Zakendoen in Letland

Gepubliceerd op:
14 juni 2021
Laatst gecontroleerd op:
8 april 2022

Letland speelt een bescheiden rol op het economische wereldtoneel. Toch biedt deze Baltische staat ook kansen. Maar hoe doet u zaken in Letland? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg.

Inwoners van Letland

Letland is een van de Baltische staten in Oost-Europa. In 1991 verklaarde het zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Het is nu een parlementaire republiek met zo'n 1,9 miljoen inwoners (2021). Het bevolkingsaantal daalt al sinds de jaren 90 langzaam, met vergrijzing als gevolg. Bijna een derde van de bevolking woont in of rond de hoofdstad Riga. In deze stad zijn naast etnische Letten ook veel mensen met de Russische etniciteit te vinden.

Consumenten in Letland gaven in 2021 het meeste uit aan gas, water en licht en aan voedingsmiddelen. In het coronajaar 2020 gaven de Letten minder uit aan diensten en meer aan goederen, zoals spullen voor hun huis en tuin.

De bevolking in Letland is volgens de Human Development Index van de Verenigde Naties relatief hoogontwikkeld. Dit betekent dat het land op punten als opleidingsniveau en algemene levensstandaard redelijk goed scoort.

Wilt u meer weten over Letland, zoals het bruto nationaal product, de koopkracht of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Letland.

Economie van Letland

In de jaren voor de coronacrisis groeide de open economie van Letland gestaag. Dankzij steeds lagere werkloosheid en stijgende lonen, gaven consumenten meer uit. De coronacrisis zorgde volgens de Europese Commissie (EC) in 2020 voor een economische krimp van 3,6%. Dit kwam doordat sectoren als het toerisme, de horeca en cultuur, hard werden geraakt door beperkende maatregelen. Vergeleken met andere Europese landen viel de krimp echter mee.

In 2021 verwacht de EC een economische groei van 3,5% voor Letland. Hierdoor komt waarschijnlijk ook de krapte op de arbeidsmarkt weer terug. Eind 2022 zit de Letse economie waarschijnlijk weer op het niveau van voor de coronacrisis. Dat komt ook dankzij de groeiende particuliere consumptie, investeringen en export.

Belangrijke sectoren in Letland zijn metaalbewerking en machinebouw. Tussen 2021 en 2027 wil Letland nog meer een innovatieve kenniseconomie worden. Het land zet onder meer in op innovatie en digitalisering om zijn maatschappij en economie na de coronacrisis weer duurzaam op te bouwen. Dat ondersteunt ook de Letse klimaatdoelen. Denk aan: nieuwe producten digitaliseren, energie efficiënter maken en huizen betaalbaarder maken.

Handel Nederland - Letland

Voor Nederland staat Letland op nummer 65 van landen waar we goederen naartoe exporteren (cijfers 2020). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Letland € 820,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Koeweit, Qatar en Servië. Bekijk ook het rapport hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over Letland, zoals het bruto nationaal product of de economische groei? Bekijk dan onze Factsheet over Letland.

Effect coronacrisis

Verschillende organisaties publiceren rapporten over de invloed van de coronacrisis op de economie, waaronder die van Letland. Zij actualiseren deze regelmatig. Bekijk de ontwikkelingen en vooruitzichten:

Import- en exportcijfers

De volgende bronnen bieden u cijfers en statistieken over de import en export tussen Nederland en Letland:

Zakelijke kansen in Letland

In Letland is veel vraag naar innovatieve oplossingen in de logistiek, infrastructuur en stedelijke omgeving. Ook in andere sectoren liggen er kansen.

Kansen in de spoorsector: Rail Baltica

In de Baltische landen loopt een groot project om de spoorwegen beter aan te laten sluiten op het Europese spoorwegnetwerk. Dit project loopt tot en met 2025 en levert verschillende kansen op voor Nederlandse ondernemers, ook in Letland. Denk hierbij aan:

  • Spoorbouw
  • Software voor spoorinfrastructuur
  • Belastingadvies voor spoorinfrastructuur
  • Marktstudies voor spoorinfrastructuur

U vindt de aanbestedingen voor dit project op de officiële website van Rail Baltica en door te zoeken op de aanbestedingenwebsite van de EU.

De voorzitter van Rail Baltica meldde in april 2020 dat de coronacrisis het project niet beïnvloedde. Wel waren er voor de coronacrisis al zorgen over vertragingen en overschreden budgetten. In november 2020 startte het 1e onderdeel van Rail Baltica in Letland. De Europese Unie heeft inmiddels meer budget vrijgemaakt voor het project. Vanaf 2021 draagt zij € 1,4 miljard bij via de Connecting Europe Facility (CEF).

Ondernemen in Letland

Voldoen aan EU-wetgeving

In Letland geldt bij het zakendoen in principe dezelfde EU-wetgeving als in Nederland. Bekijk onze uitgebreide informatie over alle wetten en regels in de EU waar u mee te maken kunt krijgen.

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Letland. In de rubriek Ease of Doing Business van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Letland staat op plaats 19 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Informatie van de Letse overheid

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak veel informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Letland zijn:

Hulp bij financiering

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering in Europa hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in onze subsidiewijzer welke subsidies er voor Letland mogelijk zijn.

Exportregels voor Letland

Letland is als EU-lid een onderdeel van de gemeenschappelijke markt, waar vrij verkeer van goederen geldt. Als u exporteert naar Letland, gelden dezelfde exportregels als voor andere EU-landen. De volgende bronnen wijzen u de weg in de belangrijkste EU-wetten en -regels.

Belastingen: btw en accijns

Op het gebied van btw moet u in Letland rekening houden met zowel EU-regels als de Letse regels. Bekijk voor meer informatie:

Voor accijnsgoederen gelden ook Europese regels. Bekijk de volgende websites voor meer informatie.

Factuureisen

Met de volgende bronnen bepaalt u aan welke factuureisen u moet voldoen.

Documenten en andere exportregels

Kijk bij de volgende bronnen voor meer informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Riga staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Letland. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

De ambassade beantwoordt vragen over alle sectoren. Voor de volgende sectoren en thema's is extra aandacht:

  • transport (duurzaam en slim vervoer);
  • circulair ondernemen;
  • digitalisering;
  • beperken van de gevolgen van klimaatverandering.

Neem contact op

De contactinformatie van de ambassade staat op de website Netherlands and You. Het reisadvies voor Letland vindt u op de website Nederland Wereldwijd.

Nordic Baltic Netwerk

De Nederlandse ambassades in Letland, Estland, Litouwen, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland werken samen in het Nordic Baltic Netwerk (NBN). Zo kunnen zij u nog beter helpen bij het zakendoen in Letland.

Lees hoe het NBN u kan helpen

Meer weten over Letland?

Vragen over zakendoen in Letland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?