Do's-and-don'ts in Ierland

Gepubliceerd op:
12 juli 2019

Bij het zakendoen in Ierland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Dublin draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakelijke omgangsvormen in Ierland

Ken de vergadercultuur

Bij een vergadering is het gebruikelijk om iedere aanwezige de hand te schudden, zowel aan het begin als aan het einde van de vergadering. Neem tijdens een bijeenkomst de tijd; Ieren houden van discussiëren. Tijdens een vergadering komen alle aspecten van de deal vaak op tafel. Oogcontact wekt daarbij vertrouwen.

Bouw een band op

Een Ier wil graag weten met wie hij precies zaken doet. Daarom is het belangrijk om een persoonlijke band te ontwikkelen met een Ierse zakenpartner. De zakenpartner regelmatig bezoeken helpt mee aan de opbouw van een duurzame zakenrelatie. De pub kan een uitstekende locatie zijn om elkaar beter te leren kennen.

Gebruik voornamen

Geef een visitekaartje na de eerste introductie. Veel Ierse zakenmensen hebben zelf geen visitekaartje. Al vrij snel wordt overgegaan naar elkaar aanspreken met de voornaam. Termen als 'Sir' of 'Madam' worden bijna nooit gebruikt.

Vermijd gevoeligheden

Gesprekken over zaken worden vrijwel altijd in het Engels gevoerd. Onthoud dat een Ier geen Brit of Engelsman is. Voor veel Ieren ligt de Britse invloed op de Ierse cultuur nog steeds gevoelig.

Wees niet te formeel

Ierse ondernemers zijn vaak minder formeel dan hun Europese tegenhangers. Bedrijfsstructuren in Ierland zijn in principe wel hiërarchisch, maar de scheiding tussen managers en hun ondergeschikten is niet altijd even strikt.

Geef geen rode of witte bloemen

Relatiegeschenken zijn niet gebruikelijk in het Ierse bedrijfsleven. Bij een uitnodiging van een Ierse zakenpartner thuis is het wel gangbaar om een kleine attentie mee te nemen, zoals bloemen of een fles wijn. Let er op dat rode en witte bloemen voor Ieren symbool staan voor de dood.

Vragen over ondernemen in Ierland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?