Marktrapport Latijns-Amerika: kansen in de waterstofsector

Laatst gecontroleerd op:
9 december 2021
Gepubliceerd op:
8 december 2021

Hoe ziet de waterstofsector in Latijns-Amerika eruit en welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport "Assessment of opportunities for Dutch companies in developing hydrogen ecosystems in Argentina, Chile, Colombia, Mexico, Panama and Uruguay".

Marktstudie waterstof Latijns-Amerika

De waterstof-energiesector staat wereldwijd op een keerpunt. Door de energietransitie beseffen landen en bedrijven dat het gebruik van waterstof en waterstofderivaten (ammoniak, methanol en synthetische brandstoffen) steeds belangrijker wordt. Een combinatie van goedkope hernieuwbare elektriciteit én de beschikbaarheid van land zorgt ervoor dat Latijns-Amerika in de belangstelling staat van (internationale) waterstofecosystemen.

De marktstudie "Assessment of opportunities for Dutch companies in developing hydrogen ecosystems in Argentina, Chile, Colombia, Mexico, Panama and Uruguay" is in het najaar van 2021 uitgevoerd door consultantbureau Hinicio. Opdrachtgevers waren het Regional Business Development team van de Nederlandse ambassades in Latijns-Amerika en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Waterstofecosystemen in Latijns-Amerika

Volgens het onderzoek zijn op de Latijns-Amerikaanse (LATAM) markten de waterstofecosystemen in Chili, Colombia en Mexico het meest volwassen. Chili en Mexico hebben daarbij een duidelijke focus op groene waterstof. De zich ontwikkelende H2-ecosystemen in de LATAM-landen hebben specifieke behoeften waar Nederlandse organisaties oplossingen voor hebben. Sommige Nederlandse bedrijven in olie en gas, industriële gassen en energie bieden meerdere oplossingen tegelijkertijd.

Chili biedt de grootste verscheidenheid aan kansen rond H2-ontwikkelingen, terwijl kansen in Colombia en Mexico zijn gekoppeld aan brandstofcelvoertuigen. Andere landen zijn nog bezig met het ontwikkelen van strategieën.

Kansen voor Nederlandse ondernemers

In de doellanden werden 24 groene waterstof (industriële) proefprojecten geïdentificeerd, waarvan 21 nog in ontwikkeling.

Korte termijn

Kansen op korte termijn (3-5 jaar) zijn voornamelijk te vinden in Chili, Mexico en Colombia. Het gaat om kansen op het gebied van H2-productie en gebruik in zwaar transport.

Langere termijn

Kansen op de langere termijn zijn gerelateerd aan verdere opschaling van waterstofecosystemen. Het gaat specifiek om de opkomst van waterstofhubs en projecten voor internationale export.

Profiteren

Nederlandse organisaties zullen profiteren van kennisdeling, en capaciteitsopbouw op het gebied van beleid en stimulansen, standaardisatie en certificering in Latijns-Amerika.

Tips om de markt te benaderen

1. Nederlandse multinationals kunnen hun eigen kansen ontwikkelen door consortia te vormen die een volledige leveringsketen beheren

  • Betrek lokale partners bij het consortium om de marktbarrières en politieke risico's te verlagen bij binnenkomst.
  • Stem de projectdefinitie af op nationale doelstellingen.
  • Betrek afnemers en identificeer de nodige productspecificaties (certificering) vroegtijdig.

2. Kleinere bedrijven zullen moeten samenwerken met technologie-integrators en ontwikkelaars

Partners kunnen bijvoorbeeld buitenlandse bedrijven zijn die historisch goed gepositioneerd zijn in de LATAM-markt.

3. Leer de plaatselijke cultuur goed kennen

Om de markt succesvol te betreden, is kennis vereist van de unieke cultuur en de bedrijfsprocessen in Latijns-Amerikaanse landen. Goede banden onderhouden met relevante stakeholders is de belangrijkste succesfactor.

Ontvang direct het gratis rapport

Lees het volledige marktrapport voor informatie over concrete kansen in de waterstofsector in Latijns-Amerika en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het onderstaande formulier in en ontvang het volledige marktrapport direct gratis in uw mailbox.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

Onze regio-adviseurs kunnen gratis de Latijns-Amerikaanse markt voor u verkennen. Zij geven u graag advies op maat voor zakendoen in Latijns-Amerika.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?