Zakendoen in Guatemala

Gepubliceerd op:
23 september 2019
Laatst gecontroleerd op:
27 april 2023

De meeste mensen kennen Guatemala vooral van de Maya's en hun enorme rijk. Het huidige Guatemala is minder bekend maar heeft genoeg te bieden. Ook op zakelijk gebied. Maar hoe doet u zaken in Guatemala? Waar liggen de kansen voor u? En waar vind u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Guatemala.

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over het exporteren naar Guatemala? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw handel met Guatemala een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Guatemala

Guatemala werd na eeuwenlange overheersing door Spanje in 1821 onafhankelijk. De tweede helft van de 20e eeuw werd Guatemala geteisterd door militaire coups en een lange burgeroorlog. Na de vredesovereenkomst in 1996 werd het weer (relatief) rustig in Guatemala, al is er regelmatig veel drugsgeweld.

Het huidige Guatemala is een presidentiële republiek met 18,0 miljoen inwoners (2020). Bijna 3 miljoen van die inwoners wonen in hoofdstad Guatemala-Stad.

Guatemala kent een extreem jonge bevolking, met bijna de helft jonger dan 19 jaar. Meer dan de helft van de bevolking is mesties. Bijna 40% is afkomstig van een van de oude Mayavolkeren. Spaans is de officiële taal in Guatemala, maar 30% van de bevolking spreekt een van de Mayatalen. Katholicisme, protestantisme en inheemse geloven vormen de grootste religies.

Guatemala is een arm land met enorme inkomensverschillen. Analfabetisme, gebrekkige gezondheidszorg en ondervoeding vormen grote problemen. Door politieke instabiliteit, natuurrampen en weinig economische kansen zoeken veel Guatemalanen (legaal en illegaal) hun heil in het buitenland. Vooral Mexico, de Verenigde Staten en Canada zijn populaire bestemmingen.

Economie van Guatemala

De economie van Guatemala is een van de sterkst groeiende in Latijns-Amerika. Meer dan 60% van het Bruto Nationaal Product (BNP) is afkomstig uit de dienstensector. De agrarische sector levert 15% van het BNP op, terwijl meer dan 30% van de werkende bevolking in die sector werkt. De agrarische export bestaat onder meer uit koffie, bananen en bonen. Een opvallend groot deel van de Guatemalaanse inkomsten is afkomstig van Guatemalanen die in het buitenland werken.

Handel Nederland - Guatemala

Voor Nederland staat Guatemala op nummer 115 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Guatemala € 110,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Bolivia, Venezuela en Paraguay.

Wilt u meer weten over het land Guatemala, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Guatemala.

Handelsakkoord EU-Centraal-Amerika

De EU heeft met landen in Centraal-Amerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama) een handelsakkoord afgesloten met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Zakelijke kansen in Guatemala

Onder meer de havensector en de watersector bieden kansen voor Nederlandse ondernemers. Lees meer over deze kansen in de volgende rapporten:

Bekijk alle marktrapporten over Guatemala.

Vragen? Neem contact op met RVO

Heeft u vragen over het zakendoen in Guatemala? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de luchtvaart, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Guatemala. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Guatemala

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Guatemala. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Guatemala staat op plaats 96 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Guatemala mogelijk zijn.

Exportregels voor Guatemala

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Guatemala. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Guatemala is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in San José (Costa Rica) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade in San José en van de honorair consul in Guatemala op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Guatemala.

Meer weten over Guatemala?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Guatemala? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Bent u tevreden over deze pagina?