5 Trends voor exporterende ondernemers in 2025

Gepubliceerd op:
5 maart 2025

Welke ontwikkelingen zijn er in het internationaal zakendoen in 2025? Welke kansen zijn er en welke risico's? We vragen het aan Ada Cheang, Business Development Coördinator bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij vertelt u graag welke trends er zijn.

Mijn naam is Ada Cheang en ik werk bij RVO als coördinator bij het Business Development Team Internationaal Ondernemen. Ik zet mij ook in voor het onderwerp Economische Weerbaarheid, ook wel 'veilig en weerbaar ondernemen'.

Vanuit deze 2 functies zie ik waar de kansen liggen voor Nederlandse ondernemers, welke trends er zijn, maar ook welke risico's er kunnen spelen. Ik heb geen glazen bol waarin ik zie wat er gaat gebeuren, maar ik kan wel context geven bij een aantal ontwikkelingen.

Trend 1: Opmars kunstmatige intelligentie

Waarschijnlijk heeft niemand in het bedrijfsleven vorig jaar de opmars van kunstmatige intelligentie (AI) gemist. Er is sprake van een hausse aan toepassingen bij bedrijven. Vooral de grote techbedrijven spelen er nu op in, zo investeren Amerikaanse techbedrijven miljarden in nieuwe AI-initiatieven.

Toch zijn niet alleen de grote bedrijven bezig met AI toepassingen. Ook middelgrote en kleinere bedrijven ontwikkelen steeds vaker AI-producten. Deze producten kunnen ook helpen bij internationaal zakendoen. Bijvoorbeeld om toeleveringsketens te verbeteren en te vereenvoudigen. Maar denk ook aan klantenservice en klantgerichte communicatie in een buitenlandse taal.

Ook de meer traditionele sectoren maken steeds meer gebruik van AI-technologieën. Denk aan het gebruik van AI voor diagnostiek in de gezondheidszorg. Of in de tuinbouw om de voedselproductie efficienter te maken en gewassen te controleren.

Bedrijven die zich bezighouden met AI-toepassingen moeten eraan denken om zich te beschermen. Hoe ga je om met dataverwerking en cyberveiligheid? En dus de veiligheid van je eigen bedrijf en jouw klanten? Dat brengt ons bij trend 2:

Trend 2: Meer aandacht voor cyberveiligheid en weerbaar ondernemen

Berichten over cyberaanvallen komen steeds meer in het nieuws. Dat geeft aan hoe belangrijk veilig en weerbaar ondernemen is voor de Nederlandse ondernemer. Bijvoorbeeld je eigen kennis en data beschermen.

Ons land staat bekend om onze innovatiekracht. Binnen verschillende sectoren behoren wij tot de top. Om deze positie te behouden en te vergroten, is het belangrijk om de eigen kennis en kunde veilig te stellen, zodat het niet onbedoeld en ongewenst weglekt. Ook belangrijk is om niet te afhankelijk te worden van enkele leveranciers of zakenpartners. Daarom is aandacht voor veilig en weerbaar ondernemen een noodzaak.

De afgelopen tijd hebben we als overheid grote stappen gemaakt om Europese richtlijnen voor cyberveiligheid, waaronder NIS2, bij bedrijven te laten inregelen. Zoals via deze regelhulp. Maak hier ook gebruik van.

Voor Nederlandse bedrijven zijn er diverse kansen in de export van cybersecurity, vanwege onze vooruitstrevende expertise. Bekijk deze 3 voorbeelden van internationale kansen:

Check of jouw bedrijf voldoet aan de richtlijnen voor cybersecurity

De NIS2 richtlijn bevat de wetgeving voor cybersecurity. Deze EU-wetgeving gaat over risico's, netwerken en informatiesystemen. Bekijk de regelhulp voor NIS2.

Heeft jouw bedrijf hoogsensitieve technologieën en heb je vragen over economische veiligheid? Neem dan contact op met het Ondernemersloket Economische Veiligheid (OLEV): veiligondernemen@rvo.nl.

