliceerd op:
26 januari 2024

Wat gebeurt er op het gebied van hernieuwbare energie in Griekenland? En welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'Plugging into the Greek Energy Transition'. Vraag het rapport aan via het formulier op deze pagina.

Rapport 'Plugging into the Greek Energy Transition'

In 2023 lieten wij samen met de Nederlandse ambassade in Athene een onderzoek uitvoeren naar de hernieuwbare-energiesector in Griekenland. In het rapport krijgt u een overzicht van deze sector, welke kansen er liggen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen en hoe u daarop kunt inspelen.

Van fossiele naar hernieuwbare energie 

Traditioneel domineert fossiele energie de Griekse energiemarkt, maar hernieuwbare energie is in opkomst. Op dit moment ligt de nadruk nog op windenergie op land (onshore), maar in de toekomst zullen ook zonne-energie en wind op zee (offshore) een belangrijke rol gaan spelen. 

De Griekse overheid stimuleert deze ontwikkeling actief. Bijvoorbeeld door steunmaatregelen voor woningrenovaties en modernisering van de elektriciteitsvoorzieningen. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven in de hernieuwbare-energiesector.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Zakelijke kansen in de Griekse hernieuwbare-energiesector die het rapport noemt, zijn:

  • verduurzaming van de gebouwde omgeving, zoals renovatie van gebouwen, warmtepompen en slimme verlichting; 
  • offshorewindenergie, zoals installatie, onderhoud, kennis en technologie van drijvende turbines en infrastructuur; 
  • slimme verbeteringen voor onshorewindenergie;
  • elektriciteitsnetwerken, zoals digitalisatie, slimme technologie en fysieke verbetering van verbindingen met eilanden en buurlanden.

Verder zijn de kleinere Griekse eilanden geschikt om innovatieve, gespecialiseerde technologieën en integrale aanpakken voor groene energie te testen. 

Ontvang gratis het volledige rapport

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen en hoe u deze markt kunt benaderen. Vul het onderstaande formulier in en ontvang direct het rapport gratis in uw mailbox.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?