Zakencultuur in Hongarije

Laatst gecontroleerd op:
10 mei 2024
Gepubliceerd op:
13 juni 2019

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Hongarije? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Hongarije. De Nederlandse ambassade in Boedapest draagt bij aan deze pagina.

Tips voor de zakencultuur in Hongarije

Investeer in vertrouwen

Hongaren werken graag met mensen die ze vertrouwen. Neem daarom de tijd om dit op te bouwen. Gebruik daarbij een persoonlijke benadering. Zoek zakenpartners op, in plaats van alleen te e-mailen of te bellen. Begin bijeenkomsten met een informeel kennismakingsgesprek. Wees daarbij niet bang om persoonlijke zaken te delen. Hongaren scheiden dit veel minder van het werk dan Nederlanders.

Respecteer de hiërarchie

Hongaarse bedrijven zijn hiërarchisch opgebouwd. Belangrijke beslissingen worden op het hoogste niveau genomen. Managers delegeren belangrijke taken en verantwoordelijkheden meestal niet. Medewerkers accepteren de beslissingen van de baas vaak zonder discussie. Respecteer deze hiërarchie. Spreek en onderhandel altijd met iemand op het juiste niveau.

Toon interesse in de cultuur

De meeste Hongaren zijn erg trots op hun nationale cultuur en erfgoed. Ze zijn zich bewust van hun geschiedenis en houden zich als volk vast aan hun eigen identiteit. Laat Hongaren daarom uitpraten als zij hierover van wal steken. Vragen naar de nationale cultuur is ook een goede manier om de persoonlijke zakenrelatie te versterken.

Ga uit eten

Uitgebreid met elkaar lunchen of dineren hoort bij de Hongaarse zakencultuur. Het is daarbij beleefd om niet met eten te beginnen, voordat de gastheer- of vrouw dat doet. Probeer iets van elk gerecht. Verder is het tijdens het eten beter om niet over politiek of zaken te praten. Houd het gesprek liever informeel om het vertrouwen op te bouwen.

Communiceer niet te direct

Hongaarse zakenmensen zijn vaak niet zo direct in hun communicatie als Nederlanders. Ze zijn minder uitgesproken in hun oordeel en minder mondig in een debat met buitenlanders. Ook stellen ze niet zo snel kritische vragen en profileren zij zich minder dan Nederlanders. Respecteer deze indirecte communicatie en ga hierin mee. Dit versoepelt de onderlinge verstandhouding.

Draag geen informele kleding

De kledingstijl is meestal formeel in de Hongaarse zakenwereld. Draag daarom geen informele kleding, zoals een T-shirt. Goede keuzes zijn een donker pak met wit shirt voor mannen en een zakelijk pak of nette jurk voor vrouwen. Bij kleinere en jongere bedrijven kan de kledingstijl informeler zijn. Let er dan op wat de andere partij draagt.

Wees voorzichtig met kritiek

Hongaren hebben een sterk gevoel voor waardigheid en lijden niet graag gezichtsverlies. Lever daarom niet gelijk kritiek op iets wat een Hongaar zegt. Ze ervaren dit al snel als een persoonlijke aanval. Noem eerst een paar pluspunten, en pas daarna de minpunten. Hongaren ontvangen kritiek ook beter als er eerst een goede, persoonlijke zakenrelatie is opgebouwd.

Noem Hongarije niet Oost-Europees

Hongarije is een Midden-Europees land, samen met Tsjechië, Polen, Slovenië en Slowakije. Noem Hongarije vooral geen Oost-Europees land of Balkanland. Dit waarderen Hongaren niet.

Vragen over zakendoen in Hongarije?

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Hongarije? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?