Trend 3: Duurzame kennis als exportproduct

Je ziet dat energietransitie steeds belangrijker wordt voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch rijden, duurzaam bouwen en inzet op hernieuwbare energiebronnen. Grote automerken als Audi, BMW en Mercedes, die van oudsher sterk zijn in auto's met verbrandingsmotoren, hebben nu ook een tak voor elektrisch rijden. 

De exportwaarde van kennis valt niet te onderschatten. En wij hebben in Nederland veel kennis over energie halen uit wind, water en zon. Misschien zijn de nodige producten hiervoor ergens anders sneller en goedkoper te produceren, maar wij hebben de kennis over opslag en aanleg van de infrastructuur van deze energiebronnen. En die kennis is geld waard in het buitenland.

Dat geldt ook voor onze kennis over circulair ondernemen. Neem de batterijen in een elektrische auto, die gaan niet voor altijd mee, die moeten ook gerecycled worden. Daar liggen kansen voor Nederlandse bedrijven met kennis en knowhow om daar iets mee te doen.

"Het is óók consultancy en fietsinfrastructuur. Diverse Europese landen en vooral grote steden hebben enorme behoefte aan deze kennis."

Lees het artikel: Stap op die exportfiets en benut de kansen in de duurzame mobiliteit!

Lisa Haenitsch-Saxe
RVO-adviseur internationale handelsbevordering duurzame mobiliteit

Trend 4: Kansen in landen waar we een handelsakkoord mee hebben en andere opkomende markten

Handelsakkoorden zorgen voor steeds meer onderlinge handel, zoals dit nieuwsbericht laat zien. Met die landen zakendoen kan veel schelen voor ondernemers omdat het aantal invoerrechten en hindernissen voor handel zijn weggenomen. Bekijk hoe je als ondernemer kunt profiteren van handelsakkoorden.

En het is denk ik goed om te kijken naar de handel met een aantal grote opkomende markten. Denk aan landen in Latijns Amerika, Zuidoost-Azië, en landen in Afrika.

Voor Nederlandse ondernemers die impactvol willen ondernemen in opkomende markten zijn er ook nog de combitracks. Dat is een gecombineerde meerjarige sectoraanpak in 14 opkomende markten. De combitracks helpen Nederlandse bedrijven bij het pakken van kansen en het wegnemen van uitdagingen in opkomende markten.

Meer trends en ontwikkelingen? Lees de Handelsmonitor

De Handelsmonitor 2024 geeft een inkijk in de actuele trends en ontwikkelingen die van invloed zijn op de internationale activiteiten van Nederlandse ondernemers. De Handelsmonitor is bedoeld als informatiebron voor publieke en private partners van RVO, en voor alle geïnteresseerde ondernemers.

Trend 5: Nearshoring, maar dan anders

Tijdens de coronalockdown was er een trend om industrie te verplaatsen naar nabijgelegen EU-landen, vooral in Oost-Europa. De les die bedrijven trokken uit de coronatijd was om niet te afhankelijk te zijn van één bepaalde leverancier of één bepaald land.

Daarnaast is ook een andere vorm van nearshoring gaande. Sommige Nederlandse bedrijven zijn zich gaan vestigen in de buurt van landen waarin zij al zaken deden. Denk bijvoorbeeld aan Maleisië of Thailand, waar de midtechsector zich steeds meer aan het ontwikkelen is, om daarvandaan zaken te doen met regionale hightechlanden als Zuid-Korea, Singapore en Japan. Voor Maleisië is er een nearshoring-handelsmissie geweest in 2024. Dat geeft aan dat hiervoor veel potentie is.

Dit zijn een aantal ontwikkelingen die we zien bij het internationaal zakendoen. Mocht je vragen hebben over trends of zakelijke kansen in het buitenland, neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor u!

Meer weten?

Vragen over internationaal ondernemen?

Onze adviseurs denken graag met u mee!

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?