Exportregels Japan

Gepubliceerd op:
16 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
24 juni 2021

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Japan exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt u op weg naar de Japanse markt.

Er komen veel zaken kijken bij export. Op deze pagina is slechts grofweg opgesomd waaraan u moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-adviseurs. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten in Japan helpen we u om van uw export naar Japan een succes te maken.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Japan. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Access2Markets-portal

De portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen;
 • registratie van de exportproducten;
 • benodigde exportdocumenten;
 • vergunningen;
 • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met de portal gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets-portal.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor de goederen die u wilt exporteren naar Japan? Kijk dan op het speciale onderdeel over tarieven in Access2Markets.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Japan? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze Japan-adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Handelsakkoord EU – Japan

EU - Japan Economic Partnership Agreement

In 2018 hebben Japan en de EU een groot handelsakkoord ondertekend. Dit handelsakkoord is op 1 februari 2019 ingegaan. In het akkoord zijn onder meer afspraken gemaakt over:

 • afschaffing of verlaging van invoerrechten op verschillende producten;
 • verlening van diensten;
 • overheidsaanbestedingen.

Op de site van de Europese Commissie vindt u uitgebreide informatie over het akkoord, waaronder factsheets. Ook kunt u informatie over het akkoord vinden in de portal Access2Markets.

Handelsbelemmeringen

Wilt u weten welke belemmeringen u kunt tegenkomen bij het zakendoen in Japan? Bekijk dan het overzicht van gemelde handelsbelemmeringen in Japan van de Europese Commissie.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Voldoen aan de product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Japan laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Japan geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op de pagina Producteisen in Japan leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Japan.

Uw producten exporteren naar Japan

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van Oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een Certificaat van Oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt.

Wilt u meer weten over het Certificaat van Oorsprong of wilt u zo’n certificaat aanvragen? Kijk dan op de pagina van de Kamer van Koophandel (KVK) over het Certificaat van Oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Voor tijdelijke invoer van goederen in Japan kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Op de website van ondernemersvereniging evofenedex kunt u een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten vinden.

Exportdocumenten in Japan

Zijn uw goederen bij de Japanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De portal Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations'. Denk onder andere aan:

 • een handelsfactuur;
 • een Customs Import Declaration;
 • het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht).

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van het soort product moet u bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Japan leest u meer over certificaten die nodig zijn in Japan.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Sommige producten zijn in Japan verboden. De Japanse douane biedt informatie over goederen die verboden zijn om in te voeren. Daarnaast kunt u kijken op de portal Access2Markets. Onder ‘Prohibited imports’ vindt u welke goederen u niet naar Japan mag exporteren.

Meer informatie

Kijk op de website van de Japanse douane voor veelgestelde vragen over import en export (Engelstalig).

Vragen over exporteren naar Japan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?