Do's-and-don'ts in Jordanië

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
31 juli 2019

Bij het zakendoen in Jordanië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Amman draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Jordanië

Gebruik Arabisch en Engels

Arabisch is de officiële taal in Jordanië. Jordaniërs stellen het op prijs als u een paar woorden Arabisch spreekt. Engels wordt ook veel gebruikt in de zakenwereld. Gebruik verder de aanspreekvormen Mr., Mrs. of Miss, gevolgd door de voornaam van de zakenpartner. Neem ook genoeg visitekaartjes mee en bedruk zowel een kant in het Engels als in het Arabisch.

Draag formele zakenkleding

Jordaniërs zijn meestal westers georiënteerd in hun kledingkeuze. De zakelijke dresscode in Jordanië is formeel. Mannen dragen een pak met stropdas en vrouwen kunnen zich het beste bedekt kleden. Denk aan bedekte schouders en een rok tot over de knie.

Begroet iedereen bij binnenkomst

Wordt u thuis bij uw Jordaanse zakenpartner uitgenodigd? Sla de uitnodiging eerst beleefd af, voor u haar accepteert. Neem bij dit bezoek iets zoets of een plant mee als geschenk. Begroet bij binnenkomst iedereen en wacht tot een plaatstoewijzing. Dit is zowel thuis als bij een zakelijke afspraak of in een restaurant gebruikelijk. Sta op wanneer iemand de ruimte binnenkomt.

Kom niet te laat

Afspraken lopen niet altijd als gepland, neem hier dus de tijd voor. Punctualiteit wordt echter wel verwacht. Kom niet te laat op een afspraak.

Wees niet gehaast

Voor Jordaniërs is het belangrijk om elkaar te leren kennen voordat er zaken worden gedaan. Eén keer de Jordaanse zakenpartner opzoeken is niet voldoende. Investeer in relaties door vaker langs te gaan en niet alleen via e-mail of telefoon contact te hebben. Het is aan te raden om in het begin niet gelijk over zaken te praten. Vermijd verder onderwerpen als godsdienst en politiek.

Bied geen alcohol aan

De meeste Jordaniërs zijn moslim en drinken daarom geen alcohol. Het drinken van alcohol is in bepaalde omgevingen echter wel geaccepteerd door de zakenpartner.

Vragen over ondernemen in Jordanië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?