Deze databanken helpen u bij internationaal ondernemen

Laatst gecontroleerd op:
5 januari 2023
Gepubliceerd op:
22 maart 2012

Bent u op zoek naar een nieuwe afzetmarkt in het buitenland, maar weet u nog niet precies waar? Of wilt u meer weten over het economische klimaat of kansrijke sectoren in een bepaald land? RVO helpt u graag verder.

Onze landeninformatie is een goed startpunt voor uw onderzoek. Hier vindt u informatie over handelswetgeving, kansrijke sectoren en subsidies. Daarnaast bestaan er verschillende openbare databases waarin u zelf naar nuttige informatie kunt zoeken.

Wereldwijd: ITC Market Analysis Tools

De Market Analysis Tools van het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over buitenlandse markten. Deze tools zijn voor alle Europese ondernemers gratis te gebruiken.

U krijgt toegang tot onderstaande databanken door u te registreren op het Market Analysis Tools Portal. Zo gaat u zelf op zoek naar de juiste exportlanden voor uw product. U krijgt ook inzicht in handelscijfers, zakenpartners, investeringsmogelijkheden en de eisen voor toegang tot een bepaalde markt.

Market Analysis Tool

Tools Omschrijving
Export Potential Map Voorspelt op basis van rekenkundige modellen welke markten de beste exportkansen bieden voor uw product.
Trade Map Geeft inzicht in handelscijfers (import en export) op productniveau en biedt de optie om landen met elkaar te vergelijken. Ook kunt u zien welke importeurs uw product invoeren.
Market Access Map Laat zien aan welke eisen u moet voldoen om toegang te krijgen tot een bepaalde markt voor uw product. Zo vindt u informatie over invoertarieven, handelsmaatregelen en benodigde documenten en procedures. Ook kunt u verschillende landen met elkaar vergelijken.
Rules of Origin Facilitator Geeft aan welke oorsprongsregels gelden wanneer u preferentiële tarieven wilt gebruiken. Ook leest u welke procedures u volgt om een certificaat van oorsprong te krijgen.
Investment Map Geeft informatie en statistieken over directe buitenlandse investeringen (FDI) voor circa 115 landen.
Procurement Map Biedt informatie over openbare aanbestedingen en contractgunningen.
Market Price Information Geeft inzicht in de recente marktprijzen van agrarische producten.

Op de website van het ITC vindt u een uitgebreide handleiding voor deze tools.

Buiten de EU: Access2Markets

Access2Markets is dé bron voor informatie over regels, tarieven en eisen bij export naar landen buiten de EU. U kunt deze database van de Europese Commissie gratis gebruiken. Aan de hand van de specifieke goederencode leest u precies waar u rekening mee moet houden bij de export van uw product.

U vindt in Access2Markets informatie over:

  • tarieven en heffingen
  • douaneprocedures
  • oorsprongsregels
  • handelsbelemmeringen
  • productvoorschriften
  • statistieken

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons handige stappenplan.

Centrum ter Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI)

Het Centrum ter Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI) biedt informatie over diverse sectoren in de Europese Unie. Doel van het CBI is de transitie naar meer inclusieve en duurzame economieën in ontwikkelingslanden te ondersteunen. Het stimuleren van import van duurzame goederen staat centraal. Naast marktinformatie per land publiceert het CBI ook EU-regelgeving. Over diverse sectoren zijn rapporten beschikbaar, waaronder:

  • agro- en voedingsmiddelenindustrie
  • consumentengoederen (kleding en home-textiles)
  • diensten (toerisme en outsourcing)

Meer weten?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het gebruik van databases? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Bent u tevreden over deze pagina?