Do's-and-don'ts in Letland

Gepubliceerd op:
17 november 2020

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Letland? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Letland.

Tips voor de zakencultuur in Letland

Kies zorgvuldig de voertaal

In het Letse zakenleven is Engels de voertaal. Er zijn ook veel Russischtalige ondernemers. Wees echter zorgvuldig met het inzetten van deze taal. Kennis van het Russisch kan deuren openen, maar het spreken ervan ligt sinds de oorlog in Oekraïne ook gevoelig bij sommige Letstalige Letten.

Communiceer rustig en zakelijk

Letten praten niet snel over koetjes en kalfjes en kunnen goed tegen stilte. Stel specifieke en concrete vragen, maar vermijd politiek gevoelige onderwerpen. Een Let ziet zichzelf als westerling, niet als Oost-Europeaan.

Ga uit eten

Letten stellen een uitnodiging voor lunch of diner op prijs. Dineren of lunchen met een zakenpartner doen zij liever in een restaurant dan thuis. Een maaltijd is vaak erg vullend, maar het is niet onbeleefd om wat eten te laten liggen. Proosten is gebruikelijk. Wees ook bereid om zelf een toast uit te brengen.

Stel een contract op

Het is verstandig om een contract op te stellen en te ondertekenen als basis voor samenwerking met een Letse zakenpartner. Mondelinge overeenkomsten of afspraken via e-mail bieden minder goede juridische bescherming in het geval van geschillen.

Onderschat de hiërarchie niet

Zakendoen verloopt hiërarchischer dan in Nederland. Besluitvorming vindt plaats op hoog niveau. Letten vinden formele aanspreektitels en omgangsvormen erg belangrijk. Spreek iemand daarom ook niet aan met de voornaam, tenzij diegene daar het initiatief in neemt.

Geef geen dure relatiegeschenken

Letten waarderen kleine relatiegeschenken, vooral als ze uit het buitenland komen. Typisch Nederlandse producten zijn een goede keuze.

Vermijd grote groepen

Plan zakelijke bijeenkomsten bij voorkeur niet met een grote groep. Letten communiceren wel op een directe manier, maar spreken zich niet snel uit in een groep. Zij zetten zakelijke bijeenkomsten vaak voort tijdens een lunch of diner.

Verwacht niet direct een deal

Kom niet te snel met oplossingen voor vragen van de zakenpartner. Verwacht ook niet direct een deal, maar stel voor om na een paar dagen elkaar nog een keer te ontmoeten. Geef de Letse zakenpartner tijd om tot een besluit te komen.

Vragen over ondernemen in Letland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?