Succes in de VS onder Nederlandse cybersecurity-vlag
Om Nederlandse ondernemers te helpen hun kansen in de Verenigde Staten (VS) te verzilveren, is het PIB-cluster Cybersecurity USA opgericht. Karin Muller van ON2IT is deelnemer en Martine Koole van de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter is coördinator van dit cluster. Zij vertellen over de samenwerking en hun ervaringen. "Met hulp van PIB is onze marktentree in een stroomversnelling gekomen."
Met het programma Partners for International Business (PIB) kunnen Nederlandse bedrijven clusters vormen. Zo'n groep bedrijven kan dan samen optrekken om een buitenlandse markt te betreden. Dit vergroot hun kansen op zakelijk succes. Daarbij krijgen de bedrijven steun vanuit Nederlandse overheidsorganisaties en kunnen zij profiteren van alle kennis en kunde van het ambassadenetwerk.
3 jaar geleden werd het PIB-cluster Cybersecurity USA opgericht. Karin Muller en Martine Koole horen bij dit cluster en delen hier welke waardevolle lessen zij geleerd hebben. Niet alleen interessant voor ondernemers die overwegen mee te doen aan een PIB-cluster, maar ook voor organisaties die bedrijven kunnen en willen helpen als clustercoördinator.
Karin Muller van ON2IT (links) en Martine Koole van InnovationQuarter
Innovatieve oplossingen in de VS
"In het bedrijfsleven is het niet meer de vraag óf je gehackt gaat worden, maar wánneer je gehackt gaat worden," zegt Karin Muller van ON2IT. "Met cybersecuritysoftware, zoals de onze, zorg je dat je de schade beperkt en dat je te allen tijde door kan gaan met je activiteiten."
ON2IT bestaat al bijna 20 jaar en is een van de eerste bedrijven die met Nederlandse kennis en kunde een platform ontwikkelde. Vanaf het begin had het bedrijf Amerikaanse partners en was het gericht op de VS. Een paar jaar geleden maakten ze de stap naar de VS: "We zagen dat wij daar innovatieve oplossingen kunnen bieden. Met hulp van PIB is dit zelfs in een stroomversnelling gekomen."
De VS is een grote, complexe markt, legt Muller uit. De wetten en regels zijn lastig en verschillen vaak per staat. Ook de (zaken)cultuur is per regio anders. Daardoor kan het voor buitenlandse bedrijven moeilijk zijn om er succes te boeken.
Samen met andere bedrijven en overheidsinstanties die markt verder doorgronden was voor ON2IT een groot voordeel, volgens Muller. "De Nederlandse cybersecuritysector is op wereldniveau echt een topspeler – het heeft echt geholpen om onder die Nederlandse vlag kennis te maken met meer potentiële partners en klanten in de VS."
Tip: werk aan uw eigen cyberveiligheid
Wilt u meer weten over cyberveiligheid en andere manieren om uzelf te beschermen en weerbaar te maken?
Onder de Nederlandse vlag kennismaken
Het cybersecurity-cluster bezoekt in de VS mogelijke partners en inspirerende bedrijven en organisaties. Op beurzen staan zij ook samen in een Nederlands paviljoen. Muller zegt dat de Nederlandse cybersecuritysector bekendstaat als vernieuwend en vooruitstrevend. "Die bevestiging krijgen we steeds doordat we samen optrekken. En binnen het cluster zijn de bedrijven een soort klankbord voor elkaar."
ON2IT op de RSA Conference in San Francisco.
Daarbij krijgt het cluster steun van het ambassadenetwerk in de VS. Dat heeft veel kennis van de lokale markt en een groot netwerk in de VS, vertelt ze: "Door gezamenlijk op te trekken met een cluster, kunnen de ambassade, consulaten en NBSO's je op een andere manier introduceren bij relevante contacten dan wanneer je er als individueel bedrijf komt."
Hierdoor heeft ON2IT kansen in de VS kunnen benutten. "We hebben een aantal grote klanten gekregen door de activiteiten en kennismakingen via PIB!"
De rol ven een PIB-clustercoördinator
InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland, gericht op het stimuleren van economische groei. Met ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Den Haag richt InnovationQuarter zich onder meer op de cybersecuritysector.
