Zakendoen in Guatemala

Laatst gecontroleerd op:
25 oktober 2024
Gepubliceerd op:
23 september 2019

De meeste mensen kennen Guatemala vooral van de Maya's en hun enorme rijk. Het huidige Guatemala is minder bekend maar heeft genoeg te bieden, ook op zakelijk gebied. Hoe doet u zaken in Guatemala? Waar liggen de kansen voor u? En waar vind u informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Guatemala.

Inwoners en maatschappij van Guatemala

Guatemala werd na eeuwenlange overheersing door Spanje in 1821 onafhankelijk. Militaire coups en een lange burgeroorlog teisterden het land in de late 20e eeuw. Na de vredesovereenkomst in 1996 werd het weer (relatief) rustig in Guatemala, al is er regelmatig veel drugsgeweld.

Het huidige Guatemala is een presidentiële republiek met 18,0 miljoen inwoners (2020). Bijna 3 miljoen van die inwoners wonen in de hoofdstad Guatemala-Stad.

Guatemala kent een extreem jonge bevolking, met bijna de helft jonger dan 19 jaar. Meer dan de helft van de bevolking is mesties, met zowel inheemse als Europese voorouders. Bijna 40% is afkomstig van een van de oude Mayavolkeren. Spaans is de officiële taal in Guatemala, maar 30% van de bevolking spreekt een van de Mayatalen. Katholicisme, protestantisme en inheemse geloven vormen de grootste religies.

Guatemala is een arm land met enorme inkomensverschillen. Analfabetisme, gebrekkige gezondheidszorg en ondervoeding vormen grote problemen. Door politieke instabiliteit, natuurrampen en weinig economische kansen zoeken veel Guatemalteken (legaal en illegaal) hun heil in het buitenland. Vooral Mexico, de Verenigde Staten en Canada zijn populaire bestemmingen.

Economie van Guatemala

De economie van Guatemala is een van de sterkst groeiende in Latijns-Amerika. Meer dan 60% van het bruto nationaal product (bnp) is afkomstig uit de dienstensector. De agrarische sector levert 10% van het bnp op, terwijl bijna 30% van de werkende bevolking in die sector werkt. De agrarische export bestaat onder meer uit palmolie, suiker, koffie, bananen en kardemom. Een opvallend groot deel van de Guatemalteekse inkomsten komt van van Guatemalteken die in het buitenland werken.

Handel Nederland - Guatemala

In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Guatemala € 180,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:

Handelsakkoord EU - Centraal-Amerika

De EU heeft met landen in Centraal-Amerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama) een handelsakkoord afgesloten met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Zakelijke kansen in Guatemala

Er liggen voor Nederlandse ondernemers onder meer kansen in modernisering van havens, waterzuivering en tuinbouw. Wilt u hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact op met ons, onze adviseurs helpen u graag verder.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Guatemala? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de havensector, watersector of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Guatemala. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen aan de wet- en regelgeving te voldoen.

Zakendoen in Guatemala

Houd er rekening mee dat er sancties gelden voor bepaalde personen in Guatemala. Lees meer over zakendoen in een land met sancties.

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Guatemala. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Guatemala staat op plaats 96 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp bij financiering nodig?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Guatemala mogelijk zijn.

Exportregels voor Guatemala

Access2Markets

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Guatemala. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Guatemala is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt dus geen gebruikmaken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

Er is geen Nederlandse ambassade in Guatemale. De ambassade in San José (Costa Rica) staat klaar om u te helpen met al uw ondernemersvragen over Guatemala. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade in San José en van de honorair consul in Guatemala op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Guatemala.

Meer weten?

Vragen over ondernemen?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?