Do's-and-don'ts in Guatemala

Gepubliceerd op:
8 juli 2019

Bij het zakendoen in Guatemala moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in San José, Costa Rica draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Guatemala

Gebruik Spaans of Engels

Hoewel Spaans de officiële taal is, spreekt een groot deel van de bevolking één van de 21 Mayatalen. In Guatemala vormen Indianen 40% van de bevolking. Om miscommunicatie te voorkomen, zijn geschreven media meestal beschikbaar in het Engels en Spaans.

Wees op tijd

Guatemalaanse zakenlui zijn formeel en conservatief. Ze waarderen stiptheid. Maak dan ook duidelijke afspraken en gebruik visitekaartjes. De dresscode in Guatemala is formeel.

Wees beleefd

Guatemalanen stellen beleefdheid zeer op prijs. Een simpel ‘Buenos Dias’ of ‘Buenos Tardes’ met een glimlach volstaat vaak als begroeting. Ook in een gemeenschappelijke ruimte kan deze begroeting gebruikt worden, om zo het hele gezelschap te begroeten. Gebruik daarnaast ook aanspreektitels.

Onderschat het teamverband niet

Guatemalanen werken goed in teamverband. Als het team niet blij is met de plannen, laten ze dat weten. Als ze wel te spreken zijn over de voorgestelde plannen, voeren zij die zonder tegenspraak uit.

Wees niet overhaast

Besluiten worden niet te snel genomen. Het is belangrijk om ideeën die tijdens het gesprek ontstaan, rustig te ventileren. Guatemalanen doen zaken op hiërarchische wijze. De persoon met het meeste aanzien beslist.

Geef geen witte bloemen

Bij de eerste ontmoeting zijn geschenken niet vereist. Geef daarnaast geen witte bloemen, aangezien deze bij begrafenissen worden gebruikt.

Vragen over ondernemen in Guatemala?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?