Marktrapport Ierland: kansen op het gebied van e-health

Gepubliceerd op:
20 januari 2022
Laatst gecontroleerd op:
2 juli 2021

Wat speelt er op dit moment in de Ierse e-healthsector en welke kansen biedt dit u als Nederlandse ondernemer? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'E-health sector in Ireland', dat deze vragen beantwoordt. Vraag het rapport aan via het formulier onder aan de pagina. 

Rapport 'E-health sector in Ireland'

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ambassadenetwerk publiceren markrapporten over kansrijke sectoren in Ierland. In december 2021 voerde Tom Martin & Associates een sectorstudie uit naar de Ierse e-healthsector voor de Nederlandse ambassade in Dublin. Dit rapport biedt inzichten in de sector en een overzicht van de belangrijkste spelers. Ook beschrijft het de kansen voor Nederlandse bedrijven en hoe u daarop kunt inspelen.

Achtergrond Ierse e-healthsector

Hoewel Ierland vergeleken met andere Europese landen achterloopt met de invoering van ICT in de gezondheidssector, erkent het land de mogelijkheden en waarde van e-health. Politici en beleidsmakers zien door de recente ontwikkelingen hoe belangrijk het is om te investeren in e-health.

Zo heeft de coronapandemie tot versnelde invoering van e-healthtechnologieën geleid. Denk aan elektronische verwijzingen, elektronische recepten en zorg op afstand. In mei 2021 was er een cyberaanval op de Health Service Executive, de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de publieke gezondheidszorg. Dit maakte nog eens duidelijk dat er veel en duurzame investeringen in de ICT-infrastructuur nodig zijn. 

Het budget voor e-health werd in 2020 en 2021 verhoogd, maar Ierland geeft een stuk minder uit dan andere Europese landen. Uitgaven aan e-health maken minder dan 0,8% uit van de totale HSE-begroting in 2021 (€ 20,6 miljard). In vergelijking; in het VK trekt de overheid 2,5% uit voor ICT en e-health.

Kansen voor Nederlandse ondernemers

Ierse spelers zien Nederland als een voorloper. Ons land heeft e-health al op grote schaal ingevoerd. Ierland wil graag leren van de Nederlandse ervaring en kennis, vooral van ICT-oplossingen die in de praktijk getoetst zijn.

Nederland wordt dus erkend als toonaangevend, maar met name de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn grote leveranciers. De band van de Ierse gezondheidssector met het VK neemt echter af door Brexit. Ierse afnemers kijken daardoor steeds vaker naar het Europese vasteland.

Er zijn concrete marktkansen voor leveranciers van digitale oplossingen op het gebied van:

 • telemedische zorgverlening - nieuwe systemen en apps voor telemonitoring en diagnostiek op afstand;
 • Electronic Health Records (EHR);
 • verbetering van de maatschappelijke dienstverleningssector;
 • digitale uitwisseling tussen zorginstellingen;
 • betrouwbare elektronische informatiedeling voor beleid.

Wat wordt behandeld in het rapport?

U leest meer over de volgende onderdelen van de Ierse e-healthsector:

 • Overzicht beleid en recente ontwikkelingen
 • Financiering
 • Subsectoren
 • Belangrijkste spelers
 • Kansen voor samenwerking en kennisuitwisseling
 • Handelskansen en marktentree

Tips bij het betreden van de Ierse e-healthsector

1. Toon aan dat je product werkt

Leveranciers moeten kunnen laten zien dat hun product of dienst al succesvol getest of in gebruik is. Dit is cruciaal om Ierse aankooporganisaties te interesseren.

2. Overweeg medisch onderzoek in Nederland

Toestemming krijgen voor medisch onderzoek in Ierland kan lang duren. Het is aan te raden medisch onderzoek in Nederland uit te voeren met een medicus die goede relaties heeft met Ierse tegenhangers. 

3. Maak gebruik van de juiste netwerken

Ierland heeft meerdere netwerken vergelijkbaar met RVO, die u steun kunnen bieden als ondernemer. Ook zijn er verschillende portaalsites die leveranciers van innovatieve e-healthproducten en -diensten helpen de aandacht van de juiste personen te trekken. Een overzicht van deze relevante netwerken vindt u in het rapport. 

4. Ken de juiste spelers

De Nederlandse ambassade in Dublin kan u helpen om in contact te komen met belangrijke relaties in de Ierse e-healthsector. Zo vergroot u uw kans op succes. Neem contact op met de ambassade door een e-mail te sturen naar:

Wemmechien Hofman
Senior medewerker Economie & Handel
E: wemmechien.hofman@minbuza.nl

Ontvang gratis het volledige rapport

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?