De ontwikkelingsmaatschappij werkt veel samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij organiseren samen onder meer handelsmissies en Nederland Paviljoens op evenementen in het buitenland. Zo hoorde InnovationQuarter over de programma's en andere dienstverlening van RVO, en kwamen zij in aanraking met PIB. Clustercoördinator Martine Koole: "De VS vraagt met name veel van start-ups en scale-ups. We zagen dus een behoefte om gebruik te maken van het netwerk en de middelen van de overheid. Dankzij PIB kunnen we een aantal jaar meelopen met de ondernemers en hen waar nodig ondersteunen."
Bij de coördinatierol hoort ook goed luisteren naar de bedrijven in het PIB-cluster. De complexiteit van de Amerikaanse markt vergt veel tijd en geld, legt ze uit. Sommige bedrijven in het cluster ontdekten dat de VS niet de best passende markt voor hen was. "Dan is het ook nuttig dat je kan leren hoe je bedrijf verder kan ontwikkelen om wél die markt te betreden. Of je kunt besluiten om binnen Nederland verder te groeien, óf om je op een andere markt te richten."
Voorbeeldfunctie als het gaat om samenwerking
Door alle Nederlandse kennis en kunde van cybersecurity, heeft ons land ook op diplomatiek gebied een voortrekkersrol. Nederland is een pionier op het gebied van wet- en regelgeving voor digitale veiligheid.
Het cluster op een beurs in Orlando.
Nederlandse diplomaten worden regelmatig uitgenodigd om in andere landen te spreken over initiatieven die Nederland uitrolt rond cybersecurity-regulering en publiek-private samenwerkingen, vertelt Martine Koole. "Nederland heeft een voorbeeldfunctie in de samenwerking tussen overheden en bedrijven. Andere landen nemen Nederlandse initiatieven als model, zoals de samenwerking tussen de politie en bedrijven tegen cybercrime."
Een goed voorbeeld hiervan is Project Melissa. Daarnaast laten Operation Cookie Monster en Operation Endgame zien dat Nederland nauw betrokken is bij internationale inspanningen in de strijd tegen cybercriminelen en ransomware.
Onze goede reputatie maakt het voor bedrijven aantrekkelijk om binnen een PIB-cluster samen te werken met Nederlandse overheidsinstanties en het ambassadenetwerk. De samenwerking geeft bedrijven toegang tot waardevolle netwerken en ondersteuning bij betreding van nieuwe markten. Zo hebben ze een grotere kans op succes.
Vrouwelijk ondernemerschap in de cybersecuritysector
In de cybersecuritysector, vooral in de VS, zijn veel initiatieven specifiek gericht op ondersteuning van vrouwelijke ondernemers. Zo zijn er mentorprogramma's, netwerkmogelijkheden en conferenties. Grote evenementen zoals de RSA Conference in de VS bieden daarnaast expliciet een platform aan vrouwelijke founders: oprichtsters van bedrijven.
De Nederlandse overheid stimuleert vrouwelijk ondernemerschap. Martine Koole geeft aan dat het voor vrouwelijke ondernemers ook zeker handig is om mee te doen aan een cluster: "Er zijn diverse incentives voor bedrijven met vrouwelijke founders en er doen zich regelmatig kansen voor. Via het PIB-cluster kunnen we je ook hier actief over informeren en ondersteunen bij het benutten van deze mogelijkheden."
Zelf doorpakken
Omdat cybersecurity voor een groot deel gaat om vertrouwen, is het fijn dat een PIB-cluster een meerjarig traject is, vind Martine Koole. "Je moet elkaar leren kennen en vertrouwen opbouwen. We zijn nu 3 jaar bezig en je ziet dat veel bedrijven, net als ON2IT in een stroomversnelling komen."
Volgens Karin Muller van ON2IT wil dat niet zeggen dat ze nu achterover kunnen leunen: "PIB helpt bij de introductie, maar je moet wel zelf de koppelingen maken en doorpakken. Je moet natuurlijk wel goede expertise bieden en willen leren hoe het eraan toegaat in de VS."
Meer weten
Wilt u meer weten over dit PIB-cluster? Bekijk dan hun website!
Meedoen aan PIB of clustercoördinator worden?
Wilt u meedoen aan een PIB, een PIB oprichten, of heeft u interesse om als clustercoördinator betrokken te zijn?
Bezoek rvo.nl/PIB voor meer informatie of neem contact met ons op!
- Ministerie van Buitenlandse Zaken