Zakencultuur in Hongarije

Gepubliceerd op:
13 juni 2019
Laatst gecontroleerd op:
25 mei 2022

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Hongarije? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Hongarije. De Nederlandse ambassade in Boedapest draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Hongarije? Samen met de Nederlandse ambassade in Hongarije helpen we u verder.

 

Tips voor de zakencultuur in Hongarije

Investeer in vertrouwen

Hongaren zijn praktisch ingesteld en vinden het niet nodig om langdurige relaties op te bouwen voordat zij zakendoen. Ze werken wél graag met mensen die ze vertrouwen. Investeer daarin. Zoek zakenpartners op, in plaats van alleen te e-mailen of te bellen. Ook is het goed om bijeenkomsten met een informeel kennismakingsgesprek te starten.

Respecteer de hiërarchie

Hongaarse bedrijven zijn hiërarchisch opgebouwd. Belangrijke beslissingen worden op het hoogste niveau genomen. Managers delegeren belangrijke taken en verantwoordelijkheden meestal niet. Medewerkers accepteren de beslissingen van de baas meestal zonder discussie. Respecteer deze hiërarchie. Spreek en onderhandel altijd met iemand op het juiste niveau.

Groet op de juiste manier

Handenschudden is normaal in Hongarije. Wacht bij een dame en bij een persoon van hogere functie wel eerst tot diegene de hand reikt. Maak ook af en toe oogcontact, want dit wekt vertrouwen. Vooral oogcontact met de persoon met de meeste status in de groep is belangrijk, ook als er niet direct met deze persoon gesproken wordt. Spreek iemand aan met eventuele academische titels en de achternaam.

Respecteer de etiquette tijdens het eten

Met elkaar lunchen of dineren hoort bij de Hongaarse zakencultuur. Begin nooit met eten voordat de gastheer- of vrouw begint. Dat komt onbeleefd over. Probeer iets van elk gerecht. Verder is het tijdens het eten beter om niet over politiek of zaken te praten. Houd het gesprek liever informeel om het vertrouwen op te bouwen.

Communiceer niet te direct

Hongaarse zakenmensen zijn vaak niet zo direct in hun communicatie als Nederlanders. Ze zijn minder uitgesproken in hun oordeel en minder mondig in een debat met buitenlanders. Ook stellen ze niet zo snel kritische vragen en profileren zij zich minder dan Nederlanders. Respecteer deze indirecte communicatie en ga hierin mee. Dit versoepelt de communicatie.

Draag geen informele kleding

De dresscode is meestal formeel in de Hongaarse zakenwereld. Draag daarom geen informele kleding, zoals een T-shirt. Goede keuzes zijn een donker pak met wit shirt voor mannen en een zakelijk pak of nette jurk voor vrouwen. Bij kleinere en jongere bedrijven kan de dresscode informeler zijn. Let er dan op wat de andere partij draagt.

Geef niet het verkeerde geschenk

Relatiegeschenken zijn niet nodig, maar bij een bezoek aan iemand thuis is een klein geschenk niet ongepast. Goede keuzes zijn artikelen met het bedrijfslogo, bonbons, een fles goede drank of bloemen. Geef geen even aantal, maar ook geen 13 bloemen. Chrysanten, lelies of rode rozen horen alleen bij begrafenissen. Ook (buitenlandse) wijn is geen goede keuze, want Hongaren zijn trots op hun eigen wijnen.

Wees niet te confronterend

Voorkom directheid

Hongaren zijn formeel, maar hebben een levendige manier van communiceren. Dit maakt hen goede onderhandelaars. Ze houden echter niet van confronterend gedrag en reageren averechts op druk om iets te ondertekenen. Hongaren vinden het namelijk prettig om details te bespreken en alles goed te begrijpen voordat ze een deal sluiten.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?