Do's-and-don'ts in Ierland

Gepubliceerd op:
12 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
9 december 2022

Bij het zakendoen in Ierland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. 

Zakelijke omgangsvormen in Ierland

Ken de vergadercultuur

Bij een vergadering is het gebruikelijk om iedere aanwezige de hand te schudden, zowel aan het begin als aan het einde van de vergadering. Neem tijdens een bijeenkomst de tijd; Ieren houden van discussiëren. Tijdens een vergadering komen alle aspecten van de deal vaak op tafel. Oogcontact wekt daarbij vertrouwen.

Bouw een band op

Een Ier wil graag weten met wie hij precies zaken doet. Daarom is het belangrijk om een persoonlijke band te ontwikkelen met een Ierse zakenpartner. De zakenpartner regelmatig bezoeken helpt mee aan de opbouw van een duurzame zakenrelatie. De pub kan een uitstekende locatie zijn om elkaar beter te leren kennen.

Gebruik voornamen

Geef een visitekaartje na de eerste introductie. Veel Ierse zakenmensen hebben zelf geen visitekaartje. Al vrij snel wordt overgegaan naar elkaar aanspreken met de voornaam. Termen als 'Sir' of 'Madam' worden bijna nooit gebruikt.

Vermijd gevoeligheden

Gesprekken over zaken worden vrijwel altijd in het Engels gevoerd. Onthoud dat een Ier geen Brit of Engelsman is. Voor veel Ieren ligt de Britse invloed op de Ierse cultuur nog steeds gevoelig.

Wees niet te formeel

Ierse ondernemers zijn vaak minder formeel dan hun Europese tegenhangers. Bedrijfsstructuren in Ierland zijn in principe wel hiërarchisch, maar de scheiding tussen managers en hun ondergeschikten is niet altijd even strikt.

Vragen over ondernemen in Ierland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?