Marktrapport Maleisië: kansen in de halfgeleiderindustrie

Gepubliceerd op:
16 november 2023

Wat gebeurt er op het gebied van halfgeleiders (semiconductors) in Maleisië? En welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven in de halfgeleiderindustrie? Op deze pagina vindt u een samenvatting van ons marktrapport hierover. U kunt het rapport bij ons opvragen.

Rapport 'Semiconductor Industry Value Proposition Opportunities for Dutch companies in Southeast Asia'

Er is onderzoek gedaan naar kansen op het gebied van halfgeleiders (semiconductors) in Zuidoost-Azië. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Het opgeleverde rapport bevat informatie over de halfgeleiderindustrie in Maleisië, Singapore en Vietnam. Het rapport richt zich met name op de kansen voor Nederlandse bedrijven in Maleisië.

Achtergrond van de halfgeleiderindustrie in Maleisië

De halfgeleiderindustrie in Maleisië is groot: 7% van de wereldhandel in halfgeleiders loopt via Maleisië. Het land is verantwoordelijk voor 13% van het wereldwijde testen en verpakken van chipassemblages.

Op dit moment zijn er meer dan 50 halfgeleiderproducenten met fabrieken in Maleisië, waaronder ook een aantal Nederlandse bedrijven. Het rapport geeft hiervan een overzicht en licht de kansen toe voor nieuwe ondernemers.

Kansen voor de Nederlandse halfgeleiderindustrie

Maleisië heeft een gunstig ondernemersklimaat. Het bedrijfsleven biedt veel mogelijkheden, want de kwaliteit van de arbeid is hoog en arbeidskosten zijn relatief laag. De Maleisische regering stimuleert de productie van halfgeleiders actief. In tegenstelling tot andere landen in Zuidoost-Azië, wordt er in Maleisië zowel front-end als back-end geproduceerd. Dat maakt dit land extra aantrekkelijk om zaken mee te doen. Het rapport gaat hier verder op in.

3 tips voor Nederlandse bedrijven 

1. Leer de Maleisische cultuur goed kennen 

Om de markt succesvol te betreden is kennis van de bedrijfscultuur in Maleisië erg belangrijk. Zo is stiptheid essentieel en het uitwisselen van visitekaartjes een must. Lees meer over do's-and-don'ts in Maleisië

2. Doe mee aan evenementen 

Meedoen aan internationale beurzen en handelsmissies kan een goede eerste springplank zijn naar de Maleisische halfgeleidermarkt. Onze klantadviseurs kunnen u goede evenementen aanwijzen. 

3. Neem contact op met de ambassade

De ambassade in Maleisië heeft uitgebreide kennis van de Maleisische markt en een groot lokaal netwerk. De medewerkers van de ambassade kunnen u helpen bij het leggen van de juiste contacten in de halfgeleidermarkt.

Meer weten?

Bekijk de meest kansrijke sectoren op onze pagina Zakelijke Kansen in Maleisië.

Gratis het marktrapport ontvangen?

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?