Marktrapport Japan: kansen in de ouderenzorg

Gepubliceerd op:
9 april 2024

Werkt u op het gebied van ouderenzorg? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het kansenrapport 'Japan Elderly Care'. De Nederlandse ambassade in Tokio en het Consulaat-Generaal in Osaka hebben voor RVO onderzoek laten uitvoeren door Task Force Health Care (TFHC). Vraag gratis het complete Engelstalige marktrapport op via het formulier op deze pagina.

In dit marktrapport van februari 2024 zijn de onderzoekresultaten te vinden over kansen voor de Nederlandse Life Sciences en Health (LSH) sector in de Japanse healthy-ageing ouderzorg. Hiermee heeft u een praktisch overzicht van de stand van zaken, ontwikkelingen en mogelijkheden in Japan. Bekijk welke kansen er voor u liggen en hoe u daarop kunt inspelen.

Achtergrond ouderenzorg in Japan

De Japanse bevolking van 125 miljoen mensen besteedt ongeveer 8,3% van het bbp aan gezondheidszorg. De overheid van Japan richt zich steeds meer op innovatieve oplossingen voor uitdagingen in de ouderenzorg. Denk aan de vergrijzing en het tekort aan personeel.

Kansen voor Nederland in de ouderenzorg

De Japanse ouderenzorgsector biedt Nederlandse ondernemers kansen op verschillende vlakken. Met name op het gebied van:

  • Preventie
  • Thuiszorg
  • Geïntegreerde zorg
  • Dementiezorg

Nederlandse expertise in geïntegreerde zorg en digitale gezondheidsdiensten kan van waarde zijn. Dit door de vergrijzende bevolking en de digitalisering van de gezondheidszorg in Japan. De Japanse overheid zet meer in op gezondheidsbevordering en ziektepreventie. 
Bovendien biedt Japan een open economie met mogelijkheden. Dit komt door onder andere het EU-Japan Association Agreement

Tijdens de wereldtentoonstelling Expo 2025 Osaka is gezondheidszorg een van de focussectoren van de Nederlandse deelname. Lees meer over Expo 2025 Osaka en de evenementen die rondom deze sectoren worden georganiseerd.

Zorg dat u op tijd aanhaakt. En laat u informeren. Dit marktrapport vormt een praktisch uitgangspunt.

3 Tips om succesvol zaken te doen in Japan

1. Wees goed voorbereid

Een advies voor Nederlandse bedrijven: onderzoek de markt goed, voordat u de eerste stappen zet. Stel heldere korte- en lange termijndoelen vast in een oriëntatieplan voordat u verder gaat. Neem ook deel aan beurzen of handelsmissies.

2. Schakel een tolk in

De meeste Japanners zijn terughoudend om Engels te spreken. Ook verschilt de kennis van de Engelse taal per persoon en sector. Het kan daarom handig zijn om een tolk mee te nemen. Deel belangrijke informatie in het Japans met hand-outs. Hierin investeren is de moeite waard.

3. Steek tijd in het opbouwen van een netwerk

Een sterk netwerk opbouwen van zakelijke contacten, dienstverleners en lokale ondersteunende instanties? Dan is het belangrijk om deze partijen regelmatig te bezoeken. Dit is vooral een tip voor nieuwkomers in de Japanse zakelijke wereld. 

Ontvang gratis het volledige rapport

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

  • Online informatie over zakendoen in Japan vindt u op onze Japan-pagina's.
  • U vindt een overzicht van de meest kansrijke sectoren in Japan op onze pagina Zakelijke Kansen in Japan.
  • Onze adviseurs kunnen gratis de Japanse markt voor u verkennen. Zij geven u graag advies op maat voor zakendoen in Japan.
  • Neem contact op met de ambassade in Tokio. Zij kunnen u helpen bij het beantwoorden van vragen en bij de opbouw van uw netwerk.
In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?