Do's-and-don'ts in Griekenland

Gepubliceerd op:
5 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
31 januari 2024

Bij het zakendoen in Griekenland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Athene draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Griekenland

Controleer de talenkennis

Grieks is de nationale taal. Toch geldt Engels als de eerste handelstaal. Afhankelijk van achtergrond, opleiding en werkervaring wordt er ook een derde taal gesproken, zoals Duits, Frans, Italiaans, Turks of Russisch.

Houd persoonlijk contact

Bij de introductie volgt na de persoonsnaam, de functie/rol van die persoon. Gebruik bij formele aangelegenheden de aanspreekvorm Kyrie (meneer) of Kiria (mevrouw). Grieken gaan voor persoonlijke relaties, zij geven de voorkeur aan face-to-face contact in plaats van e-mail of telefoon. Volgens de Grieken komt dit de samenwerking ten goede. Vragen naar persoonlijke zaken zoals familie is normaal.

Wees zo specifiek mogelijk

Wat tijd betreft zijn Grieken flexibel. Het is handig om een tijdslimiet af te spreken voor een vergaderagenda met de te bespreken onderwerpen. De Grieken neigen in besprekingen ook naar generalisaties. Daarom is het belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn. Het is gebruikelijk om afspraken kort van tevoren in te plannen.

Respecteer de hiërarchie

De Griekse zakelijke cultuur kent een hiërarchische structuur. Bij familiebedrijven nemen de oudste leden de beslissingen. De jongere generaties hebben minder in te brengen, zelfs wanneer ze beschikken over betere talenkennis, expertise en vaardigheden. Zorg ervoor dat met de juiste persoon binnen het bedrijf gesproken wordt. Kom bij een gesprek met een hooggeplaatste persoon met een delegatie van vergelijkbaar gewicht.

Neem de tijd

Grieken zijn niet erg stipt maar ze verwachten wel stiptheid van de bezoeker. Meestal bevestigen Grieken een afspraak in de 24 uur ervoor. Neem vooral de tijd, ook om een vertrouwensband op te bouwen. Onderzoek verder de financiële positie van een potentiële Griekse zakenpartner. Houd rekening met het financiële risico wanneer betalingen worden gedaan met Griekse bedrijven. Zorg dus voor eenvoudig geformuleerde afspraken en contracten, met duidelijk omschreven rechten en plichten voor beide partijen. Het kan nuttig zijn documenten in het Grieks vertaald te hebben.

Kies voor lunch en diner

Ontbijten doen de meeste Grieken niet of nauwelijks. Een kop koffie of thee voldoet als ontbijt. De lunch (tussen 12:00 en 15:00 uur) en het diner (tussen 20:00 en 23:00 uur) zijn belangrijker. Deze maaltijden worden het liefst in familiesfeer genuttigd, al wordt geregeld zakengedaan aan de eettafel. Grieken zijn echte viseters, hoewel een vleesgerecht ook regelmatig op het menu staat. De meeste restaurants bieden voldoende vegetarische opties.

Schrik niet van discussies

Grieken houden van discussies. Een verhitte discussie is een teken van interesse. Het is een slecht teken als Grieken stil blijven of niet uitweiden over hun mening. Tijdens een discussie verandert een Griek niet snel van mening. Grieken kunnen dan ook expressief communiceren bij het verdedigen van ideeën en standpunten.

Vermijd gevoeligheden

Grieken zijn nationalistisch ingesteld en praten onderling graag over politiek en religie. Als buitenlander is het verstandig om deze onderwerpen te vermijden. Lever als buitenstaander geen kritiek op de Griekse cultuur.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?